Kako se obogatio Jurišić i tko ga kazneno goni?

Višemjesečni sukob između dvije frakcije unutar HSP-a BiH, od kojih jedna podržava Zvonka Jurišiža a druga Živka Budimira, okončan je prošlotjednim istupanjem iz stranke predsjednika Federacije koji je za sobom već odveo više od 200 dosadašnjih članova; nakon definitivnog raskola među pravašima Jurišić je najavio povlačenje kadrova te stranke iz izvršne vlasti, dok njegovi oponenti tvrde da je predsjednik HSP-a ucijenjen zbog milijunskog kriminala

Višemjesečni sukob između predsjednika Hrvatske stranke prava Zvonke Jurišića i članova stranačkog Predsjedništva nije, kako se očekivalo, okončan njegovom nego ostavkom Živka Budimira. Aktualni je predsjednik Federacije BiH odluku o istupanju iz HSP-a objavio na konferenciji za novinare, u četvrtak 7. marta, kada je najavio da će do kraja mjeseca osnovati novu stranku.

"Razlog istupanja iz HSP-a jeste nefunkcioniranje stranačkih tijela i izostanak stranačke politike i stavova o ključnim političkim pitanjima", izjavio je, krajnje suzdržano, Živko Budimir prešujući prave razloge napuštanja stranke, koja je u posljednjih šest dana ostala bez gotovo 250 dosadašnjih članova. Nakon što je, još prije Budimirove ostavke, podružnicu HSP-a u Čitluku napustilo sedam od devet članova Izvršnog odbora, Jurišiću su jedni za drugima poslušnost otkazale stranačke kolege u najvećoj mostarskoj podružnici Jugozapad, Neumu, Ravnom, Posavini, Novom Sarajevu... Prilično neugodno iznenađenje ako se zna da je Zvonko Jurišić sve doskora tvrdio kako će, ostvari li Živko Budimir svoje prijetnje o izlasku iz HSP-a, za sobom povući najviše pet najodanijih sljedbenika.

Sedam rana za sedam jarana

Prema tvrdnjama sada već bivših pravaša, raskol među članovima te stranke započeo je u ljeto prošle godine, nakon što je platformašku koaliciju napustio SDP. Slobodna Bosna je, podsjetimo, u jesen prošle godine objavila kako su pobunjeni članovi Predsjedništva HSP-a tadašnjem stranačkom šefu otvoreno spočitali podaničku politiku spram lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, dok su diskretna govorkanja kako je Zvonko Jurišić ucijenjen od strane HDZ-a ostala na razini spekulacija.

No, sudeći prema dokumentaciji koju je "SB" dobila iz izvora bliskih MUP-u Zapadnohercegovačke županije, čini se kako Jurišić ima dosta razloga za brigu, te da je njegovo inzistiranje da se kadrovi HSP-a povuku iz izvršne vlasti na federalnoj razini motivirano posve drugim razlozima od onih koje on javnosti pokušava poturiti. Protiv predsjednika HSP-a i aktualnog zastupnika te stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH je, naime, Županijskom tužiteljstvu u Širokom Brijegu u posljednje dvije godine podneseno čak sedam kaznenih prijava. Prema službenim dokumentima MUP-a Zapadnohercegovačke županije, sve prijave se odnose na period kada je Jurišić obavljao dužnost županijskog premijera, zbog sumnji da je u periodu od 2006. do 2010. počinio kriminal milijunskih razmjera. Tako su, postupajući prema nalogu Tužiteljstva, inspektori Sektora kriminalističke policije Županijskog MUP-a u ljeto 2010. otvorili istragu protiv trinaest osoba, osumnjičenih za nelegalnu eksploataciju boksitne rude, četvorice direktora rudnika boksita u Posušju i Širokom Brijegu, te glavnog županijskog inspektora za rudarstvo Željka Knezovića.

Među osumnjičenima su se tada našli i predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zvonko Jurišić, ministar financija Vjekoslav Bakula (HDZ 1990.) i ministar privrede Žarko Karačić (Narodna stranka Radom za boljitak). Istragom je, naime, utvrđeno da premijer i dvojica ministara ne samo da su znali za nelegalnu eksploataciju boksita, nego su nezakonite poslove odobrili na zajedničkom sastanku s članovima nadzornih odbora dva rudnika. Premda je nakon kontrole poslovne dokumentacije otkriveno kako su rudnici u Posušju i Širokom Brijegu oštećeni za oko 1,7 milijuna KM, inspektori koji su vodili istragu kasnije su tvrdili da je nastala šteta znatno veća, ali ju je bilo nemoguće precizno utvrditi. Dodajmo tome kako su, dok je trajala višegodišnja bezočna pljačka boksita, hercegovački rudnici gomilali milijunske gubitke, zbog čega su prošle godine dobili pomoć Vlade Federacije BiH.

Izvješće o nelegalnoj eksploataciji boksitne rude Županijskom tužiteljstvu u Širokom Brijegu dostavljeno je u jesen 2010., a nova je istraga protiv nekadašnjeg premijera Zvonka Jurišića i ministra financija Vjekoslava Bakule otvorena pola godine kasnije.

Novčana potpora za generala Predraga Mandića Liju

Kako se navodi u policijskom izvješću MUP-a Zapadnohercegovačke županije, nalog za provođenje istrage protiv Jurišića i Bakule izdat je 9. februara 2011., zbog primanja mita u iznosu od 250.000 eura od Slavke Čulina i sina Ivana Jarnjaka (dugogodišnjeg zastupnika i potpredsjednika Sabora Republike Hrvatske, ratnog hrvatskog ministra policije i jednog od najutjecaijih HDZ-ovaca). Prema nalogu Tužiteljstva, krim-inspektori su trebali ispitati koji su posao bivši županijski premijer Jurišić i ministar Bakula obećali tvrtki AKD iz Zagreba - navodno se radilo o projektu uvođenja elektronskih zdravstvenih iskaznica. Protiv dvojca Jurišić-Bakula potom je vođena (treća po redu) istraga zbog sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe službenog položaja ili ovlasti, odnosno pronevjere sredstava prilikom izgradnje Osnovne škole na Trnu u Širokom Brijegu, za koju je izdvojeno 400.000 KM.

Četvrto izvješće o provedenoj kriminalističkoj istrazi MUP Zapadnohercegovačke županije dovršio je poslije provjera nalaza revizorskog izvješća za 2009. godinu. Financijska revizija poslovanja županijske Vlade ranije je, pojasnimo, utvrdila da je pod stavkom kapitalnih izdataka potrošeno 262.500 KM za nastavak financiranja nabavke poslovnog prostora u Širokom Brijegu prema Ugovoru o kupoprodaji nekretnina koji je u junu 2008. sklopljen između Zapadnohercegovačke županije i UniCredit banke d.d. Mostar. Ugovor je, bez odobrenja Skupštine Županije, potpisao premijer Zvonko Jurišić, premda je cijena nekretnine u konačnici iznosila 350.000 maraka. Potkraj 2010. inspektori Sektora krim-policije županijskog MUP-a otvorili su petu istragu protiv Zvonka Jurišića, također pod sumnjom da je počinio kazneno djelo zlouporabe službenog položaja ili ovlasti. Jurišića je policija teretila da je prekršio Zaključak Županijske Vlade od 3. augusta 2010. i omogućio protupravnu isplatu sredstava iz proračuna poduzeću Leda sa Širokog Brijega. Tvrtki koja se bavi proizvodnjom mineralne vode i bezalkoholnih pića tadašnji premijer Jurišić je, također nezakonito, odobrio isplatu sto tisuća maraka, ali je sve skupa isplaćeno 60.000 KM.

Kako se obogatio Zvonko Jurišić

Međutim, jedan od suvlasnika poduzeća Leda, umirovljeni general HVO-a Predrag Mandić Lija, kasnije se poslovnim partnerima žalio kako ga je premijer Zvonko Jurišić nasamario, i da je u konačnici punionica vode dobila samo 10.000 maraka. Šestu kaznenu prijavu, ponovno zbog zlouporabe službenog položaja ili ovlasti, policija je protiv Jurišića podnijela u augustu 2011. Osumnjičen je da je kao predsjednik Županijske vlade izvršio protupravnu isplatu oko 13.000 KM poduzeću Komar iz Širokog Brijega za poslove izvođenja radova na postavljanju javne rasvjete. Sedma istraga protiv Zvonka Jurišića otvorena je po anonimnoj prijavi da je za servisiranje službenog automobila Audi A6 poduzeću MRM iz Ljubuškog platio gotovo 20.000 KM. Slobodna Bosna je u septembru prošle godine objavila imovinski karton Zvonka Jurišića prema kojem je do 2002. godine, kada započinje njegova politička karijera, imao samo stan u Mostaru. Danas je predsjednik HSP-a zvanično vlasnik zemljišta u Mostaru i Posušju, stana u Makarskoj i Zagrebu, a nezvanično je u glavnom gradu Hrvatske za svog premijerskog mandata sagradio stambenu zgradu u kojoj stanove ima i nekolicina bivših zapadnohercegovačkih ministara.

Kud koji mili moji

Iako su čelnici HSP-a, na sjednici Glavnog stana koja je održana u utorak 12. marta, pokušali minimizirati ostavke Živka Budimira i šestorice članova najužeg stranačkog vodstva, nema nikakve dvojbe kako će njihov odlazak itekako uzdrmati poziciju pravaša u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Osim predsjednika Federacije Budimira, Jurišića je napustio i jedan od dvojice zastupnika te stranke u federalnom Parlamentu Željko Asić, a kako sada stoje stvari, i jedini izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Stjepan Krešić. Nakon gotovo posve izvjesnog odlaska Sjepana Krešića, za očekivati je da će se od Jurišića oprostiti i njegov brat Nikola Krešić, aktualni direktor Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Suprotno tvrdnjama Zvonke Jurišića kako dvojica HSP-ovih ministara u federalnoj Vladi Ante Krajina i Vjekoslav Čamber neće slijediti Živka Budimira, među HSP-ovcima se uveliko nagađa kako je samo pitanje dana kada će ministar rada i socijalne politike zatražiti ispisnicu iz stranke. Njegov kolega federalni ministar financija Ante Krajina će slijediti upute izaslanika HSP-a u Domu naroda federalnog Parlamenta Josipa Perića koji je, barem za sada, ostao lojalan Jurišiću.

Slobodna Bosna

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari