Udružene snage dva HDZ-a u borbi za očuvanje Ljubića

Izborna groznica u HDZ-u 1990. sve snažnije potresa stranačko članstvo i dva suprotstavljena tabora. Koliko se već ušlo u dubinu stranačkih izbora i podjela, svjedoči i naizgled sitni detalj o mjestu održavanja izbornog sabora najvjerojatnije u lipnju ove godine.

Županijska organizacija iz središnje Bosne smatra kako bi Sabor trebalo održati na tom prostoru i kao rješenje nudi i traži da to bude Jajce. To nije puka simbolična i proceduralna nijansa, u ovom slučaju se radi o uvodnom odmjeravanju snaga unutar HDZ-a 1990. Poznato je da "devedesetka" u središnjoj Bosni dominanto želi vidjeti Martina Raguža na čelu stranke i za njih bi uvažavanje prijedloga o Jajcu, kao domaćinu, bila svojevrsna pobjednička uvertira pred izborni sabor. Bila bi to praktično u kratkom razdoblju već druga unutarstranačka pobjeda nad Božom Ljubićem i njegovim istomišljenicima jer je na Središnjem odboru HDZ-a 1990. u Širokome Brijegu prihvaćen prijedlog o održavanju izbornoga sabora čak 6 mjeseci prije isteka formalno-pravnog termina.

Službenih kandidatura još nema, svi se suzdržavaju od te "objave dima", ali po kampanji koja se već danima vodi po stranačkim lokalnim odborima, zagrijavanje je završeno i krenuo je bespoštedni okršaj za svakog zastupnika.

Dvoumljenja

Ako je neizvjesno hoće li se za stranačkog vođu ponovno kandidirati Božo ili, pak, Damir Ljubić, više nema nikakvog upitnika iznad Martina Raguža i njegovog zamišljenog projekta preuzimanja HDZ-a 1990. Taj je pritisak s terena toliko nabujao i sazrio da se samo čeka povoljni trenutak da Raguž i službeno potvrdi svoju kandidaturu. Nisu naivni u Ljubićevom okruženju, znaju za takav mogući zaplet i već su posve ozbiljno prionuli scenariju "režiranja" izbornog sabora i razradi pobjedničke taktike protiv vrlo ambicioznog i prekaljenog zamjenika predsjednika HDZ-a 1990. Martina Raguža. U tom kontekstu su se udružile snage u oba HDZ-a. Više, naime, nije nikakva tajna kako se i lider HDZ-a BiH Dragan Čović otvoreno uključio u lobiranja za izbor jednog od Ljubića za čelnika "devedestke". Volio bi stožernik da to bude Božo Ljubić pa se silno trudi uvjeriti ga da se ponovno kandidira za čelnu stranačku poziciju. Aktualni predsjednik HDZ-a 1990. još nije prelomio i končano odlučio. Primamljiva mu je i antistresna politička mirovina u ovim nenormalnim političkim vratolomijama, međutim, moguće je, ipak, da se upusti u izbornu utrku s Ragužem zbog "viših interesa i ciljeva".

Sve informacije s terena upućuju na rapidni rast popularnosti i šansi Martina Raguža. Takvi signali dolaze, osim iz središnje Bosne, i iz Tuzle, Zenice, Bugojna, Livna, Kupresa, Rame, Orašja, Žepča, iz zapadne Hercegovine i doline Neretve. Članstvo HDZ-a 1990. ne može više trpjeti "partnersku nepravdu" i vazalski status u odnosu spram HDZ-a BiH. Traži se radikalni zaokret u vođenju stranke, ispravljanje njezine povijene kralježnice i napokon želi se znatno bolji izborni uspjeh sljedeće godine.

Kutije i torbe

Nitko više i ne krije sumorne procjene kako HDZ 1990. s Božom Ljubićem na čelu i ponižavajućim i samoubilačkom odnosom u partnerstvu s HDZ-om BiH vjerojatno ne bi prešao niti izborni prag na sljedećim općim izborima. Takvu crnu izbornu rupu Čović i njegov HDZ BiH je namijenio svakoj hrvatskoj stranci. Članstvo u Martinu Ragužu vidi tu novu energiju i snagu za 'stranačko uskrsnuće'. Bit će to bespoštedno brutalna i iscrpljujuća kampanja, to je već sada jasno. Dnevni list je došao do pouzdanih informacija iz okruženja prezimenjaka Ljubića kako se sprema velika "kupnja" stranačkih zastupnika. Lokalni će zastupnici presuditi na saboru i posve je logično što će i s "torbama" krenuti pravi lov na svakog zastupnika. Golema su iskustva hadezeovaca što se tiče režiranja izbornih sabora i podmazivanja zastupnika. Ništa se ne prepušta slučaju i žele se izbjeći neugodna iznenađenja. Martin Raguž je vrlo iskusan i oprezan političar, prošao je političko sito i rešeto i ne treba sumnjati kako će se dobro pripremiti i naoružati protiv prljavog podzemlja. Upravo zbog tih silnica i jest prepoznatljiv kao vrlo opasan konkurent i Dragan Čović ga nikako ne bi želio vidjeti negdje u blizini kao mogućeg partnera. Uz sve te materijalne 'navlakuše' treba očekivati i političke bljuvotine i iskopavanja tamnih mrlja iz prošlosti. Eto, već sada se Ragužu podmeće kako će, ako postane predsjednik HDZ-a 1990., razvrgnuti partnerstvo dvaju HDZ-ova na štetu jedinstva hrvatskog naroda i vitalnih nacionalnih interesa. Izborne kutije su oduvijek bile omiljene hadezeovim stratezima i operativcima. Priprema je najvažnija, a izborni sabor je onda samo rutinska završnica višemjesečnih terenskih obrada. Ipak, sada je najvažnije sačekati službenu objavu kandidatura, a odluka o Jajcu kao domaćinu će biti vrlo razdražljiva i poučna u mnogim segmentima.

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari