Za smrt pješaka 5 mjeseci zatvora

Općinski sud u Ljubuškom pravomoćnom presudom oglasio je krivim 21-godišnjeg Matu Brnadića iz Vrućica, zbog kaznenog djela Teška kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa, te mu izrekao kaznu zatvora u trajanju od 5 (pet) mjeseci.

Brnadić je na Novu Godinu 2010. u mjestu Bobanova Draga, općina Grude, upravljao vozilom "Golf" iz pravca Gorice u smjeru Gruda krećući se brzinom od 73 km/h, dok je na tom dijelu magistralne ceste brzina ograničena do 60 km/h. Kada je opazio grupu pješaka uz desnu ivicu kolnika, Brnadić je vozilom prešao na lijevu kolničku traku, a u tom trenutku nije primijetio pješaka Jozu Spajića (rođ. 1989.) koji je prelazio cestu, te ga je vozilom udario i odbacio u kanal van kolnika, uslijed čega je Jozo Spajić zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je preminuo na licu mjesta.

Nakon provedenog postupka i svih izvedenih dokaza, od olakotnih okolnosti na strani optuženog sud je našao da ranije nije osuđivan, da nije bio pod utjecajem alkohola iako je bila Nova Godina, da je cijeli događaj duboko pogodio samog optuženog, da se iskreno kaje što je i ispoljavao suzama na samoj glavnoj raspravi, da je u vrijeme prometne nezgode imao nepunih 19 godina, dakle da je riječ o mlađoj punoljetnoj osobi kao i njegovo korektno držanje pred sudom. Osim navedenog sud je cijenio i odnos obitelji optuženika prema obitelji pok. Joze Spajića i njihova nastojanja da izraze svoju sućut i žaljenje zbog ovog nesretnog događaja. Sud je posebno imao u vidu i odnos optuženika prema žrtvi ovog kaznenog djela odnosno činjenicu da je više puta išao na grob pok. Joze Spajića, molio se za njega i zapalio mu svijeću. Sve te okolnosti u svojoj ukupnosti te u vezi sa doprinosom pješaka za nastanak prometne nezgode koji je bio pod utjecajem alkohola - 1,42 promila u krvi, zaslužuju da ih se cijeni kao osobito olakotne okolnosti zbog kojih je sud izrekao kaznu zatvora optuženom u trajanju od 5 (pet) mjeseci.

Općinski sud u Ljubuškom

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari