Arhiv u Sarajevu preuzima ratne dokumente HVO-a

Političari iz Republike Srpske ponovno su aktualizirali pitanje potpisivanja posebnog sporazuma između Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada o pohranjivanju dokumentacije HVO-a, Armije BiH i Vojske RS-a od travnja 1992. do kraja 2005. godine. Sporazumom o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama na pokretnoj imovini koja će i dalje služiti za potrebe obrane, koji su 2008. godine potpisali Vijeće ministara, Vlada FBiH i Vlada RS-a, regulirano je, između ostalog, da će se status arhiva, spisa i drugih dokumenata entitetskih vojski regulirati posebnim sporazumom. Međutim, takav sporazum do danas nije potpisan, ali su vlade FBiH i RS-a donijele zasebne odluke o proslijeđivanju te dokumentacije entitetskim arhivima. Odluke entitetskih vlada nisu realizirane jer nije potpisan predviđeni sporazum s državnom vladom.

Čuvanje dokumentacije

Zbog toga je sva ratna i poratna dokumentacija HVO-a, Armije BiH i Vojske RS-a i dalje na čuvanju na zasebnim lokacijama u Ministarstvu obrane BiH. Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić traži da se konačno riješi ovo pitanje i potpiše sporazum koji bi omogućio da Arhiv Federacije i Arhiv RS-a preuzmu tu dokumentaciju i raspolažu njom. Slične zahtjeve ranije su iznosili i drugi srpski predstavnici, kojima je stalo da se sva dokumentacija Vojske RS-a što prije iz nadležnosti Ministarstva obrane BiH prebaci entitetskom arhivu. Nije tajna da je problem u Federaciji BiH, gdje ne postoji stvarna suglasnost o tome gdje pohraniti svu ratnu i poslijeratnu dokumentaciju HVO-a i Armije BiH, a kasnije i hrvatske i bošnjačke sastavnice Vojske Federacije. Trenutačno se ova dokumentacija čuva na odvojenim lokacijama u objektima Ministarstva obrane BiH, a kod Hrvata postoji strah da bi u slučaju njezinog ustupanja Arhivu Federacije BiH moglo doći do zloporabe podataka.

Strah Hrvata

"Hrvati imaju minimalan utjecaj na Arhiv Federacije i opravdano strahuju da će dio dokumentacije HVO-a biti iskorišten u svrhu ostvarenja političkih ciljeva. Sigurno je da postoji neko pravednije rješenje koje neće ugroziti ničije pa ni hrvatske interese u BiH", kaže jedan bivši visokopozicionirani dužnosnik nekadašnjeg Ministarstva obrane Federacije Bosne i Hercegovine. S druge strane, Bošnjacima, a posebno Srbima, odgovara da se ratna i poratna dokumentacija što prije prenese na entitetsku razinu.

Dejan Jazvić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari