Ljubo Ćesić Rojs: "Sve mi je zakuhao Ivo Lučić"

na haubi

Rojs u velikom intervjuu za Jutarnji list, između ostalog, govori o mirovinama generalu Gotovini, novcu za obranu genrala, ujedinjenju dva HDZ-a (iz RH i BiH), kako kaže, zbog "pljačke svega što je ostalo", svojim dugovima i blokiranim računima. Također, teško optužuje Ivu Lučića da je suradnik stranih obavještajnih službi i CIA-e i veleizdajnik, kao i njegovog brata Milana Lučića kojeg zove "bombarder".

Ljubo Ćesić Rojs ponovno je na ratnoj stazi. Nakon što je javno prozvan da prima dvije mirovine u dvije države, stigla ga je i nova optužnica Općinskog državnog odvjetništva zbog prijevare. U njoj stoji da je za sebe 2010. zadržao 60 000 eura koji su prikupljeni za pomoć obranama šestorice Hrvata optuženih za ratni zločin pred haškim sudom.

"Ne bih ga spomenuo javno da i on mene nije prvi spominjao u jednom društvu i pitao što sam to ja radio u Uredu predsjednika na prijemu za generala Gotovinu, zašto sam pozvan kada sam s njim u svađi. A taj isti Milan koji nikada u životu nije bio ni dana u HVO ni u HV, niti je obukao maskirne hlače, a kamoli nešto drugo, vodi se kao da je bio djelatnik MORH-a i ima 138 dana borbenog sektora. Bit ću ironičan, slažem se sa time i za njegove zasluge koje on ima kao veliki bombarder, ja bih mu dao 2138 dana ako treba - dokazao se borbenim djelovanjem sa Severinom", kaže Rojs o Milanu Lučiću.

Ljubi Ćesiću Rojsu svi bankovni računi su blokirani, kaže da je dužan 300 000 eura, a da mu je 15 000 eura i posudila Dunja Gotovina, supruga generala Gotovine. Poduzetnik Jako Andabak dao mu je 70 000 eura kao pomoć za Darija Kordića i još šestoricu Hrvata u Haagu, međutim 10 000 eura dobio je samo Kordić, a jedano od zatočenih Hrvata ga je tužio jer novcu još ni traga.

"Poučeni iskustvom, dogovorili smo se da se s tim ljudima izravno stupimo u kontakt i da im novac predamo osobno, a ne nekih posrednika jer oni mogu sutra tvrditi da ti novci nikada nisu došli njima u ruke. Međutim, ja nisam imao pokrića za tih 70 000 eura i bojao sam se da bi me netko mogao optužiti za pranje novca. Andabak mi je predložio s stupim u kontakt sa šestorkom i dogovorim kako ćemo dalje.Na kraju me jedan od njih pijavio policiji. Prvo mi je slao nepotpune brojeve deviznog računa i to preko zajedničkog prijatelja. Pa je onda slao novi, pa je opet bio netočan. Prošlo je par mjeseci dok smo to ispregovarali. Kada sam u banci htio uplatiti eure za njega, rekli su mi da se strana valuta ne tuđi račun ne može uplaćivati, što ja nisam znao. Novac nisam mogao promijeniti u kune jer sam imao devizni broj njegovog računa. Otišao sam stoga u Herceg-Bosnu, dolje sam u jednoj banci otvorio tekući račun i tamo sam uplatio 5 000 eura. Novci su mu sjeli na račun, ali kako je banka međunarodna, novac s računa je povučen. Koliko sam shvatio to je učinio Interpol, uz obrazloženje da oni kao haški optuženici ne smiju primati niti ja slati novac jer sam na crnoj listi. Tada sam ja saznao da ne smiju primati pomoć jer njihovu obranu plaća UN, a novac doniran njima pripada, ustvari, Tribunalu, a ne njima privatno. Zvali su me iz te banke i isti dan moj tekući račun je ugašen. Ja sada do tog novca ne mogu doći. Nadam se da ću uskoro biti skinut sa svih listi i da ću moći do tog novca i svojih mirovina", pojašnjava Rojs peripetije u slanju novčane pomoći haškim optuženicima, govoreći da je "s novcem sve u redu".

Rojs, između ostalog kaže, da mu je sve "zakuhao" Ivo Lučić, nekadašnji šef tajnih službi Herceg-Bosne.

"On je i mene optuživao kod predsjednika svih Hrvata, Franje Tuđmana 1998., a čitava ova invazija na mene krenula je nakon Tuđmanove smrti, a posebno nakon Šukove smrti. Lučić je pokušao podnijeti više kaznenih prijava pa je DORH protiv mene 2002. podigao prijavu da sam pomogao srediti lažne dokumente na ime Viktor Andrić, haškom optuženiku Ivici Rajiću. Kazneni postupak vodio se osam godina i prije godinu dana sam oslobođen. Moje je iskustvo veliko i sve samo to analitički dobro posložio pa znam otkuda vjetrovi pušu i udaraju na mene. Lučić je suradnih stranih obavještajnih službi, na prvom mjestu CIA-e. Njegove nebuloze su da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, da je Šušak bio suradnik UDBE, te da su Tuđman i Šušak fašisti. Želim da cjelokupna hrvatska javnost zna da iza toga soji Lučić i njegova oligarhija", optužuje Rojs.

Upitan za motive napada na njega od strane Lučića, Rojs odgovara:

"Tu mrežu morate dobro poznavati da bi je raskrinkali. Mene ne vole jer ja najviše znam i ne vole čuti što ću ja reći. Ovo nisu riječi mržnje nego ljubavi, da bi se spasilo što se spasiti da. Moram javno reći da je dokumentacija o hrvatskim braniteljima koju je Tomislav Karamarko zatekao kada je 2001. postao ravnatelj HIS-a, bila uredno posložena i klasificirana po nalogu Stipe Mesića, a pripremljena upravo u uredu Ive Lučića. Njima će se jednog dana suditi za veleizdaju jer je ona proslijeđena u Haag. Temeljem te dokumentacije u Haagu će biti presuđeno hrvatsko šestorci. Ali, ja znam tko je i kako prodavao teritorij kada smo ratovali u Herceg-Bosni, kako se prao iranski novac, kako su oružje prodavali drugoj strani protiv koje smo ratovali, kako su slali lažna izvješća. Među njima ima i nekih koji su među ovom šestorkom Sve to izde iz iste kuhinje".

Rojs u svojim tvrdnjama ide dalje:

"Konačni cilj je da se ponovno ujedine dva HDz-a, u Hrvatskoj i BiH. U dogovoru sa sadašnjim vrhom HDZ-a u Hrvatskoj priprema se preuzimanje oba HDZ-a kako bi se zaokružila priprema za eventualni dolazak na vlast u obje zemlje i kako bi se opljačkalo to što je ostalo, a kriminal vlada i u krim policiji u Heinzelovoj i na nižpoj razini DORH-a koji mi rade o glavi".

Rojs kaže da je hDZ za njega svetinja, no da je njegovo političko vodstvo - nula.

"Srce me boli kad to vidim. Uvijek sam narodu govorio samo istinu. Pokušao sam ići kao nezavisni kandidat. Tada smo upozoravali što će se dogoditi ako Ivo Sanader pobijedi i pokazalo se da smo bili u pravu. Imam muda reći: današnje vodstvo HDZ-a vodi nikuda. Oni ne mogu voditi ni svoje obitelji. Prije su Hercegvoci za sve bili krivi, a danas u Remetincu nema niti jednog. Sada su, pak, branitelji krivi za sve. Moje dvije mirovine su krive za sve, ako ih nisam zaslužio sve ukinite, smo mi Hrvatsku ostavite", kaže Rojs za Jutarnji list.

Jedini koji mu je ponudio pomoć je, kako kaže, Ivica Todorić.

"Todorić me jednom vidio na Mirogoju i kazao: 'Čujem da imaš problema i da ti treba posao za kćerke'. Ja mu se još nisam javio, ali ovih dana bit ću prisiljen to napraviti. Valjda će me primiti i ja ga javno pohvaljujem. Rekao mi je da je spreman i meni dati posla, da se kod njega bavim građevinom. Muka me tjera, javit ću mu se", žali se Rojs.

Jutarnji list

Glas naroda

Jadni Rojs-ovo je čini se -najveća urota -od stoljeća sedmog.A tako je bio borben u Saboru. Ali kao što reče -Neven -iz -jel me netko tražio-Rojs ima jaku mekanizaciju.Neće on propast!

Kad udari hrda na hrdu

U kakvim su danas odnosima

Svi ste vi [ * neprimjereno * ].

Ljubo Ćesić Rojs: "Sve mi je zakuhao Ivo Lučić"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari