Hercegovina zanimljiva turskim investitorima

Generalni konzul Turske u Mostaru Tolga Bermek boravio je jučer u posjetu zapadnoj Hercegovini, Ljubuškom, a povod istog bilo je upoznavanje s projektima Eko sela Dole. O suradnji Bosne i Hercegovine s Turskom, kao zemljom koja je zauzela 9. mjesto po rangu izravnih stranih investicija, u našoj zemlji se dosta govori, a ista je do sada provedena dosta puta i u praksu, što se pokazalo pozitivnim za obje strane. Bosna i Hercegovina uživa prijateljsku potporu Turske, a to se moglo zaključiti i iz izjave konzula Bermeka, koji je kazao kako će mu prva zadaća biti upoznavanje turskih investitora sa svim blagodatima kojima Hercegovina obiluje, odnosno oslobađanje od neznanja i promoviranje područja turskim biznismenima.

Plodno područje

Nakon obilaska Eko sela Dole i svih prirodnih ljepota koje vode do njega, u izjavi za Dnevni list konzul Bermek je zahvalio na pozivu da posjeti ljepotu Hercegovine te je istaknuo kako je zaista impresioniran onim što je imao priliku vidjeti.

"Danas smo svjedočili činjenici da je ovo područje zemlje jako plodno, nije zagađeno. Ukoliko budemo koristili ovaj kapacitet, ovo područje će značiti košaru kruha za cijelu Hercegovinu. U Turskoj mi kažemo da imamo šećer, brašno i ulje. Pa zašto ne praviti halvu? Ovdje na ovom području imate sve, zemljište koje nije zagađeno, odličnu klimu i jako čiste izvore vode. Zašto ne učiniti nešto? U tom smislu svi bi trebali uraditi sve sa svoje strane", kazao je konzul Bermek, dodavši kako će ovo što je vidio predstaviti turskim investitorima koji su eksperti u poslu, budući su završili mnoge ambiciozne projekte u Europi i drugim dijelovima svijeta. Bermek naglašava kako su eko farme postale jako popularne u Europi, i to je ono što bi trebalo biti fokusna točka. Kao prednost ovoga kraja u realizaciji ovog projekta, Bermek je naveo blizinu Hrvatskoj, sutrašnjoj članici Europske unije.

"U smislu logistike ovaj kapacitet bi trebao biti iskorišten na odgovarajući način. Što se tiče konkretno Eko sela Dole, smješteno je na jako dobroj lokaciji u svakom smislu, ima kvalitetu zemljišta, položaja i klime. Jako je blisko određenim centrima kao što je Jadransko more, balkanske zemlje i jednom kada se ovaj kapacitet bude iskoristio na odgovarajući način, smatram da će Eko selo Dole biti dobro za razvoj ekoturizma, ali i rekreacijskog turizma. Saznao sam da je u tijeku realizacija projekta izgradnje zvjezdarnice, što ocjenjujem jako dobrom idejom", istaknuo je konzul Bermek.

Sve ga se dojmilo

Na upit kako ocjenjuje ostale projekte o kojima je imao prilike slušati tijekom posjeta Eko selu Dole, generalni konzul Turske u Mostaru je kazao kako ga se sve dojmilo. Budući da je imao priliku čuti i planove o izgradnji farme koza, konzul Bermek je istaknuo kako turski investitori pokazuju zanimanje za ulaganje u razvoj takvih farmi te je dao obećanje kako će on učiniti sve da promovira ovo područje turskim investitorima, jer su slabo upoznati s njime.

S cijelim projektom generalnog konzula Turske u Mostaru na terenu upoznao je Robert Alilović, voditelj dizajnerskog presjeka projekta Eko sela Dole, koji je istaknuo kako je cilj posjeta bio na slikovit način pokazati sliku onoga što Hercegovina ima i onoga čime se Hercegovci mogu pohvaliti.

"Hercegovina ima veliki potencijal koji se prvenstveno ogleda u razvoju poljoprivrede, ali i turizma. Jedan od prvih započetih projekata na ovim terenima je Eko selo Dole, koje u svom širokom aspektu nudi proizvodnju ekološke hrane, posađeno je više od 10.000 sadnica maslina. Napravljen je objekt uljare, u planu je izgradnja zvjezdarnice i farme koza, ali i još mnogo sadržaja koji nude mogućnost opstanka sela, cijeloga kraja i ljudi koji tu žive generacijama", zaključio je Alilović.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari