Kardinal žestoko protiv stožernih krojača mapa

Kardinal Vinko Puljić žestoko je kritizirao hrvatske političare iz BiH zbog loših rezultata na lokalnim izborima u BiH i gubitka načelničkih mjesta u nekim općinama u središnjoj Bosni i Odžaku.

Vrhbosanski nadbiskup je te optužbe s vidljivom boli u duši izgovorio na misnom slavlju u hrvatskome svetištu Marija Bistrica kod Zagreba. Nezapamćeno, izravno u lice, obratio se stožernim krojačima karata: "Eto vam, crtajte entitete kako hoćete", ali je silno zaprijetio "da ga se ne premješta i seli", neki su to protumačili, iz sjedišta Vrhbosanske nadbiskupije, odnosno da se prestane s politikom iseljavanja Hrvata iz rodnoga zavičaja.

Politički teror

Kardinal Vinko Puljić je u ime Hrvata vjernika nepokolebljivo zavapio kako on i katolici u bilom kojem dijelu BiH hoće bez kompleksa i straha živjeti kao Hrvati i kao katolici s drugima i drukčijima na rodnoj grudi. Iako su to neki mediji i politički centri požurili iskriviti i amortizirati težinu i preusmjeriti adresiranje, kardinalove duboke i ubojite poruke treba promatrati kao izraz silnog nezadovoljstva politikom stožernih hrvatskih političara u posljednje vrijeme, samo djelomice i međunarodnih moćnika, a loši izborni rezultati su samo povod da se kardinal Vinko Puljić oglasi kao poglavar Katoličke crkve u BiH.

Očigledno je da je dogorjelo do noktiju i da se više nitko ne može skrivati i držati po strani dok traje politički teror i zločin nad dijelom katoličkoga puka u BiH. U tom kontekstu treba podsjetiti kako se kardinal nije dugo petljao u nacionalnu politiku, a niti oglašavao s optužbama na račun kardinalnih promašaja ili perfidnih podvala hrvatskih političkih čelnika po leđima njegovog "stada". Još je važnije i upadljivije što se nije s njima službeno sastajao već jedno duže vrijeme.

Hrvatske institucije

U cijeloj priči oko zadnjih istupa i zabrinutosti Katoličke crkve u BiH treba podsjetiti i na nedavno objavljenu promemoriju mostarskog biskupa dr. Ratka Perića koju je uručio hrvatskom predsjedniku dr. Ivi Josipoviću prije nekoliko mjeseci.

Kao prvo, indikativno je da je to "pismo namjere" objavljeno s tolikim vremenskim zastojem, pred lokalne izbore, i može se doživjeti i tumačiti kako su poruke biskupa Perića u biti bila tempirana potpora za dva HDZ i mobiliziranje zasićenog i pospanog hrvatskog biračkoga tijela. Prema mišljenju mnogih analitičara i kritičara, sadržaj promemorije drakonski odudara od temeljnih poruka kardinala Vinka Puljića usmjerenih prema hrvatskim političkim elitama i donekle prema međunarodnoj zajednici. Istina, i dr. Ratko Perić alarmantno ukazuje i proklinje zbog ponižavajućeg obespravljivanja Hrvata katolika u BiH i "nedostatka političkih institucija i sustava koji omogućava da drugi Hrvatima biraju političke predstavnike".

Međutim, mostarski biskup Ratko Perić je u razradi promemorije od predsjednika RH Ive Josipovića neizravno i "blago" zatražio "razumijevanje za potrebu Hrvata" za uspostavom hrvatskih institucija i mehanizama nacionalne zaštite što se može protumačiti i kao apel za potporu za formiranje zasebne federalne jedinice, osobito kad poglavar Katoličke crkve u Hercegovini upozorava kako Srbi u BiH imaju svoju državu u državi. Biskup Ratko Perić nigdje nije spominjao niti iscrtavao nekakve granice razdvajanja unutar hrvatskog nacionalnog bića, međutim, zanimljivo je da je zagovarao uspostavu mehanizma koji će jamčiti da Hrvati biraju svoje političke predstavnike koji će donositi i provoditi zakone, zatim reguliranje poreznog sustava, obrazovnog i medijskog sektora na hrvatskome programu i jeziku, zasebnu kulturu, zdravstvo i sl.

"Hoće li se takav politički sustav s većinskim hrvatskim pučanstvom zvati samoupravna jedinica, entitet, zajednica županija, skup općina u okviru BiH, hoće li biti u teritorijalnom kontinuitetu ili diskontinuitetu, podložno je razumnom dogovoru", ostavlja prostora za diskusiju mostarski biskup.

Razmimoilaženja

Ipak, tako nešto "državno" kao trajnu opciju za Hrvate nigdje i nikada nije spominjao vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić. "Eto Vam, crtajte entitete", cinično grmi kardinal u zagorskome svetištu. Različita stajališta i poruke kardinala Vinka Puljića i mostarskog biskupa Ratka Perića zapravo su dokaz suprotnih političkih koncepata i pogleda na političku situaciju u BiH i rješavanje hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH. Istina je da je Biskupska konferencija BiH još davno objavila pisana stajališta i zaključke kako se zalaže za uspostavu više regija u BiH, međutim, sadržaj promemorije biskupa Perića ipak odudara od tih službenih stajališta.

Kultura, obrazovanje pa i mediji se i mogu nekako kreirati i na mješovitim teritorijima, ali aludiranje na zasebnu izbornu jedinicu, porezni i fiskalni sustavi, zdravstvo, podrazumijevaju svakako "slobodni, čisti administrativno-pravni grunt". U cijeloj priči treba naglasiti kako u vrhu Katoličke crkve u BiH nema stroge zapovjedne hijerarhije i nitko nikoga ne može ušutkati niti mu nametnuti neki stav. Iako je formalno poglavar Katoličke crkve u BiH, kardinal Vinko Puljić nema nikakvih formalno-pravnih nadležnosti nad, primjerice, mostarskim biskupom Ratkom Perićem. Jednako tako i bosanski franjevci i hercegovački franjevci nemaju gotovo ništa zajedničkoga kod odlučivanja osim što su "braća po redu", ali potpuno razdvojeni.

Ta teritorijalna, financijska i nadležna podijeljenost svakako se, često i dramatično, prelijeva i na zbunjeno hrvatsko političko biće. Srećom, uviđa se da bez pravedne i poštene svehrvatske nacionalne politike Hrvatima s područja Bosne visi mač nad glavom i prijeti opasnost totalnog političkog uništenja, što će voditi njihovome iseljavanju s toga područja. Sada treba pratiti hoće li i Katolička crkva u Bosni i Hercegovini smoći snage i mudrosti i poduzeti nešto spasonosno i konkretno ili će sve ostati samo na propovijedima i porukama.

D. Zorić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari