Generalni štrajk prosvjetara 10. siječnja

Na prvoj izvanrednoj zajedničkoj sjednici skupštine nezavisnog sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama županije Zapadnohercegovačke usvojena je odluka o generalnom štrajku koji će započeti 10. siječnja 2013., četiri dana prije nego bi trebalo početi drugo polugodište.

Prema riječima predsjednika skupštine nezavisnih sindikata zaposlenih u osnovnim školama ZHŽ-a, Nevenka Grbavca, razlozi za donošenje ovakve odluke već su odavno poznati, a tiču se ponajprije zaključaka 38. sjednice Vlade ove županije, odnosno najavljenih vladinih mjera štednje.

"Prema tim zaključcima nama bi se umanjila dnevna naknada za prehranu tijekom rada na 7 KM, umanjili bi nam se troškovi prijevoza na 0,20 KM po prijeđenom kilometru, ukinuo bi nam se regres i jubilarna nagrada" rekao je Grbavac, dodajući kako to nisu jedini razlozi za štrajk, već je cijelom stanju pridonijelo i jednostrano neprimjenjivanje nekoliko članaka važećih kolektivnih ugovora.

Ono što se od Vlade i resornog ministarstva zahtjeva je povlačenje navedenih zaključaka sa spomenute sjednice, žurna uplata svih zaostalih uplata mirovinskom osiguranju, posebno onim zaposlenicima koji uskoro idu u mirovinu, zatim obvezno obračunavanje dodatka na osnovnu plaću, primjena i strogo pridržavanje vrijedećeg kolektivnog ugovora, isplata honorarnih sati i onih koji se održavaju prema ugovoru o djelu istovremeno s plaćom ostalih zaposlenika. Od Vlade i ministarstva također se zahtjeva potpisivanje sporazuma o isplati svih ostalih potraživanja s jasno definiranim rokom te se traži žurno sazivanje mirovnog vijeća.

Štrajk se, zaključio je Grbavac, neće obustaviti dok se ne ispune navedeni zahtjevi.

Radio Ljubuški [ 99,4 MHz ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari