Vlada HDZ BiH dovela deficit županije na razinu jednog godišnjeg proračuna

ljubuski.info

Prateći rad Vlade ZHŽ-a i njezinih ministarstava, posebno u zadnje dvije godine, nameće se zaključak kako je Vlada funkcionirala isključivo za dobrobit svog članstva i stranke u cjelini. Silni su novci, u prve dvije godine mandata, bačeni u nepovratnu potrošnju, koja neće donijeti nikakav povrat sredstava za društvo u cjelini i njegov boljitak.

I sada kada je teško, kada novca nema, politizira se koja je Vlada uzela više, gdje je trošila novce i koliko su političari uzeli sebi.

Svi podaci o radu svih Vlada su dokumentirani i činjenice su nepobitne, ali uvijek se nekako provlači istina onih koji najviše galame. Upravo oni koji najviše galame nisu u pravu, ali zanimljivo je da oporba ne proturječi takvim stavovima.

Razdoblje 1995 – 2006 Vlade HDZ BiH

To je razdoblje financijskog javašluka, kada je novca bilo, ali ga vlast i nije znala ubaciti u proračun već se to rješilo s uvođenjem sustava PDV-a. Ministar financija u tim vladama je bio Ivan Brkić. Vlade su isplaćivale gole plaće bez uplata mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Broj djelatnika na proračunu Županije bio je znatno manji od sadašnjih cca 2250. Deficit ove Vlade je na dan 31. 12. 2006. godine iznosio 23,9 milijuna KM (Ured za reviziju F BiH). 
Uz plaće Vlade su imale transfere za ministarstva i nije bilo riznice, kao danas. Socijalna davanja su bila minimalna po pismenim zahtjevima, nije bilo porodiljskih naknada i poljoprivrednih poticaja. 

Razdoblje 2006 – 2010 – Koalicijska vlada HSP – HDZ1990 – NSRZB

U četiri godine svog mandata ova Vlada je izvršila obećanje prema sindikatima prosvjete o povećanju plaća. Plaće su povećane sa 600 KM na 1000 KM ili cca 66%. Uvedene su porodiljske naknade na godišnjoj razini od 2,1milijun KM. Podijeljena su 22 milijuna KM poljoprivrednih poticaja. Od ovog broja MI Lijanovići su dobili 5,5 milijuna.

Mnogi ovoj tvrtci osporavaju poticaje ili su govorili o desetinama milijuna. 5,5 milijuna je točna brojka. U Hrvatskoj s obzirom na broj uposlenih Agrokor od države dobiva puno više subvencija, ali se oko 600-tinjak uposlenika u Širokom Brijegu digla velika galama. I pored ovakvih pokazatelja ova Vlada se nije znala održati, pa je u političkoj halabuci "šaptom pala". 

Valja kazati da je od 2008. godine počela gospodarska kriza, koja je svakako utjecala na stanje financija.

Na dan 1. rujna 2010. godine Vlada HSP-HDZ1990-NSRZB je ostavila deficit od dodatnih 16 milijuna KM, kojeg je sadašnja Vlada HDZ BiH podizanjem kredita povećala za dodatna 4 milijuna KM. Deficit je 31.12. 2010. godine iznosio 44,1 milijuna KM

Razdoblje 2010 – 2012 – Vlada HDZ BiH

Dočekana kao spasiteljska Vlada, koja će vratiti sjaj našoj županiji i pomaknuti društvo naprijed, potpuno je iznevjerila očekivanja.

Bez bilo kakvog plana i strategije, bez stručnosti i znanja, smanjuje poticaje, ne smanjuje deficit županije, već naprotiv povećava potrošnju i dovodi županiju pred financijski kolaps.

Poljoprivredni poticaji su značajno srezani, porodiljske naknade zaostaju još više.

U 2011. povećava deficit za 4 milijuna KM, a u protekloj 2012. godini za nevjerojatnih 16,2 milijuna KM. Tako govore informacije iz Ministarstva financija u kojem vlada totalna šutnja i muk.   

Tako u ovom trenutku ukupni deficit županije iznosi nevjerojatnih cca 66,3 milijuna KM i gotovo je dostigao razinu jednog godišnjeg proračuna.

Vlade HDZ BiH u deficitu sudjeluju s 50,3 milijuna KM.

Ima li ova Vlada kapaciteta za popraviti situaciju?

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari