Urna u Brljici

Ovih dana Brljicu su posjetili Keith - Michael Boras i supruga iz Kanade. Michaelu je to prvi dolazak u naš kraj, ili bolje reći ispunjava očevu želju.

Njegov otac Walter F. je rođen u Kanadi 1937. godine u pokrajini Alberta i umro je u veljači ove godine. Nikada nije dolazio u stari kraj mada je za života imao jaku želju. Na samrti je zamolio sina Michaela da mu dio pepela (Walter F. je kremiran) odnese u stari kraj, a jedan dio da odnese u Albertu gdje je rođen. Očevu želju sa suprugom i rodbinom iz Vitine Michael je ispunio 28 rujna, tako da je dio pepela iz urne prosuo po već porušenoj kući svoga djeda (Mate Borasa, Matina kula) u Brljici.

Michael je unuk Mate Borasa Pratrovića koji je rođen u Brljici 1889. god. Mate rano odlazi u Los Angeles već 1909.godine.

Nakon nekoliko godina provedenih u Americi vraća se u Brljicu, kakav je tada bio običaj, da se oženi. Oženio se 1915.god.ali je tada već bjesnio prvi svj. rat pa se Mate nije odmah mogao vratiti u Ameriku.

Prva žena Anica Markić umire 1917. a ubrzo i kćerka Slavka koju su imali u zajedničkom braku. Mate se ponovo ženi 1918 god. Katom Vukojević (udovicom Ivana Markotića iz Graba). Prije odlaska u Bosnu (Šibovska kod Prnjavora) imali su kćerku Matiju koja umire djetetom.

Odmah po završetku rata Mato je podnio zahtjev za odlazak u Kanadu (lakše se dobivali papiri, nego za SAD), te kako se odgovor odužio odselio je u Bosnu gdje mu je već bio brat Mirko. Tamo je kupio kuću i imanje i rodi mu se sin Ivan, a on 1925 dobi papire za odlazak u Kanadu i nastani se u Torontu. Ženu Katu i sina Ivana "pribavi" 1927. god., te odseliše iz Toronta u Raymond, pokrajina Alberta. Tamo su dobili još četvoro djece među njima i Waltera F. oca našeg brljičkog gosta Michaela. Jedan dio života Walter je proveo u Alberti a kasnije preseli u Toronto gdje je osnovao obitelj (ima troje djece), i umro u 74 godini života.

Od njegove rodbine nitko više ne živi u Brljici, najbliža rodbina su mu Milan i Vitko Boras-Pratrovići koji sada žive u Grabovom Vrilu i bili su domaćini Michaelu i njegovoj supruzi. Pored Brljice posjetili su i Međugorje, Kravicu, Etno selo, Koćušu i Ljubušku tvrđavu. Bili su više nego oduševljeni i obećali su ponovo doći za naredno "okupljanje" brljičana.

boras.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari