Hercegovačka banka: Pojedinci profitirali na milijunima maraka

ljubuski.info

Prije skoro dvanaest godina pripadnici specijalnih postrojba SFOR-a i federalnog MUP-a s maskama na licima upali su u sve poslovnice Hercegovačke banke u BiH tragajući za tajnim računima.

Najavljivani su spektakularni sudski procesi i kazne, a na kraju svega pojedinci su profitirali, a građani i mnoge tvrtke izgubili novac koji su imali deponiran u Hercegovačkoj banci. Upad u Hercegovačku banku proveo je tadašnji visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch uz angažiranje oklopne divizije SFOR-a. Aktiva banke potrošena je na troškove i plaće ostalih djelatnika koje je u banci postavila međunarodna uprava. Građanima i tvrtkama koji su imali deponirana sredstva u banci, kao i dioničarima, novac nikada nije vraćen.

Tajni računi

Iz banke je odnesena dokumentacija koja bi mogla otkriti eventualno netransparentno poslovanje banke. Naime, međunarodni revizori tvrdili su tada da postoje dokazi kojima bi se mogli otkriti tajni računi banke, međutim, rukovodstvo banke sve je to demantiralo. Niti danas nije sasvim jasno što su to istražitelji pronašli i kakvi su dokazi predočeni na Sudu BiH kada se sudilo Anti Jelaviću, Miroslavu Prci, Miroslavu Rupčiću, dok je Ivan Azinović na vrijeme izbjegao, kako se pretpostavlja, u Republiku Hrvatsku i nikada nije saslušan u istrazi pa se iz toga razloga optužnica protiv njega i nije mogla podignuti.

Niti danas, dvanaest godina poslije, nitko službeno ne želi govoriti o slučaju Hercegovačke banke. Što se danas događa s tim predmetom, pokušali smo doznati u Tužiteljstvu BiH koje je vodilo cijelu istragu. Međutim, odgovor je glasio u samo jednoj rečenici - "Poštovani, Tužiteljstvo BiH ne može dati nikakav komentar na navedeni upit".

U slučaju 'Hercegovačka banka' bivši direktor Hercegovina osiguranja iz Mostara Miroslav Rupčić, koji je bio trećeoptuženi u tom slučaju, osuđen je na pet i pol godina zatvora nakon što je priznao krivnju za kaznena djela nesavjesnog rada u službi i zloporabu položaja i ovlasti.
Tročlano vijeće Suda Bosne i Hercegovine kojim je tada predsjedao Britanac Michael Simmons izreklo je presudu Rupčiću i odobrilo prethodno nagodbu koju je on postigao s tužiteljem Johnom McNairom, prihvativši odgovornost po četiri od ukupno 21 točke optužnice. Krivnju u postupku ranije je priznao i nekadašnji ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce koji je osuđen na pet godina zatvora. Bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić kojega je zastupao odvjetnik Dragan Barbarić u prvostupanjskom je postupku osuđen na deset godina zatvora, ali je ta presuda kasnije ukinuta i predmet vraćen na ponovni postupak. Međutim, Ante Jelavić je i prije izricanja presude napustio BiH i skrasio se u susjednoj Republici Hrvatskoj.

Tajni tijekovi novca

Inače, upad u Hercegovačku banku 2001. godine kod građana je izazvao revolt. Došlo je do otvorenog sukoba, blokirane su gotovo sve prometnice. Ispred poslovnice Hercegovačke banke u Mostaru ozlijeđena su tri civila koji su vozilima hitne pomoći prevezeni u Kliničku bolnicu Mostar, ranjen je i jedan pripadnik SFOR-a. Izravnih sukoba bilo je i u Međugorju, Grudama, Širokom Brijegu, gdje su uništeni uredi i oprema područnog ureda OESS-a.

Sumnjive radnje u Hercegovačkoj banci u svom je tajnom izvješću pojasnila bivša privremena upraviteljica Hercegovačke banke Toby Robinson, koja razotkriva tajne tokove novca, preko računa fizičkih i pravnih osoba, kojima je politički vrh HDZ-a potkraj 1990-ih godina, neposredno prije promjene vlasti i dolaska Račanove Vlade, oštetio državni proračun Republike Hrvatske za više od milijardu kuna. Dokument koji je Robinson izradila 2002. godine otkriva popis tajnih računa, pravnih i fizičkih osoba preko kojih su opljačkana sredstva državnog proračuna Republike Hrvatske, te izvan svake sumnje dokazuje kako je pljačka milijardu proračunskih kuna bio projekt odobren na najvišoj političkoj razini: u vrhu HDZ-a, Vlade Republike Hrvatske, posebno Ministarstvu obrane i Ministarstvu financija, te Uredu predsjednika Republike. Izvješće Toby Robinson važno je bilo i zbog toga što je vrlo detaljno i dokumentirano otkrilo kriminalni model funkcioniranja HDZ-a kao političke organizacije.

Što je u izvješću napisala bivša privremena upraviteljica Hercegovačke banke Toby Robinson

Transferi novca iz državnog proračuna Republike Hrvatske

Danas je sve na Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Odluči li se Republika Hrvatska ikada pokrenuti slučaj Hercegovačke banke, sigurno je jedno: Ante Jelavić bi mogao biti jedan od krunskih svjedoka.

U svojem izvješću Robinson je vrlo detaljno navela popis poduzeća preko kojih su sredstva državnog proračuna Hrvatske, namijenjena HVO-u, utjecajem HDZ-ovih moćnika, među kojima je bio i Ante Jelavić, korištena za transfere privatnim i pravnim osobama, preko projekta Hercegovačke banke. Primjerice Eurobemm i Betacom su dva povezana društva. Društvo Eurobemm je upisano u sudski registar 1996. godine pod nazivom Benco; Ivan Bencun bio je osnivač i direktor ovog društva.
Nakon toga, Zdenka Bencun, kći Ivana Bencuna, osnovala je Betacom u rujnu 1997. godine. Eurobemm je bio jedan od osnivača dioničara Hercegovačke banke. Betacom je kupio dionice u prvoj i drugoj ponudi dionica, i dobio je dionice koje je Hercegovina gradnja prepisala Betacomu.
Inače, kupnje dionica u Hercegovačkoj banci omogućene su preko priljeva od HVO-a, cesije od HVO-a i kredita od HB-a, stoji u izvješću Toby Robinson iz prosinca 2002. godine.

Soko Vit Dragana Čovića

Nadalje, Soko Vit d.o.o. Mostar osnovan je 11. prosinca 1997. godine u Mostaru s temeljnim kapitalom u iznosu od 20.000 DEM, dvanaest dana prije nego što je društvo uložilo iznos od 500.000 KM u osnivanje Hercegovačke banke. Direktor te tvrtke bio je Dragan Čović. Vlasnici poduzeća su Soko d.d. Mostar, Zdravko (Ivana) Lončar (Mostar), Marijan Skopljak (Vitez) i Branko Kolobarić (Mostar). Prvi direktor društva bio je Branko Kolobarić, a njega je u travnju 2000. godine zamijenio Dragan Perić.
Pri osnivanju je društvo registrirano za proizvodnju i projektiranje naoružanja i vojne opreme (oružje, streljivo, eksplozivi i ostala sredstva prema programima i potrebama oružanih snaga), te za veleprodaju, maloprodaju i usluge prijevoza.
Soko Vit je jedan od šest osnivača dioničara Hercegovačke banke. Soko Vit/Primus AD je kupio dionice Hercegovačke banke u ukupnom iznosu od 2 milijuna maraka u prvoj i drugoj emisiji dionica. Sve uplate omogućene su priljevima od HVO-a, a Soko Vit je postao jedan od osnivača Hercegovina osiguranja 1998. godine.
U srpnju 1998. godine Soko Vit je dobio kredit koji je odobren zajedno, po redoslijedu, s još pet kredita izdanih u vezi s osnivačkim kapitalom Hercegovina osiguranja. Naziv društva Soko Vit d.o.o. Mostar je 20. rujna 1999. godine promijenjen u Primus AD Mostar. Ovo se dogodilo po prijenosu vlasništva nad poduzećem na Euro Consulting (40 posto) i Croherc AG (60 posto).
Croherc je bio u vlasništvu Hercegovina gradnje. Kao rezultat ove transakcije, Hercegovina gradnja je neizravno dobila većinski udio, a time i kontrolu nad poduzećem Primus AD.
Dana 11. srpnja 2000. godine, tri mjeseca prije nego što je preneseno s Hercegovina gradnje na Hercegovačku banku u zamjenu za dug, društvo Croherc AG je prebacilo svoj vlasnički udio u poduzeću Primus AD na Herc MB d.o.o. Mostar, čime je to društvo postalo većinski vlasnik (60 posto).
Ovim korakom spriječeno je da banka praktično 'posjeduje samu sebe', opisuje u izvješću 2002. godine Robinson trag novca iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Herc HB Mostar je osnovao Ivan Medić tri mjeseca ranije u travnju 2000. godine, kao jedini vlasnik, s temeljnim kapitalom u iznosu od 2000 maraka. Ivan Medić je bio direktor Herc MB-a Posušje, poduzeća koje je u veljači 1999. godine, s temeljnim kapitalom od 50.000 maraka, osnovala Hercegovina gradnja, koja je i sadašnji vlasnik.
Dobivši većinski dio u poduzeću Primus AD u srpnju 2000. godine, Herc MB Mostar je neizravno dobio udio u Hercegovačkoj banci i Hercegovina osiguranju – supsidijarnom društvu banke.

Herc MB Posušje je u studenome 1999. godine kupio dionice Hercegovačke banke; kupnju dionica omogućili su mu priljevi od HVO-a. Nakon toga, Herc MB je u studenome 2000. godine prodao svoj udio u Hercegovačkoj banci društvu Herc MB Mostar, koje je dionice platilo kreditom koji mu je odobrila banka. Sredstva od prodaje omogućila su Herc MB Posušje da u Hercegovačkoj banci otplati stari kredit. Dug poduzeća Herc MB Mostar prema Hercegovačkoj banci nikad nije otplaćen.
Herc MB Posušje i Hercegovina gradnja su smješteni na istoj adresi kao i Monitor M i Algor, stoji u izvješću bivše privremene upraviteljice Hercegovačke banke Toby Robinson iz prosinca 2002. godine.

Banka više nije posjedovala samu sebe

Kao što je spomenuto, jedan od dva dioničara u poduzeću Primus AD od 20. rujna 1999. godine bio je Croherc AG d.o.o. Mostar. Croherc je 22. siječnja 1999. godine osnovala Hercegovina gradnja s temeljnim kapitalom u iznosu od 1000 DEM. Ranije spomenuta zamjena duga za kapital dogodila se u listopadu 2000. godine između Hercegovina gradnje i Hercegovačke banke, čime je banci pripao Croherc u zamjenu za dug koji je Hercegovina gradnja imala prema banci. Prije nego što je postao supsidijarno društvo, Croherc je bio dioničar u Hercegovačkoj banci.

U svojoj odluci kojom je imenovao privremenog upravitelja, visoki predstavnik je naveo da Hercegovačka banka ima znatnu investiciju u tvrtki poznatoj pod imenom Croherc AG koja isto tako posjeduje dio tvrtke poznate pod imenom Primus AD Mostar koja isto tako ima vlasništvo u navedenoj Hercegovačkoj banci, tako da je pitanje pravog vlasništva navedene Hercegovačke banke nejasno, i stoga postoji zabrinutost glede nedostatka transparentnosti na području u kojem je transparentnost od temeljnog značaja u interesu opće javnosti.
Opisana situacija je jedva izbjegnuta preko nekoliko transakcija izvršenih prije nego što je Hercegovačka banka kupila Croherc.

Tri mjeseca prije nego što ga je kupila Hercegovačka banka, Croherc je prodao svoj vlasnički udio u Primusu AD, dioničaru Hercegovačke banke.
Prodajom svojih dionica u Hercegovačkoj banci i Primusu AD, prije nego što je kupljen od Hercegovačke banke, Croherc je izbjegao situaciju u kojoj bi bio i dioničar i supsidijarno društvo Hercegovačke banke u isto vrijeme.
U slučaju da Croherc nije prodao oba paketa dionica, Hercegovačka banka bi jednim dijelom bila u vlasništvu jednog od svojih supsidijarnih društava, te bi praktično posjedovala samu sebe, navodi Robinson u svojem izvješću.

Prodaja dionica HB-a poduzeću M-Rozić

Društvo M-Rozić došlo je u mogućnost kupiti dionice banke od Croherca preko cesije s Hrvatskim vijećem obrane (HVO), čime je HVO u stvari platio dionice.

Poduzeće M-Rozić osnovao je 26. veljače 1998. godine Marinko Rozić, s temeljnim kapitalom u iznosu od 1000 maraka. Sedam mjeseci poslije osnivanja M-Rozić je 30. rujna 1998. godine kupio prvi paket dionica (vrijednih 500.000 KM) djelomično priljevima od HVO-a, a djelomično priljevima u gotovini.

Primorac i Rajić na čelu Monda

Marinko Rozić bio je jedan od članova Upravnog odbora Hercegovačke banke kada je banka stavljena u privremenu upravu. Kao što je ranije spomenuto, poduzeće M-Rozić je u veljači 2000. godine kupilo dionice u Hercegovina osiguranju od Hercegovina gradnje. Ovaj dug plaćen je u kolovozu 2000. godine kada su dva poduzeća potpisala sporazum o prijeboju međusobnih obveza. U vrijeme prijeboja Hercegovina gradnja je vraćena u vlasništvo Monitora M, stoji u izvješću Toby Robinson iz prosinca 2002. godine.

Prema dokumentima iz sudskog registra, MRM Ljubuški je osnovan u listopadu 1994. godine kao poduzeće koje se bavi prodajom automobila. Vlasnik i direktor je Manuela Leko, sestra Miroslava Rupčića.
MRM je kupio dionice Hercegovačke banke u ukupnom iznosu od 678.000 DEM. Utvrđeno je da je dio novca kojim su kupljene dionice došao od HVO-a. MRM je dostavio veliki broj vozila koja su koristile banka i njezina supsidijarna društva.
Poduzeće Mondo osnovao je HDZ BiH. Društvo je likvidirano odlukom poduzeća Soko Mostar; direktor poduzeća Soko Mostar bio je Dragan Čović, a Vilim Primorac i Božo Rajić su bili direktori Monda.
Kada je Rajić zamijenio Primorca kao direktor, Dragan Čović je imenovan za predsjedatelja Upravnog odbora, a za članove su imenovani Neven Tomić, Ivo Andrić Lužanski, Dragan Vrankić i Marko Topić.

Mondo je postao dioničar Hercegovačke banke preko nekoliko prijenosa dionica. U travnju 1998. godine Hercegovačko-neretvanska županija je prenijela svoje dionice, pri čemu je Mondo prenio opremu Hrvatske zajednice Herceg Bosne procijenjenu na 500.000 maraka na županiju.
Robinson je svojim izvješćem vrlo detaljno razotkrila mrežu institucija, organizacija, udruga, poduzeća i pojedinaca koju je organizirao politički vrh HDZ-a, kako bi preko te mreže ostvario projekt pljačke proračunskog novca hrvatskih poreznih obveznika preko Hercegovačke banke.

Zid šutnje

Za sada o svemu i dalje šuti i Tužiteljstvo BiH i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. Osobe obuhvaćene istragom kao i mnogi drugi zasigurno se nadaju da je slučaj Hercegovačke banke zaboravljen, te kako se u Hrvatskoj i BiH o pljački državnog proračuna Republike Hrvatske neće otvarati nove istrage. Hoće li se ovaj slučaj zaboraviti, ostaje nam za vidjeti.

Ukinuta dozvola za rad Hercegovačke banke

Agencija za bankarstvo Federacije BiH (FBA) u srpnju prošle godine je ukinula dozvolu za rad Hercegovačke banke iz Mostara koja je duže od 11 godina bila pod privremenom upravom nakon što je međunarodna uprava naložila njezinu blokadu sumnjajući u zloporabe, nedugo nakon pokretanja političkog projekta Hrvatske samouprave kojim je HDZ BiH nastojao osporiti tadašnju vlast u BiH. Kako je tada priopćeno iz FBA, tijekom privremene uprave poduzimani su napori na očuvanju imovine i iznalaženju potencijalnog investitora za prodaju, spajanje, pripajanje ili dokapitalizaciju banke.

"Budući da banka u proteklom razdoblju nije ispunila minimalne zakonske uvjete za poslovanje, Agencija za bankarstvo FBiH je ukinula bankarsku dozvolu za rad Hercegovačke banke d.d. Mostar, otvorila postupak likvidacije i za likvidacijskog upravitelja imenovala Nikolu Fabijanića", navedeno je tada u priopćenju.

Glas naroda

I tko tu sad ne valja. ..

ovo je omogucilo duhovno stanje stada
kojega su odnjegovali i zarko njeguju dusebriznici
iz hercegovacke provincije.
Biskupa su ukrali i usutkali kako
bi oslobodili prostor za djelovanje ove BAGRE.
Danas njihovi zvonici zvone ovu pjesmu
kao podsjednik di je zaceta propast hrvatske nacije u BiH.

za istinske i prave branitelje je ova tema jako vazna ... jer objasnjava sve za njihov sadasnji polozaj ...

Ova tema je pitanje svih pitanja drugovi iz HDZ i HDZ BiH

Ovi su se ljudi obogatili na Hrvatskoj krvi i još uvijek su na vlasti umjesto u zatvoru

Ova imena zapamtiti za sva vremena!

Ova imena za sva vremena...

bravo hdz hrvati -domoljubi i zaštitnici nacionalnih (svojih) interesa

Do izbora ovo kao letke stavljati na svako drvo zgrade automobile ...

Čović Jelavić Medić Rupčić seka Manuela Vrankić Primorac Kolobarić Perić ... koja reprezentacija Hercegovine

Lole može li tisuću majica s imenima ovih Hrvatskih vitezova i domoljuba

Dragan Perić selektor a igraju Čović Jelavić Medić Rupčić Primorac Kolobarić Prlić Ćorić Vidačak Rakić Lijanović Rojs ...

Prava reprezentacija

Koja imena blago djeci

Šta radi DORH 25 godina ovi likovi su za Remetinca i oduzeti im imovinu

Svaki dan ova imena na stup srama

Zivio internet i ovaj portal

kanitese rojsa i rojsovića pa pokrali štosu mogli i nemogli zlo hr bih naroda pa samojim glave udbaške pogledaj jami samo jami sebi samo sebi niko netriba živit samo mi ali dođe kraj zemljavas čeka to nemerete kupit eto

Zašto DORH nikad nije podigao optužnice protiv pljačkaaša RH milijarda kuna je za njih ništa

Jadni mi dok Zagreb odlučuje tko je pravi Hrvat u BiH

Hvala Bogu pa nisam ni ranjen

DORH ganja Mamica koji je prodao sto igraca a s ovima nista

Tuje bija i zdravko beslic i zenamu.radila u banci i onisu omastili brk

Imali smo sansu, vise je nemamo... Oni koji su nas gurnuli u kaos, beznadje i depresiju, oni su danas "poduzetnici" uzeli uzeli novac koji je krvav... Njihovi potrcci tj. nize rangirani su vecinom uhljebljeni u drzavnim firmama kao direktorcici. Nikad nas veci jad i bijeda nisu vodili. Kao da smo najvece dusmane izabrali

Stići će i Božija ruka,a mnoge je stigla.Jadne naredne generacije,nikad neće zaboraviti ovakav organizirani kriminal nad svojom nacijom.Fuj bogataši sa gorkih suza svog naroda,izgubiti će vam se sjeme!!!

Je li ovaj slučaj zaboravljen

Miroslav Rupcic...veliko zlo..uzimao novce od hvo-a..place..a onda je i pripadnicima hvo-a uplacivano zivotno osig.na herc.banku..i na taj nacin je uziman novac..pa onda neisplacene place..nek mu bude kako je radio a ima jos puno toga...i zato kad prolazi pored ljudi prolazi pognute glave..veliki ratnik i bojovnik hvo-a.

Zlo i dno dna

Danas ugledni biznismen eto kakav smo mi narod

DORH ima dokumentaciju već neće da privode kriminalce radi UZP ipak su krali Hrvatske pare a ratovalo se u BiH

Hercegovačka banka: Pojedinci profitirali na milijunima maraka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari