Istraga protiv Petra Jurčića u završnoj fazi

Istraga Tužiteljstva Županije Sarajevo protiv aktualnog predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH Petra Jurčića, zbog krivičnog djela krivotvorenja isprave iz člana 373. Krivičnog zakona FBiH, u završnoj je fazi, potvrđeno je iz ove institucije.

Neslužbeno se saznaje da su istražitelji Županijskog tužiteljstva već završili sa saslušavanjima u Razvojnoj banci i u Vladi FBiH, tako da bi podizanje optužnice protiv Jurčića moglo uslijediti veoma brzo.

Podsjećamo, slučaj "Jurčić" Županijskom tužiteljstvu su zadokumentirali službenici Federalne uprave policije (FUP). U njihovom izvještaju o počinjenju krivičnog djela, Jurčić se tereti da je "krivotvorio ili nabavio krivotvorenu diplomu Univerziteta u Beogradu o završenoj visokoj školskoj spremi na Ekonomskom fakultetu, navodno izdatoj 12. studenog 1981. godine".

U prijavi FUP-a navodi se i da je njegova diploma, izdana pod brojem 1226, ovjerena krivotvorenim potpisima dekana Ekonomskog fakulteta, kao i rektora Univerziteta u Beogradu.

"Predmetnu diplomu priložio je i koristio kao dokaz o završenoj visokoj stručnoj spremi, i to za poziciju generalnog direktora "Hypo Alpe-Adria banke" sa sjedištem u Mostaru, čime je na protuzakonit način stekao ovlaštenja da zastupa banku u svim pravnim i financijskim transakcijama. Nakon raskida ugovora s "Hypo bankom", također upotrijebivši navedenu krivotvorenu diplomu, izabran je na funkciju predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH, koju trenutno protuzakonito obnaša" - kaže se, između ostalog, u krivičnoj prijavi FUP-a.

Dnevni avaz

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari