Stranke iz proračuna uzele 13 milijuna maraka

Stari klišej kako je najunosnije zvanje u našoj zemlji biti političar itekako ima osnove jer prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva političke stranke u BiH godišnje uzimaju, odnosno koštaju građane milijune maraka dobivenih iz različitih proračuna.

Vedran Hadžović, član Središnjeg izbornog povjerenstva kaže kako se radi o novcima koji se godišnje dijele iz svih proračuna u BiH, počevši od državnog, preko entitetskih, pa do onih županijskih.

Ovom prilikom donosimo iznose koje najznačajnije političke stranke u zemlji dobivaju na godišnjoj razini.Isplaćeno ukupno 13.201,970 maraka

Prema podacima iz revizije financiranja političkih stranaka uoči lokalnih izbora 2008. za jednu godinu je svim strankama isplaćeno ukupno 13.201,970 maraka. Tako su sadašnji rekorderi po pitanju količine državnog novca SDA, SNSD, SDP i SBiH. Naime, u jednoj godini SDA je dobila čak 2,4 milijuna maraka, SBiH 1,7 milijuna maraka, SDP 1,8 milijuna, a SNSD 1,9 milijuna iz različitih proračuna. Istodobno je PDP dobio 552.477 milijuna maraka.

Od hrvatskih stranaka ističe se HDZ BiH koji je u jednoj godini zaradio milijun maraka, slijedi ga HDZ 1990. s 295.000 maraka, Narodna stranka Radom za boljitak s 293.780 maraka te HSP (Đapić-dr. Jurišić) s 211.000 milijuna maraka.

No, recimo i kako se radi tek o sredstvima koje strankama “dodjeljuje” država, no ono što ostaje nepoznanica su iznosi koji se ostvaruju na osnovi različitih donacija, s tim da Središnje izborno povjerenstvo još uvijek nema dovoljno razvijene metode za utvrđivanje stvarnog iznosa sredstava koja dobivaju političke stranke.

Zbrka na državnoj razini

No, u ovom trenutku najveću zbrku stvara način raspodjele sredstava iz državnog proračuna. Izaslanik SBiH u Zastupničkom domu državnog Parlamenta Adem Huskić kaže kako je ove godine primjerice u državnom proračunu osigurano milijun maraka za financiranje rada pojedinih stranačkih klubova u oba doma Parlamenta. Naime, on kaže da se ne radi o novcima za rad političkih stranaka već samo za poboljšanje rada klubova, što bi trebalo značiti da se novac, barem zakonski, treba trošiti tek na stručne programe za koje pojedini poslanici trebaju angažirati i stručne osobe. No, kako će se novac zaista iskoristiti, Huskić kaže da zavisi od kluba do kluba. S druge strane Šefik Džaferović, izaslanik SDA pojašnjava kako je pitanje raspodjele sredstava iz državnog proračuna još uvijek nedovoljno definirano, jer unatoč činjenici da u zakonu piše da se radi o novcu za klubove političkih stranaka, on smatra da se radi o novcu političkih stranaka.

“Pokušali smo razjasniti ovu materiju izmjenama zakona o financiranju političkih stranaka, međutim, te izmjene nisu usvojene. Te izmjene su predviđale da 75 posto sredstava ide političkim strankama, a ostatak za tehničke potrebe klubovima”, pojasnio je Džaferović.

Tajnik SDA Amir Zukić tvrdi pak kako SDA većim dijelom novac dobiva iz federalnog proračuna.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari