Nacrt o kanalu na hrvatskom jeziku nestao ili nije ni postojao?

Pitanje ustroja kanala na hrvatskom jeziku ponovno je uzburkalo duhove u BiH. Na stranu protivljenja bošnjačke političke elite kojoj se očito ne sviđa mogućnost ustroja novog kanala, posebno čudi što hrvatske političke stranke u državnoj Vladi nisu na vrijeme pripremile jasan Nacrt zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku, a što je bilo vidljivo i na posljednjoj sjednici Vijeća ministara.

Naime, zbog nevjerojatnog propusta, na sjednicu je uvrštena ova točka da bi se tek tijekom održavanja ministri sjetili kako uopće ne postoji bilo kakva materija o tom zakonu. To je potvrdio i ministar prometa i veza BiH Damir Hadžić objasnivši kako materijal o Nacrtu zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku ne postoji niti je pripreman u Ministarstvu prometa i veza BiH.

Gdje je nestao nacrt?

"Nacrt zakona ne postoji ni u pisarnici Generalnog tajništva Vijeća ministara BiH. Zbog svega navedenog, a u nedostatku relevantnih podataka, Vijeće ministara BiH je jednoglasno potvrdilo skidanje ove točke s dnevnog reda", pojasnio je Hadžić, kazavši kako jest poznato da je Nacrt zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku u programu rada prethodnog Vijeća ministara, ali isto tako, taj je program dokument Vijeća ministara iz tehničkog mandata. No, ostaje nepoznato gdje je onda nacrt zakona kao i gdje je tehničko-tehnološki i programsko-organizacijsko rješenje za uspostavu RTV-a na hrvatskom jeziku. U nadležnom Ministarstvu i tajništvu očito nisu što je samo još jedan u nizu apsurda, ali i pokazatelja kako se u sklopu ovog ministarstva koje su do sada vodili Hrvati (Božo Ljubić i Rudo Vidović) nije na vrijeme pripremio materijal koji je trebao dočekati novog ministra Damira Hadžića.

Predstavnici HDZ-a 1990., čiji su kadrovi vodili ministarstvo u proteklom mandatu, morali su, ako ništa, ubrzati proceduru izrade nacrta kako bi na vrijeme preduhitrili SDP i Hadžića kojima očito nije u vrhu prioriteta uspostava jednog etničkog kanala. To je neizravno potvrdio i sam Hadžić kazavši kako je umjesto razgovora o mogućim etničkim kanalima prioritetna obveza da se u skladu s preuzetim međunarodnim obvezama završi reforma Javnog RTV servisa i formira korporacija javnih emitera.

Prijedlog HNS-a

Je li kasno ili ne, pokazat će vrijeme, no pojedini spekuliraju kako je u opticaju i dalje Nacrt zakona identičan onom što je Rudo Vidović, bivši ministar prometa i veza, prezentirao u svibnju na sjednici Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru. Tada su potvrđene izmjene dvaju zakona kojima se predviđa uspostava zasebnog radijskog i televizijskog programa na hrvatskome jeziku u sklopu Javnog RTV servisa BiH.
No, Vidović, sadašnji Hadžićev zamjenik, u očima ministra je vjerojatno nastupio kao član Glavnog vijeća HNS-a, a ne državni dužnosnik, tako da Hadžić ovaj nacrt sigurno i ne smatra relevantnom materijom. Zbog čega se Nacrt zakona nije radio u ministarstvu, već na HNS-u, ostaje nepoznanica, no zato je i više nego jasno da će takva praksa zasigurno usporiti ostvarenje cilja - uspostavu kanala na hrvatskom jeziku.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari