HDZ-u većina, HSP drugi u zapadnoj Hercegovini i HBŽ-u

ljubuski.info

Rezultati lokalnih izbora na području Zapadnohercegovačke županije pokazuju nadmoćnu izbornu pobjedu HDZ-a BiH u svim općinama, a isto se može reći i za općine s hrvatskom većinom u Hercegbosanskoj županiji, tj. Livnu, Tomislavgradu i Kupresu. No, ono što treba istaknuti je činjenica kako je nakon ovih izbora HSP BiH definitivno postala druga stranka po jačini, barem kada su u pitanju veći broj općina na području ovih dviju županija. Naime, HSP BiH je u gotovo svim općinama, osim Širokog Brijega i Gruda, na drugom mjestu po broju osvojenih glasova što pokazuje kako je ova stranka definitivno porazila HDZ 1990. koji se redovito nalazi na 3. mjestu. HSP BiH je uspio čak ostvariti i odličan rezultat u Livnu, općini u kojoj do sada nije imao značajniji uspjeh.

S druge strane, Narodna stranka Radom za boljitak nakon ovih izbora drži čvrsto svoje pozicije u općinskim vijećima u Širokom Brijegu i Grudama. Zbog ovakve situacije bit će vrlo zanimljivo vidjeti na koji će se način formirati vlast u hrvatskim općinama zapadne Hercegovine i Hercegbosanske županije, tim više što će koalicijski nastupi zapravo biti jedini način za dovršetak ustroja nove vlasti.

Promjene su očekivane

Donosimo preliminarne rezultate za općinska vijeća u općinama ovih dviju županija, s tim da se radi o rezultatima koji su podložni promjenama i koji se temelje na manjem broju obrađenih biračkih mjesta. Zbog činjenice da u određenim općinama još uvijek nisu obrađeni podaci s većine biračkih mjesta moguće su i značajnije promjene.

Kada je u pitanju Ljubuški, od ukupno 23 mjesta u Općinskom vijeću, prema trenutačno obrađenim podacima, HDZ BiH će dobiti 9 mandata, a slijedi ga HSP BiH sa 7 te HDZ 1990. s četiri mandata. NS Radom za boljitak u ovom slučaju može računati na 2-3 mandata, a tu je i HDU koji bi trebao prijeći izborni prag i dobiti jednu poziciju.

Nakon Ljubuškog u kojem je HDZ BiH zadržao poziciju, a HSP zapravo ostvario izbornu pobjedu, slijedi Posušje u kojem je također vidljivo kako je HSP BiH druga po jačini stranka. Naime, HDZ BiH u ovoj općini osim načelnika računa i na 8 mandata u Općinskom vijeću, ali HSP BiH nije daleko te ih slijedi u stopu sa 6 pozicija. HDZ 1990. na trećem je mjestu s tri mandata, a nakon njih u Općinsko vijeće ulaze NS Radom za boljitak, HSP Herceg-Bosne i HSS s po jednim mandatom. U slučaju Širokog Brijega očita je pobjeda HDZ-a BiH koji će dobiti oko 13 mandata, a slijedi ga NS Radom za boljitak koji bi trebao dobiti 4 pozicije u Općinskom vijeću. Na trećem je mjestu HDZ 1990. s tri mandata, a zatim slijedi HSP BiH s dva mandata te HSP dr. Ante Starčević,
Nezavisna lista SOS Široki Brijeg te HKDU s po jednim mandatom.

Šaroliko društvo

U Grudama će NS Radom za boljitak također biti odlučan čimbenik u Općinskom vijeću te se, prema rezultatima s vrlo malog broja biračkih mjesta, očekuje da osvoje najmanje 4 mandata. No, grudski HDZ 1990. također se dobro drži s otprilike pet mandata, a slijedi SDP s tri te HSP BiH s jednim mandatom. Na vrhu je ponovno HDZ BiH s 12 mandata.

Kada je pak u pitanju Hercegbosanska županija, HDZ BiH, kao pobjedničku stranku, u stopu slijedi HSP BiH i to pogotovo u Livnu i Tomislavgradu. Općinsko vijeće Tomislavgrad tako će činiti, prema procjeni na osnovu rezultata s manjeg broja biračkih mjesta, 9 vijećnika iz HDZ-a BiH, 5 iz HSP-a BiH, 3 iz SDA, 2 iz HDZ-a 1990., 2 iz HČSP-a, 2 iz SDP-a te jedan iz HSS-NHI-ja. I u Livnu je situacija prilično šarolika te će u Općinskom vijeću najvjerojatnije participirati veći broj stranaka nego što je uobičajeno. HDZ BiH u Livnu, prema prvim rezultatima s manjeg broja biračkih mjesta, dobiva 10 mandata, HSP BiH 6, HDZ 1990. 5, HSS Stjepan Radić 3, NS Radom za boljitak 3 i HČSP-HSP Ante Starčević 2.

Mogući sastav Općinskog vijeća Ljubuški

HDZ BiH

 1. Toni Kraljević
 2. Žaklina Dugandžić
 3. Markan Medić
 4. Ante Čuvalo
 5. Marija Pavlović
 6. Dubravko Vukojević
 7. Mile Pilatić
 8. Kornelija Biško
 9. Danijel Mucić

HSP BiH

 1. Ivica Milićević
 2. Marijana Družijanić
 3. Slobodan Markotić
 4. Ivica Vizentaner
 5. Mladenka Kežić
 6. Stanko Čolak

HDZ 1990

 1. Radoslav Radišić
 2. Borka Lukenda Herceg
 3. Mirela Čuvalo
 4. Dalibor Vasilj

NS Radom za boljitak

 1. Zdenko Bilić
 2. Bojana Bukmir
 3. Josip Grbavac

HDU

 1. Ivo Nuić?

Posušje

HDZ BiH 8
HSP BiH 6
HDZ 1990 3
NS Radom za boljitak 1
HSP HB 1
HSS 1

Grude

HDZ BiH 12
HDZ 1990. 5
NS Radom za boljitak 4
SDP 3
HSP 1
HSS 1

Široki Brijeg

HDZ BiH 13
NS Radom za boljitak 4-5
HDZ 1990. 3
HSP BiH 2
HSP Ante Starčević 1
SOS 1
HKDU 1

Tomislavgrad

HDZ BiH 9
HSP BiH 5
SDA 3
HDZ 1990 2
HČSP 2
SDP 2
HSS-NHI 1

Livno

HDZ BiH 10
HSP BiH 6
HDZ 1990. 5
NS Radom za boljitak 3-4
HSS Stjepan Radić 3
HČSP-HSP A.S. 2

Dario Pušić | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari