Županijska Skupština: Odgovara se samo na pitanja HDZ-a BiH, oporba se ignorira

Jedan od ključnih vidova kulture demokracije jest suradnja vlasti i oporbe. Međutim, to se ne bi moglo kazati i za Zapadnohercegovačku županiju u kojoj vlast (HDZ BiH) već dvije godine opstruira i ne uvažava ama baš ništa što dolazi od oporbe. To se najbolje može vidjeti na sjednicama županijske Skupštine i to kada se dođe do one točke koja se odnosi na zastupnička pitanja, primjedbe i prijedloge. Objektivno, to je jedina točka u kojoj zastupnici oporbe mogu nešto reći, kazati, predložiti, pitati. Međutim, ovaj saziv Vlade na čelu s premijerom Zdenkom Ćosićem i Skupštine ZHŽ-a s predsjednikom Antom Mišetićem već dvije godine na sve moguće načine ignorira tu točku dnevnog reda i ona pitanja koja oporba postavlja.

Gorak okus

Kako doznajemo od zastupnika oporbenih stranaka HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak, do sada je postavljeno pitanja da im se ne zna broj, međutim, odgovore na njih rijetko tko dobije. Zastupnik iz reda HSP-a BiH Viktor Kvesić kaže kako je do sada dobio odgovore na samo dva.

"U dvije godine postavio sam 20-ak pitanja predsjedniku Vlade i ministrima. Od toga dobio sam odgovore na dva i to od ministra MUP-a, a ta su pitanja bila tehničke prirode. Na sva ona druga pitanja koja govore o radu, odnosno o neradu ove vlade, izbjegava se odgovoriti. Dakle, ima pitanja postavljenih prije tri mjeseca, pola godine, godinu dana…ni na što do sada nije odgovoreno. S druge, pak, strane, kada pitanja postavljaju zastupnici HDZ-a BiH, na ta pitanja se redovito opširno odgovara, a svaki taj odgovor nastoji oblatiti bivšu Vladu Zvonka Jurišića. Smatram da je jako bezobrazno na takav način gušiti rad oporbe", kaže Kvesić.

Za sva druga pitanja rečeno je kako će se na njih odgovoriti na jednoj od sljedećih sjednica Skupštine. Naravno, do sada ništa od toga što je zasigurno pomalo frustrirajuće za oporbu i mora da kod njih ostavlja gorak okus. A taj gorak okus počinju sada već osjećati i obični građani.

'Devedesetka' šuti i sluša

"Mi postavljamo pitanja uglavnom ona koja se tiču života u ZHŽ-u. Primjerice, na zadnjoj sam sjednici pitao ministricu prosvjete Helenu Lončar zašto se ne isplaćuju stipendije studentima. Naime, skoro 10 mjeseci se kasni s isplatom. Ministrica je na to odgovorila da je njezino ministarstvo odradilo svoj dio posla, napravilo obračune i spremilo naloge Ministarstvu financija. A ja se pitam, pa zar tu sve njezine obveze prema studentima prestaju? Taj odgovor je ponižavajući i najbolje govori o tome kako se Ministarstvo obrazovanja apsolutno ne brine za studente s područja županije. Također, prije godinu dana pitao sam ministra gospodarstva na koji način i tko je dobio poticaje u primarnoj i poljoprivrednoj proizvodnji, na što nisam dobio odgovor. Pitao sam i predsjednika Vlade koliko je ova vlada zaposlila službenika i namještenika u našoj županiji, no, ni na to nema odgovora, i tako unedogled. Dakle, sva ona pitanja koja zasigurno interesiraju naše građane, na njih nema odgovora. Jer to su pitanja koja ne idu na ruku vladajućoj strukturi", tvrdi Kvesić koji nadalje smatra da ovakvim ponašanjem HDZ BiH šalje jasnu poruku javnosti: 'Tko nije s nama, taj je protiv nas.

Odgovore na pitanja ne dobivaju ni zastupnici NS-a Radom za boljitak. Kada je riječ o HDZ-u 1990., zastupnici ove političke opcije ne postavljaju previše pitanja što se može objasniti činjenicom da su ove dvije stranke postale vrlo bliske, pa zastupnici 'devedesetke' uglavnom šute i slušaju.

Knezović: Odgovori stižu za mjesec dana

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH Dario Knezović na pitanje zašto HDZ ignorira oporbu odgovara kako će ministarstva dobiti zadaću odgovoriti na sva postavljena pitanja u posljednje dvije godine.

"Mi smo u Skupštini imali tehničkih problema, naime, funkcionirali smo bez tajnika Skupštine. To se čak objasnilo zastupnicima na posljednjoj sjednici. Stoga se stručna služba potrudila te na 15-ak stranica 'izbacila' sva postavljena pitanja, i ona odgovorena i neodgovorena, svih zastupnika, svih političkih opcija, a koja su zastupnici dobili na klupe. Na njih će u idućih 20, a najkasnije mjesec dana dobiti odgovore. Od sada ćemo prakticirati da ministri odgovaraju i usmeno, a također, zastupnici će odgovore na postavljena pitanja dobivati i u pisanom obliku", kazao je Knezović.

Mirela Tučić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko
ljubuski.info
Tiha revolucija Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari