HDZ-ovci na duhovnoj obnovi kod biskupa Perića

U subotu, 23. veljače 2013. u Kući susreta 'Emaus' u Potocima u Bijelom Polju kod Mostara održana je Duhovna korizmena obnova za nositeljice i nositelje vlasti koju je predvodio msgr. Ratko Perić, mjesni biskup, priopćeno je iz HDZ-a BiH, a događaj je potkrijepljen fotografijama. Međutim duhovnoj korizmenoj obnovi nazočili su samo članovi HDZ-a BiH.

U ime organizatora, sve sudionike duhovne obnove u Caritasovom duhovno – obrazovnom centru, članove HDZ-a BIH, predvođene predsjednikom dr.sc. Draganom Čovićem na početku je pozdravio i poželio dobrodošlicu don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko - duvanjske i Trebinjsko - mrkanske biskupije, a u ime domaćina dr. don Ante Komadina, ravnatelj mostarskoga 'Caritasa', priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Uslijedio je biskupov nagovor, sveta ispovijed, slavlje svete mise u župnoj crkvi u Potocima i predavanje don Željka o konkretnom djelovanju Krista u politici.

"Bitno obilježje jednog političara je da kroz sebe voli svoj narod, a ne obrnuto, kazao je, uz ostalo, u svom nagovoru biskup Perić naglasivši i da je ljubav prema užoj i široj obitelji obilježje pravog vjernika kakvu god javnu dužnost obnašao. Papa Benedikt XVI. često se obraćao nositeljima civilne vlasti u Bundestagu, talijanskom i britanskom parlamentu. Čovjek se na svom radnom mjestu ne može odvojiti od Boga. Katolički političar nikada sebi ne smije dopustiti da glasuje i provodi zakone o pobačaju, uništenju embrija, eutanaziji, homoseksualnim brakovima, itd. Tomu se odlučno i hrabro treba suprostaviti, dignuti svoj glas, jer su četiri stupa politike na kojima političari trebaju graditi svoje političko djelovanje: Prvo - Biti voljen od onih kojima služiš, Drugo - Stup služenja pravu i pravdi, Treće- Dijalog između vjere i razuma i Četvrto - Uvezati glad za slobodom i potragu za istinom", naglasio je biskup Perić u svojoj propovijedi.

"Volja hrvatskoga biračkog tijela u BiH konstanta je već dvadeset godina, no nažalost međunarodna zajednica u BiH to godinama suspendira. Katolička crkva sluša bilo svoga naroda, a njegovi politički predstavnici nikada ne smiju iznevjeriti vlastiti narod", kazano je, uz ostalo, u jednom od osvrta u programu duhovne obnove.

S obzirom da je Papa Benedikt XVI. razdoblje od 11. listopada 2012. do 24. studenog 2013., dakle na svetkovinu Krista Kralja, proglasio Godinom vjere i pozvao na istinsko i obnovljeno obraćenje Gospodinu, jedinom Spasitelju svijeta generalni vikar don Željko Majić najavio je u Kući susreta 'Emaus' i programe duhovne obnove za članice Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosače, te za ovdašnje prosvjetne, medijske i zdravstvene djelatnike.

Na koncu programa msgr. Ratko Perić, mjesni biskup sve je polaznike darivao svojim knjigama duhovnih vježbi 'Isusove sugovornice' i 'Isusovi sugovornici', koje su izišle u nakladi "Crkve na kamenu", 2010.godine.

Inače, na Duhovnu korizmenu obnovu bili su pozvani i nositelji i nositeljice vlasti iz HDZ-a 1990, no istoj nisu mogli nazočiti zbog već prije zakazane 6. sjednice Središnjega odbora HDZ 1990, a koja se održavala u Širokom Brijegu. Kako se doznaje iz izvora u toj stranci, poziv za sudjelovanje u Duhovnoj korizmenoj obnovi pristigao je iz središnjice HDZ-a BiH.

Pojedini istaknuti članovi 'Devedesetke' drže da je mjesni biskup izmanipuliran u namjeri da ga se stavi u nezgodan položaj i "na stranu" samo jedne političke stranke, ponajviše jer se duhovna obnova odnosila na sve nositelje vlasti, neovisno kojoj političkoj opciji iz reda hrvatskog naroda pripadali.

Također, kako se doznaje, u iz HSP-u BiH, nisu primili nikakav poziv za sudjelovanje na Duhovnoj korizmenoj obnovi. "Možda je duhovna obnova organizirana samo za odabrane i u žurnoj duhovnoj potrebi", neslužbeno je i šaljivo komentirano iz te stranke.

Na upit je li se Duhovna korizmena obnova odnosila samo na članove HDZ-a, iz Biskupovog ordinarijata došao je neodređen i kratak odgovor da se organiziraju Duhovne korizmene obnove za razne skupine te da na ovaj događaj nisu bili pozvani mediji.

Međutim, subotnja duhovna obnova članova HDZ-a, stranke za koju se tradicionalno više "vežu" franjevci, mogla bi značiti i konačno zatopljavanje odnosa s mjesnim biskupom.

Vera Soldo [ Republika ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari