RAK uputio pismeno upozorenje na adresu Radija Ljubuški

logo

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je objavila i potvrdila kandidature za lokalne izbore 2012. za općinska vijeća, načelnike i gradonačelnike.

Budući sam i osobno jedan od kandidata za općinsko vijeće Ljubuški nalazim se u podređenom položaju u odnosu na kandidata ( nositelja liste) a koji u isto vrijeme obnaša dužnost Javnog emitera Radio Ljubuški već dugi niz godina.

Naime, gosp. Toni Kraljević kao ravnatelj navedenog radija aktivno se bavi političkim djelovanjem, čak štoviše, član je Općinskog odbora HDZ BiH Ljubuški, a ta informacija je objavljena na slijedećem linku: http://ljubuski.net/6440-nijedno-zensko-iz-ljubuskog-ne-zeli-u-hdz

Ravnatelj radija Ljubuški gosp. Toni Kraljević postaje nositelj liste HDZ BiH za Općinsko vijeće Općine Ljubuški i kao takav je potvrđen od strane CIK-a.
Na slijedećem linku se mogu provjeriti ovi moji navodi: http://www.izbori.ba/Documents/Izbori2012/2012-KandidatskeListe31072012-...

Navedenu situaciju smatram teškim kršenjem pozitivnih zakonskih propisa koji se odnose na izborni Zakon i Zakon o javnim emiterima BiH i kao kandidat za općinsko vijeće općine Ljubuški nalazim u neravnopravnom položaju.

Molim Vas da provjerite ove moje navode i reagirate u skladu sa zakonom, a također molim za razumjevanje za anonimnost ove moje pritužbe.

U nadi da ćete profesionalno reagirati u okviru ovlasti koje su Vam dodjeljene
s poštovanjem,

Kandidat za općinsko vijeće Ljubuški.

Poštovani,

U vezi sa Vašim prigovorom od 02.08.2012., obavještavamo Vas da je Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) na osnovu činjenice da se v.d. direktor Radija Ljubuški g-din. Toni Kraljević nalazi na jednoj od listi za Općinsko vijeće Ljubuški, te da samim tim ima odgovornost unutar političke strane, sprovela postupak utvrđivanja mogućeg kršenja primjenjivih pravila i propisa od strane Radija Ljubuški. Imajući u vidu da član 10 stav 1 (Odvojenost od političkih institucija) Pravila 57/2011 o javnim radio i televizijskim stanicama ("Službeni glasnik BiH", broj 98/11), nalaže da " Izabrani vršilac javne dužnosti ili osoba koja ima odgovornost unutar političke stranke ili organizacije koja je povezana sa političkom strankom ne može biti glavni i odgovorni urednik i/ili direktor javne radio i televizijske stanice.", Agencija je radi utvrđenog kršenja navedene odredbe u predmetnom slučaju dana 03.09.2012. donijela Riješenje UP1:02-07-609/12, kojim se Radiju Ljubuški na ime konstatovanog kršenja izriče pismeno upozorenje i nalaže da stanica sedam dana od dana prijema Rješenja osigura poštivanje člana 10, te da o poduzetim radnjama obavijesti Agenciju.

S poštovanjem,
Helena Mandić
Pomoćnik direktora za emitovanje

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari