Nevenko Grbavac: "Tražimo ostavku ministrice Helene Lončar!"

ljubuski.info

U ponedjeljak je Općinski sud u Širokom Brijegu donio nepravomoćno rješenje po kojem je štrajk u prosvjeti okarakteriziran kao nelegalan. Održani su sastanci sindikalnih podružnica osnovnih i srednjih škola ZHŽ-a te sastanci predsjedništva i skupštine sindikata.

Sindikati će poštovati rješenje suda, ali će odmah uputiti žalbu na sljedeću instancu. Danas može početi drugo polugodište, održavat će se redovita nastava, a štrajk će se i dalje provoditi, ali radno, objavila je Skupština sindikata osnovnih i srednjih škola ŽZH. Nevenko Grbavac, predsjednik Skupštine neovisnih sindikata uposlenih u osnovnim školama ZHŽ-a kaže i intervjuu za naš list da je vidno ogorčen i razočaran trenutnom situacijom, te da mora obavijestiti javnost o pravoj istini.

Je li odluka Općinskog suda u Širokom Brijegu u skladu sa zakonom? Na čemu je utemeljena presuda?

-Po saznanju našeg odvjetnika koji je pregledao cijelu presudu dobili smo odgovor da on kao odvjetnik s dugogodišnjim radnim stažem prvi put je vidio ovakvu presudu. Da je upravo ovako presuđeno posve je bizarno s obzirom da smo sve zakonske procedure ispoštovali sukladno Zakonu o štrajku. Čak i ona famozna “pravna pouka”, gdje piše da žalba ne podržava pravo izvršenja nije objašnjena koje je to pravo. Znači sve je uopćeno tj. urađeno je ono što niti jedna sutkinja ili sudac ne bi napravili ili bi se bar u pravnoj pouci pozvali na dječja prava i obvezno obrazovanje. Ja kao laik tvrdim vam s obzirom da je prvi faks od strane ministrice Helene Lončar o presudi došao negdje oko 13.30, a presuda se nije mogla podići prije 14 sati, sve ovo nelogično. Mi smo podigli presudu u 14.01, a ministrica Helena već u 13.30 obavještavala je ravnatelje da se sutra kreće s nastavom. Možemo zaključiti po svemu da su oni unaprijed znali odluku Sudate mogu slobodno reći da je ova odluka po objašnjenju našeg odvjetnika politička odluka! Iza ovog mišljenja stojim jer ne postoji niti jedna relevantna činjenica da smo mi nešto prekršili. S ovakvim nastupom Suda svaki štrajk se može proglasiti nelegalnim, štrajk onda nema svoju neku formu i smisao. Uputit ćemo žalbu drugostupanjskom sudu, a ići ćemo i do Ustavnog suda pa ako treba i do Strasbourga.

Kako to da nepravomoćna presuda može stupiti odmah na snagu?

-Mi nismo bili upućeni u to jedino smo znali da se ovaj slučaj mora riješiti u roku pet dana, znači nema otezanja mjesecima. Presuda na kraju mogu reći i takva kakva je mi smo je voljni ispoštovati i, evo, mogu reći da nastava kreće danas i nastavnici će doći na svoja radna mjesta jedino što će na školama ostati natpis štrajk. Naime, Skupština sindikata nije donijela niti će donijeti odluku o prekidu štrajka. Sad krećemo s tužbama i žalbom. Žalba sudu, tužba sudu prema našem resornom ministarstvu za sva dugovanja koja imaju prema nama prosvjetnim djelatnicima uposlenim u osnovnim i srednjim školama po kolektivnom ugovoru.

Tražite li ostavku ministrice prosvjete, kulture i športa ZHŽ Helene Lončar?

-Istina je, tražimo ostavku jer zbilja njezino neodgovorno ponašanje dovodi u pitanje je li ona “naša” ministrica. Iz čega bi mi mogli iščitati da je ona ministrica prosvjete? Toliko je napravila pogrešaka tijekom ponedjeljka, kad je bio dan presude, što smatram neodgovornim i neozbiljnim pogotovo pozivanje da se krene s nastavom bez da je kontaktirala Sindikat što bi bilo logično kao i davanje zajedničke izjave sa Sindikatom. Sindikat je uputio jedno jedino priopćenje gdje je jasno ukazao da jučer nastave neće biti te je bilo nepotrebno pozivati učenike. Ovim putem zahvaljujem roditeljima koji su izgleda imali više vjere u Sindikat nego u pozive ministrice i ravnatelja jer na kraju krajeva članovi sindikata su ti koji rade s djecom, a ne ministrica, niti ravnatelji. Ne dao Bog da se jučer nekom djetetu nešto dogodilo dolaskom u školu - ministrica bi morala snositi odgovornost! Mi smo na kraju ipak bili toliko odgovorni da smo došli paziti na tu djecu iako nije bilo nastave. Što će ministrici Lončar jučer konferencija za novinare ako sve škole rade te izjavljuje da radi 95 posto škola, a ako samo pet ljubuških škola nije radilo zapitajte se koji je to postotak. Ministrica Lončar sa svim tim podacima obmanjuje javnost. Tražimo ostavku ministrice kako bi ukazali javnosti o kakvoj se osobi radi o kakvom se moralu radi i je li to osoba koja treba predstavljati to ministarstvo? Svojim ponašanjem dokazala je da niti je pedagog niti joj je mjesto u školi pa niti u tom ministarstvu ako će se ubuduće ovako ponašati. Znam da je ministrica prosvjete sastavni dio Vlade i da mora funkcionirati kao sastavni dio Vlade, ali ipak je mogla imati neko svoje mišljenje ili na kraju ako je toliko moralna i odgovorna mogla je reći gospodo ja imam svoje radno mjesto u školi, zahvaljujem se i otići.

Ružica Puljić | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari