Za 'grijanje stolica' zastupnici 'ubrali' 250 tisuća maraka

Od početka ove godine Skupština Zapadnohercegovačke županije održala je samo 7 zasjedanja, tijekom kojih su usvojili 11 zakona. Svaka sjednica županijske Skupštine nije trajala više od dva sata, što je svega 14 sati od početka godine. Na sjednici su se, osim usvajanja zakona, razrješivali pojedini zastupnici, a drugi su bili postavljeni. I to je sve što je ove godine uradilo zakonodavno tijelo zapadne Hercegovine.

A sva spomenuta 'brzopotezna' zasjedanja zastupnici su uredno naplatili. Za 'grijanje stolica' od početka ove godine na ime plaća, paušala i toplog obroka dobili su oko 250 tisuća maraka, što otprilike znači da za jedan sat rada zastupnika u ovoj županiji građani plate oko 17.000 maraka.

Događalo se i to da čak tri mjeseca nisu zasjedali. Međutim, njihova mjesečna primanja u ta tri mjeseca nisu izostala. Pa su tako za to vrijeme, dok uopće nisu zasjedali, potrošili oko 87.000 maraka neto.

Loš rad

Slično je bilo i prošle godine. Skupština je zasjedala 9 puta te je usvojeno 15 zakona. Za taj svoj (ne)rad debelo su plaćeni novcem poreznih obveznika.
Prema izvješću Centra civilnih inicijativa koji prati rad Skupštine i Vlade ZHŽ-a, od konstituiranja pa do danas Skupština ZHŽ-a održala je tek 17 sjednica, a doneseno je 26 zakona. U zastupničkim klupama proveli su ukupno 45 sati i za to im je, na ime plaća, paušala i toplog obroka, isplaćeno više od pola milijuna maraka. Svaki zastupnik u Skupštini uredno dobiva plaću. Ona iznosi oko 2300 maraka, ali kad se dodaju naknade za odbore, ona je i mnogo veća.

Nije sam nerad ono po čemu je ovaj mandat Skupštine Zapadnohercegovačke županije na čelu s HDZ-om BiH poznat. Naime, od početka konstituiranja, dakle od studenog 2010. godine pa do danas, županijska Skupština još uvijek nije dobila dopredsjednike. Iako je u nekoliko navrata stiglo i upozorenje od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka te premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, koji su tražili hitno biranje zamjenika predsjednika, predsjednik Skupštine Ante Mišetić ostao je gluh na njihova upozorenja, pa na sjednici svaki put točka dnevnog reda koja se odnosi na izbor i imenovanje dopredsjednika Skupštine bude skinuta.

Gdje je sjaj?

Spomenimo i nedovoljnu otvorenost prema medijima i novinarima koji moraju vrebati predsjednika Skupštine da dadne izjavu. Sve to samo ukazuje na lošu pripremljenost na komuniciranje s javnošću i nevoljkost suočavanja s neugodnim pitanjima novinara. No, prisjetimo se početka mandata predsjednika Mišetića koji je tada rado davao izjave poručujući kako će "županiji vratiti sjaj koji je prije imala".

Evo, prolazi druga godina, polovica mandata HDZ-a BiH, a od tog sjaja ništa. Ono što je sigurno jest da će građane ove županije vraćanje sjaja koštati više od milijun maraka.

Mirela Tučić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari