Rodilje: Nismo prosjakinje - tražimo samo ono što nam je zajamčeno

Već duže vrijeme rodilje u Zapadnohercegovačkoj županiji imaju problema s isplatom naknada koje kasne i po nekoliko mjeseci. Rodilje u ovoj županiji na dnu su prioriteta Vlade ZHŽ-a koja porodiljne naknade uplaćuje kako im padne na pamet. Naime, kako doznajemo, zadnja uplata u prošloj godini bila je za mjesec lipanj i ona je legla na račun rodilja 21. prosinca 2012. Nakon toga, čitav prvi mjesec (siječanj) nije im ništa uplaćeno sve do 7. veljače 2013. kada im je uplaćena naknada za mjesec srpanj 2012. godine. Ako nastave uplaćivati ovim tempom, tko zna kada će se isplatiti naknada za kolovoz.

Nekultura u ministarstvu

Rodilje ZHŽ-a ukazale su i na još jednu činjenicu koja bi se više mogla pripisati totalnoj nekulturi zaposlenih u Ministarstvu financija koji rodilje tretiraju kao da i nisu ljudska bića.

"Osim što se naša prava ne ispunjavaju, mi smo zgrožene što se susrećemo i s neljubaznošću osoba koje kontaktiramo u vezi s našim naknadama. Mi ne tražimo ništa osim onoga što nam je zajamčeno i nismo prosjakinje zato što tražimo svoja prava", kažu očajne rodilje kojima, kako ističu, nikako nije jasno kako to da baš za njih nikad nema novaca.

Kada će se promijeniti odnos prema rodiljama Zapadnohercegovačke županije, jučer nismo uspjeli doznati. Do sada je Vlada Zdenka Ćosića optuživala bivšu Vladu koja u proračunu za 2010. uopće nije predvidjela novac za porodiljne naknade, osim za prva 4 mjeseca. Međutim, da su im rodilje 'zadnja rupa na svirali' pokazali su bezbroj puta. Ono što je rodiljama ostalo u sjećanju jest izjava ministra zdravstva Stjepana Boguta koji je za naš list kazao kako 'nijedna žena nije zaštićenija od žene u ZHŽ-u, bar što se tiče isplata porodiljnih naknada'.

"Naše su rodilje navikle dobivati 70 posto od plaće. Kada je riječ o nezaposlenim trudnicama, one su to regulirale u Hrvatskoj. One koje nisu, nakon rođenja djeteta dobiju 100 maraka mjesečno i 500 maraka jednokratne pomoći, što znači da im ne može biti loše. Takve rodilje u Hercegbosanskoj županiji ne dobivaju ništa. U Sarajevskoj županiji sve dobivaju samo po 400 maraka", izjavio je svojedobno ministar Bogut i time pokazao što zapravo čelni ljudi misle o ovoj najugroženijoj kategoriji društva.

Rodilje, snalazite se!

Problem oko neisplate porodiljnih naknada jedan je od gorućih problema u ovoj županiji. Rodilje ZHŽ-a u više su navrata istupale u javnost nezadovoljne ignoriranjem od Vlade i resornog ministarstva. Mnoge od njih više puta su isticale kako im ne preostaje ništa drugo, nego da zajedno sa svojom djecom svoja prava traže prosvjedujući u svrhu vlastitog opstanka i opstanka njihove djece.

Nadale su se rodilje da će stvari krenuti nabolje kada je Vlada počela dizati kredite. No, ni to nije pomoglo redovitoj isplati naknada. Očito je da su krediti otišli u druge svrhe, a rodiljama je jasno stavljeno na znanje da se snalaze kako umiju i znaju.

Mirela Tučić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari