Po prvi puta u povijesti ZHŽ-a bez toplog obroka i prijevoza

Proračunski korisnici Zapadnohercegovačke županije za Božić i Novu godinu morali su stegnuti remen. Naime, po prvi puta u povijesti ZHŽ-a Vlada im nije isplatila topli obrok i prijevoz, iako je to po zakonu dužna. Radi se o toplom obroku i naknadama za prijevoz za studeni 2012. godine.

Sindikati rekli - Dosta!

Proračunski korisnici su ostali zatečeni, prisjetivši se izvješća federalnih revizora prema kojem je Vlada u posljednje dvije godine 'rasipala' novac na sve i svašta. Tako su, primjerice, ministri bili toliko rasipni na reprezentaciju i ostale troškove te su nekoliko puta premašili iznos prijevoza i toplog obroka, koji se treba platiti proračunskim korisnicima u čijim glavama se najčešće vrti pitanje: "Oni toliko troše, pa kako onda nema ništa za nas?"

Još ako se spomene kako je Vlada zapošljavala mnoštvo nestručnih političkih osoba na što je potrošila u dvije godine više od 9 milijuna maraka. U Ministarstvo gospodarstva zaposleno je 9 novih osoba, a ovo ministarstvo uz još njih nekoliko nema nikakvog rezultata. 

A lako je Vladi. Njihove plaće kreću se od 2303 marke, koliko imaju ministri, dok osnovna neto plaća predsjednika Vlade iznosi 2512 maraka. S takvom plaćom lako je njima bilo dočekati blagdane, remen zasigurno nisu morali stezati poput običnog puka kojem je, kako vrijeme prolazi, sve teže podnositi ovakvu situaciju.

Zbog svega ovoga, Sindikati su rekli – dosta, te najavili borbu štrajkovima.

Vlada neozbiljna

Prvi su se 'digli na noge' prosvjetari koji prozivaju Vladu da je neozbiljna i nedorasla početi rješavati probleme.

Tako je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Nevenko Grbavac ogorčen što se na svakom štedi, osim na onima koji su županiju doveli do ovakvog stanja.

"Stalno govore o štednji, a samo prije nekoliko dana ministrica Helena Lončar je zaposlila novu osobu u svoje ministarstvo. Sljedećih dana imamo nove razgovore s predsjednikom i ministrima, jer proces mirenja još nije završio. Mi od svojih prava ne odustajemo, jer je županija samo od 2008. godine na štednji po plaćama uštedjela više od 6 milijuna maraka. To smo još i prije priopćili, da ne odustajemo od svojih stečenih prava, jer smo kroz sve ove godine bili i više nego korektni", poručio je Grbavac.

Prema njegovim riječima, s obzirom da Vlada ne popušta, generalni štrajk u školama sigurno će započeti 10. siječnja.

"Na posljednjem sastanku ministrica Lončar nam je, umjesto mirenja, samo uručila sporazum u kojem se utvrđuju poslovi u školama koji se moraju obavljati za vrijeme štrajka. Prema njemu mora se održavati nastava u osmom i prvom razredu osnovne i završnom razredu srednje škole. A ono što je najsmješnije i najčudnije jest to što se ministrica Lončar tu poziva na Konvenciju o pravu djeteta. Ista ta ministrica koja je našoj djeci uskratila redovito školovanje i školsku godinu reducirala na 4 mjeseca, sada se poziva na spomenutu konvenciju. Ja mislim da je Lončar zadnja osoba koja bi trebala uopće spominjati konvenciju koju je puno puta ona sama pogazila. Naravno, mi nismo na to pristali", kaže Grbavac.

Kako će se Vlada izvući iz ove situacije, ostaje za vidjeti. No, prema mišljenju većine građana, možda je došlo vrijeme da Vlada dadne ostavku zbog katastrofalnog stanja u koje je dovela županiju.

Mirela Tučić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari