Smanjenje vojnih mirovina i do 55 posto!?

Predsjednik Udruge umirovljenika vojnih osiguranika u FBiH Ismet Harbinja izjavio je jučer kako je zakon koji Vlada FBiH priprema o povoljnijem umirovljenju branitelja proteklog rata neprihvatljiv za umirovljenike, vojne osiguranike.

Harbinja je naglasio da bi, ukoliko ovaj zakon odobri Parlament, to moglo dovesti do smanjenja mirovina sadašnjim korisnicima i do 55 posto.

20.000 novih

"Radni tekst zakona o povoljnijem umirovljenju branitelja proteklog rata uvodi u prava na mirovinu, osim osoba koje su to pravo ostvarile po Zakonu o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu mirovinu pod povoljnijim uvjetima, još pet kategorija, čime se za više od 20.000 novih korisnika opterećuju sredstva namijenjena za isplatu mirovina po dosadašnjem zakonu. Vlada želi pretvoriti umirovljenike-vojne osiguranike u kategoriju 'osobe socijalnog zbrinjavanja', zanemarujući činjenicu da se radi o osobama koje su ostvarile mirovinu iz radnog odnosa, da su to bile profesionalne vojne i civilne osobe na službi u Vojsci FBiH i Federalnom ministarstvu obrane te da su za njih uplaćivani redoviti doprinosi za mirovinu razmjerno plaći koju su primali", kazao je Harbinja.

Diskriminacija

Dodao je da je predloženi radni tekst diskriminirajući u odnosu na umirovljenike vojne osiguranike koji su otišli po Zakonu o službi u Vojsci FBiH, Zakonu o službi u OS-u BiH, Zakonu o mirovinsko-invalidskom osiguranju vojnih osiguranika, Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju u FBiH, Zakonu o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji te Zakonu o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

"Suprotan je s Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda jer pravi diskriminaciju na osnovi imovnog stanja te bi prouzrokovao mnoge tužbe i upravne postupke, što bi izazvalo velike troškove za Federaciju", zaključio je Harbinja. A. G.

Pravedno rješenje

Premijer Nermin Nikšić i federalni ministar za pitanja Zukan Helez u srijedu su u Sarajevu razgovarali s predstavnicima petnaest braniteljskih udruga o konačnoj verziji prijedloga zakona o povoljnijem umirovljenju, koji će biti upućen na razmatranje Vladi FBiH, a potom i u parlamentarnu proceduru. Nikšić i Helez su istaknuli značaj usklađenosti zahtjeva MMF-a sa zahtjevima Vlade FBiH i braniteljskih udruženja, ističući da je predloženi materijal zakona optimalno i najpravednije rješenje koje se može ponuditi, a koje se uklapa u sadašnje financijske mogućnosti FBiH i njezin proračunski okvir.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari