Enki Bilal objavljuje novi album - Životinje

ljubuski.info

Poznati francuski autor crtanog romana, filmski redatelj, dekorater, kostimograf i slikar Enes Bilalović, alias Enki Bilal, porijeklom iz Ljubuškog, objavit će početkom ožujka novi album kod pariškog izdavača "Casterman", naslovljen "Životinje".

Prava ekološka bajka, kompletni "one shot", djelo je obrađeno drugačije nego ranija ostvarenja.

Napuštajući kolorit, Bilal je podvukao ozbiljnost sadržaja jednostavnim ali moćnim crtežom, upotrijebivši jednostavnije metode.

U aktualnom, podvodnom "road movie", što se događa u neobičnom, post-apokaliptičnom svijetu čiji su glavni sudionici hibridne ličnosti, osobitih mogućnosti promjene u životinje.

Iznad priče, Bilal iznosi aktualne političke preokupacije, ekološke također. Zabrinut za budućnost planete, on to na, vješt, način iskazuje.

Tvorac mnoštva albuma, ostvario je 1986 "Ženu Zamku"/Femme Piège/, koja je osvojila Nagradu za djelo godine, francuskog književnog časopisa "Citati"/Lire/, što je posebna premijera u oblasti crtanog romana, bez svjetskog presedana. Bilal je i autor četiri romana o ratu u BiH, urađenih između 1998 i 2007 godine.

Navodno će jedan od njih adaptirati za veliki ekran, jer je već realizirao tri cjelovečernja filma, po svojim albumima. U njima su glumili poznata imena poput Charlotte Rampling, Jeana-Louisa Trintignanta ili Carole Bouquet.

Iskusan u stvaranju novina i istraživanju neobrađenih sadržaja, začudio je svijet kada je 24. ožujka 2007. godine uspio, na jednoj pariškoj aukciji, prodati svoje djelo po vrtoglavoj cijeni od 176 910 eura.

To se nikada nije dogodilo živom i aktivnom autoru.

Pogledajte Enkijeve radove na njegovoj web stranici

Komentari

U Ljubuškom nikada nisu živjeli Bilalovići. Enki Bilal je Enes Bilal, sin Muhameda Bilala iz brojne ljubuške porodice Bilala.

Enki Bilal objavljuje novi album - Životinje

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto