Tko sve puca na mjesto predsjendika HDZ-a 1990?

Dok u medijima dominiraju teme teritorijalnog preustroja Federacije i preustroja Vlade Federacije, u HDZ-u 1990 se zauzimaju pozicije za Izborni sabor, koji je planiran za drugu polovicu lipnja ove godine.

Za predsjednika stranke gotovo sigurno ponovno će se kandidirati trenutni predsjednik Božo Ljubić, ali izgleda kako taj izbor neće biti lagan kao kod nekih drugih stranaka u BiH.

Izvori bliski "devesetki" govore kako se će se za predsjednika kandidirati još Martin Raguž, Nediljko Rimac, a možda i Slavica Josipović.

Raguž, koji je skupa s Ljubićem i osnovao HDZ 1990 odlaskom iz HDZ-a BiH, često je u medijima okarakteriziran kao najjači nezadovoljnik trenutačnim stanjem u stranci. Javna je tajna kako se Raguž nije slagao s ponovnim okrećanjem k Čovićevom HDZ-u i kako je očekivao ministarsko mjesto koje je HDZ-u 1990 pripalo u vijeću ministara.

Na kraju je ministar za ljudska prava i izbjeglice ipak postao Damir Ljubić, miljenik Bože Ljubića. Za Damira se također špekuliralo kako će biti kandidat za predsjednika ukoliko se Božo odluči za povlačenje, a mnogi tvrde i kako je Damir odavno siva eminencija "devedesetke".

Bolje upućeni u unutarnje odnose u ovoj stranci tvrde kako Raguž nema kapaciteta za preuzimanje vodstva, tj. nema dovoljno odlučnosti i hrabrosti za vođenje stranke ni dovoljnu podršku članstva. Njegova najjača snaga je potpora međunarodnih čimbenika, ali izgleda kako nije toliko jaka kao što to Raguž pokušava predstaviti.

Osim Raguža pretendenti na lidersko mjesto stranke su i dvoje snažnih županijskih "igrača"

Premijer Hercegbosanske županije Nediljko Rimac odavno je dovoljno ojačao i županijski odbor te stranke vodi svoju politiku. To nije po volji predsjednika Ljubića koji često tvrdi kako se sporazum s HDZ-om BiH provodi na višim razinama, ali ne i na nižim. Rimac svoje ambicije više gotovo i ne krije i bilo bi pravo iznenađenje ukoliko se ne kandidira za predsjednika stranke. Teško je reći može li on dobiti dovoljnu podršku da bi postao predsjednik stranke, ali zasigurno ima dovoljno snage za ozbiljan pokušaj rušenja Bože Ljubića.

Predsjednica Županijskog odbora stranke u središnjoj Bosni i zastupnica u federalnom Parlamentu, Slavica Josipović, također ima snažan utjecaj u stranci. Josipović svoju kandidaturu još nije najavila, i nije posve jasno hoće li i želi li krenuti u borbu za tron, no njezina naklonost nekom od kandidata mogla bi biti presudna u borbi za lidersku poziciju.

Novi, ili stari predsjednik stranke morat će odrediti budući njezin smjer.

Predsjednik HDZ-a Republike Hrvatske, Tomislav Karamarko, pozvao je na ujedinjenje dvaju HDZ-ova u BiH i na novom predsjedniku će biti odluka hoće li stranka krenuti nekim prepoznatljiv putem ili će biti privjesak HDZ BiH.

Idući opći izbori dolaze za godinu i pol i "devedesetka" će se morati izboriti za svoje mjesto na političkoj sceni, posebice s obzirom da će se na sljedećim izborima pojaviti i Budimirova stranka koja će pretendirati na glasove Hrvata.

dnevno.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari