Suradnja dva HDZ-a je na velikom testu

Nakon što je na nedjeljnim lokalnim izborima izborio dobar rezultat, HDZ BiH će pokušati formirati vlast u Hercegbosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji ili samostalno ili pak kroz koalicije. U prvom redu tražit će se suradnja s HDZ-om 1990., pogotovo u općinama u kojima HDZ BiH nije odnio nadmoćnu pobjedu poput Kupresa, Tomislavgrada, Livna, ali Rame u kojoj se HDZ 1990. održao kao prva opcija po broju vijećnika. Stoga je pred dvama HDZ-ovima do sada najveći test suradnje jer će morati doći do kompromisa u nizu općina, što sigurno neće ići bez poteškoća.

Posebno bi moglo biti zanimljivo u Tomislavgradu gdje je HDZ BiH osvojio 9 od ukupno 25 mandata, pa im taj rezultat neće biti dovoljan za uspostavu vlasti te će partnere sigurno tražiti u drugim strankama. Druga opcija po jačini u ovoj općini je HSP BiH sa 7 mandata te time predstavlja veliku prepreku HDZ-u BiH u procesu formiranja vlasti. Stoga će biti ključno za koga će se ostale stranke opredijeliti, a u tom kontekstu posebno treba istaknuti neopredijeljene SDA i SDP s po dva vijećnika, kao i HSS-NHI i HČSP s po jednim zastupnikom.

Tri "čiste" općine

Prevagu bi ovaj put mogao donijeti HDZ 1990. koji ima 3 mandata i od čijeg će ponašanja sigurno ovisiti hoće li HDZ BiH uspjeti formirati vlast. No, uzimajući u obzir kako odnosi dvaju HDZ-ova na općinskoj razini u HBŽ-u nikada nisu bili idilični, ostaje za vidjeti hoće li ikakvih poteškoća biti i ovaj put. U Livnu je slična situacija gdje HDZ BiH sa svojih 12 mandata (od ukupno 31) mora tražiti koalicijskog partnera, a prvi izbor će vjerojatno pasti na HDZ 1990. koji ima 6 zastupnika u Općinskom vijeću. No, i ovdje se može primijeniti ista logika kao i u Tomislavgradu te će svakako o odnosima dvaju HDZ-ova na terenu ovisiti kako će se i koliko brzo ustrojiti nova vlast. U Kupresu je situacija prilično neobična jer HDZ BiH sa svojih 7 mandata mora tražiti potporu ili Neovisne liste s 4 mandata ili pak HDZ-a 1990. i SNSD-a koji će imati po jednog vijećnika. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji, pak, situacija je nešto jasnija jer je poznato da će HDZ BiH imati većinu za vlast u Čapljini (14 od 25 mandata), Čitluku (14 od 25) i Stocu (10 od 17 vijećnika).

Koalicije nužne

Time će ova stranka moći samostalno voditi politiku u ovom općinama, što se ipak ne može kazati za ostale općine s hrvatskom većinom u HNŽ-u, a to su Neum, Ravno i Rama. Kada je u pitanju jedini primorski bh. grad, HDZ BiH sa svojih 9 mandata mora tražiti potporu HDZ-a 1990. koji ima 4 vijećnika. Slično je i u Ravnom gdje će HDZ BiH, uz sigurnu potporu HDZ-a 1990. zajedno imati 10 od ukupno 15 mandata te tima spriječiti da SNSD sa svoja 4 vijećnika utječe na bilo što. Kada je, pak, u pitanju Rama, ovdje je HDZ 1990. sa svojih 8 mandata vodeća stranka, ali zato za formiranje vlasti mora tražiti potporu HDZ-a BiH koji ima tek jednog vijećnika manje. U ostalim općinama u HNŽ-u, dakle u Konjicu i Jablanici, SDA je pobijedio, no ne s velikom prednošću u odnosu na SDP BiH. U Općinskom vijeću Konjic će imati do 10 od ukupno 27 mandata, no SDP nije mnogo lošiji sa svojih 6 vijećnika. U Jablanici, pak, SDA sa svojih 5 te SDP s 4 vijećnika vode tijesnu borbu pa stoga tek treba vidjeti kakve će se koalicije formirati u ovoj općini.

Šaroliko stanje

U drugom dijelu HBŽ-a stanje je prilično šaroliko, pogotovo u Glamoču gdje će u Općinsko viječe osim SNSD-a (5) i HDZ-a BiH (3) ući SDA s dva, te SDU, Socijalistička partija, HDZ 1990., HKDU te SDS. No, u Drvaru je situacija ipak očekivana, tamo SNSD sa svojih 10 mandata vodi ispred DNS-a koji osvaja šest mjesta u Općinskom vijeću. No, tu je i HDZ 1990. koji bi trebao dobiti dva mandata. Kada je u pitanju Bosansko Grahovo, tu je NS Radom za boljitak zabilježio uspjeh osvojivši dva mandata. Na vrhu se nalazi SNSD s pet te Srpska napredna stranka s tri te HDZ BiH s dva mandata.

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari