Podigli 12-metarski križ na 475 metra visoko brdo

"Zadovoljan sam što se nikom nije ništa dogodilo", konstatira fra Stipan Šarić župnik župe Klobuk u ljubuškoj općini, poslije nesvakidašnje akcije mještana tog naselja. Naime, Župni ured i Crkveni odbor župe Klobuk u suradnji s Vijećem mjesne zajednice pokrenuli su akciju izgradnje zavjetne kapele i križa na istoimenom brdu u tom naselju koje dominira cijelim Ljubuškim poljem. Može se reći da je najosjetljiviji dio projekta podizanje tona građevinskog materijala i križa završen. Posebice osjetljiv posao bilo je podizanje križa dimenzija 12 x 6,5 metara i teškog 2.100 kilograma, koji je bio kruna prve faze projekta.

Oko izrade križa i njegovog postavljanja u ležište na kojoj će biti učvršćen, mogla bi se napisati cijela storija.

"U planu je bio križ uz kapelicu", ističe fra Stipan kojeg su župljani iznenadili i preduhitrili.

Nakon prvog dana rada helikoptera Oružanih snaga BiH, spontano se na večer rodila ideja o gradnji i podizanju križa, kako bi se sve uradilo o jednom trošku. Desetak mještana uz pomoć prijatelja iz okolnih mjesta, uspjelo je nabaviti materijal i u limarskoj radionici Lovre Madunovića u zaseoku Osoje, zavariti i obojiti križ, na njega ugraditi rasvjetu, gromobran i hvataljke za penjanje po potrebi. Ako je to bio jedan podvig, drugi je bilo podizanje glomaznog križa na Markovište niži od dva vrha brda Klobuk na kojem će se graditi i zavjetna kapela. Zahvaljujući požrtvovanosti mještana i umješnosti posade helikoptera i daj dio posla uspješno je odrađen. Prethodno je usporedo s radovima na križu, praktično preko noći izgrađen temelj za njegovo postavljanje.

Uz svoj samoprijegoran rad mještani Klobuka koji nisu željeli da ih se izdvaja ponaosob, ističu spretnost posade helikoptera koja je 'na neviđeno' uz navođenje sa zemlje, uspjela pogoditi iskopano ležište.

"Samo 15 sati proteklo je od ideje do realizacije", ističe fra Stipan koji je posebice strahovao za sigurnost župljana i posade helikoptera tijekom osjetljive operacije podizanja i namještanja križa u ležište.

Uglavnom, dan poslije 'helikopterskog desanta', Klobučani su se i psihički i fizički 'hladili' od uzbuđenja koje ih je nosilo kroz dva dana tijekom kojih su uz križ podigli više od 30 tona građevinskog materijala. Manje više tvrde da još nisu svjesni što su uradili.

"Kao da nas je vodila neka nevidljiva sila" ističu Klobučani, koji posebice naglašavaju izvrsnu suradnju s posadom helikoptera Oružanih snaga BiH koju je u "operaciji Markovište" sačinjavalo 15 ljudi. Za njih je pripremljena i posebna zahvalnica na kojoj piše: "2. helikopterski skvadron br ZSIPZO".

Međutim, podizanje materijala bila je tek prva faza projekta jer na jednoj od kamenih ploča koje čekaju ugradnju piše: "Zavjetnu kapelicu godine gospodnje 2012. izgradiše župljani župe Klobuk sa župnikom". Dakle, druga faza slijedi.

Misište na Markovištu

"Na Markovištu je najstarije misište u ovom kraju i šire, gdje su na svetu misu dolazili ljudi sa šireg područja. Za vrijeme osmanske vlasti franjevci su tu krišom dolazili iz Zaostroga rekli bi misu i ponovo se vraćali", pojašnjava povod za gradnju zavjetne kapelice župnik fra Stipan.

Na mjestu gdje će se graditi zavjetna kapelica još su vidljivi temelji građevine, s obzirom da je korišten kreč, vjerojatno iz srednjeg vijeka. Lokalitet se oduvijek zove Markovište, pa bi se moglo pretpostaviti da je povezano sa sv. Markom, koji je i danas patron župe Klobuk.

Dušan Musa [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto