Poljoprivrednici nezadovoljni programom poticaja

Odlukom o usvajanju programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava "Poticaj za poljoprivredu" utvrđenih proračunom FBiH za 2013. od 68,5 milijuna konvertibilnih maraka Vlada FBiH unijela je mir u redove poljoprivrednika. Praksa iz prethodne dvije godine navodi na zaključak da je riječ o privremenome zatišju. Redovito su među nezadovoljnima Hercegovci, posebice južni, zašto govori Milenko Soče, direktor čapljinskog "Agroherca", najvećeg proizvođača hrane u Hercegovini.

"Koordinacija 18 federalnih udruženja i saveza nudila je program kojim bi bili obuhvaćeni svi poljoprivrednici, bez obzira gdje se nalaze i čime se bave, proporcionalno udjelu u proizvodnji. Nije problem bila ni visina sredstava jer bi se ovisno o broju podnositelja zahtjeva, proporcionalno smanjivala i sredstva. Kako je ovaj dio Hercegovine posebice orijentiran na biljnu proizvodnju, nastojali smo da ona dobije adekvatan tretman. Nažalost, to nije prihvaćeno ni ove godine."

"Povrtlarska proizvodnja je izuzetno zapostavljena, voćarstvo i vinogradarstvo u poticaje su uvršteni tek prošle godine, ali sredstva nisu isplaćena. U našim uvjetima samo rijetki mogu nekako ispuniti uvjete za ostvarenje poticaja. Oni se, primjerice, kreću pola hektara obrađene površine u povrtlarstvu, predaji proizvedenog ovlaštenim otkupljivačima, prilaganje računa za otkupljenu robu, plaćenom PDV-u i slično. Svima je dobro poznato da to naši individualni proizvođači ne mogu ispuniti."

"U zadnje dvije godine tvrtka kojoj sam na čelu po zakonu i programu ostvarila je 1,38 mil. KM potpore, ali nismo naplatili niti jednu marku" - kaže Soče.

Od za poticaje u 2013. odobrenih 68,5 mil. KM, animalnoj proizvodnji je namijenjeno 46,7 milijuna, biljnoj skoro četiri puta manje 12,1 mil., dok je 7,5 mil. KM predviđeno za ostale potpore.

Dušan Musa [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari