Odluke o ukidanju naknada za branitelje proglašene neustavnima

Ustavni sud Federacije BiH utvrdio je da članak 9. Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite FBiH, u dijelu koji se odnosi na potvrde (rješenja) izdane u upravnom postupku na temelju izjava svjedoka, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Ova odluka, koju je Ustavni sud donio nakon razmatranja zahtjeva predsjednika FBiH Živka Budimira za utvrđivanje ustavnosti spomenutog zakona, dovodi u pitanje cijeli proces revizije koji otpočetka izaziva brojne kontroverze.

Vojničke plaće

"Utvrđuje se da članak 9. Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite FBiH u dijelu koji glasi 'ili su izdana u upravnom postupku, samo na temelju izjava svjedoka, potvrde boračkog udruženja ili na temelju medicinske dokumentacije, a u suprotnosti su s evidencijama o neisplaćenim vojničkim plaćama' nije u suglasnosti s Ustavom FBiH", priopćila je jučer predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak.

Naime, Ustavni sud smatra da je odredba - osporeni članak 9. spomenutog zakona kontradiktoran i da isključuje odredbe Zakona o upravnom postupku koje se odnose na dokazivanje činjenica, odnosno da ne omogućava osobama da u postupku kontrole njihovih prava, koriste dokazno sredstvo - izjavu svjedoka. Sud je mišljenja da izjava svjedoka kao zakonsko dokazno sredstvo ima poseban značaj u svjetlu prava korisnika iz ove oblasti koji dolaze s područja u kojima iz objektivnih razloga ne postoji pismena dokumentacija. To znači da su ništavna sva ona rješenja o izvođenju iz prava korisnika koji su svoj braniteljski, odnosno stradalnički status dokazivali izjavama svjedoka. Procjenjuje se da je osporeni članak zakona bio temelj za skoro 50 posto dosadašnjih odluka o izvođenju iz prava u procesu revizije. Prema neslužbenim podacima, među korisnicima stradalničkih prava njih oko 30.000 je to pravo steklo temeljem izjava svjedoka ili potvrda braniteljskih udruga.

Pravo na mirovinu

"Vlada će sad imati problema jer će morati vratiti određeni broj korisnika u pravo i retroaktivno im isplatiti naknade te osmisliti neki novi koncept zakona o reviziji" - kaže pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja Martin Frančešević. Dodatni problem je i činjenica da je 90.000 osoba ostvarilo pravo na mirovinu temeljem Zakona o MIO, a osnova za mirovinu bio im je dvostruki staž u vrijeme rata. Ustavni sud Federacije BiH utvrdio je da članak 9. Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite FBiH, u dijelu koji se odnosi na potvrde (rješenja) izdane u upravnom postupku na temelju izjava svjedoka, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Ova odluka, koju je Ustavni sud donio nakon razmatranja zahtjeva predsjednika FBiH Živka Budimira za utvrđivanje ustavnosti spomenutog zakona, dovodi u pitanje cijeli proces revizije koji otpočetka izaziva brojne kontroverze.

Dejan Jazvić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari