Jesu li Vodovod Niska i Visoka zona najveća pljačka u povijesti Ljubuškog?

Vlast na čelu s načelnikom Nevenkom Barbarićem (HDZBiH), odgovorna je za cjelokupno stanje u općini Ljubuški. Godinama je perfidno radila na uništenju JKP Ljubuški, jer je na izgradnji najvažnijeg infrastrukturnog objekta – vodovodnog prstena - nezakonito preusmjerila tijekove narodnog novca, mimoilazeći JKP, te nezakonito ih "polagala" u ime JKP na račun udruga Niska i Visoka zona.

Tamo su ih "dočikali" prvi ljudi udruga, bivši predsjednik Skupštine Zoran Vukšić (HDZBiH) i bivši ministar MUP-a Ivan Paponja (HDZBiH) i raspoređivali kako je vrh HDZ-a htio.

ugovorugovorugovor

Vjerojatno da nigdje u svijetu nije moguće da neka udruga preuzme posao Javnog komunalnog poduzeća i u njegovo ime obavlja gospodarske djelatnosti: uzima novac za priključke, sklapa gospodarske ugovore, uzima kredite, određuje kamatne stope, bira "najpovoljnije" izvođače, provodi i drugu natječajnu proceduru itd. itd.

Ali to može u Ljubuškom, gdje je načelnik Nevenko Barbarić i HDZ, stranka koja promovira – Nultu stopu tolerancije na korupciju u mito.

Ne vjerujemo da naroda nije briga i da ne želi saznati gdje su otišli njegovi novci.

Udruge se prema zakonu ne mogu baviti gospodarskim djelatnostima, ali kad je HDZ na vlasti, zakon je HDZ i onda mogu. Samo je JKP Ljubuški moglo naplaćivati priključke od naroda, a nikako udruge.

U cijelom projektu JKP Ljubuški je bio statist, kolateralna šteta i višak, koji se samo na papiru nije mogao zaobići, kao ono da se ne kaže da JKP ništa ne radi. Ali neke osobe iz JKP su za svoj džep radile na tom projektu, nezakonito, jer su bile u sukobu interesa i nisu imale odobrenje uprave za to.

Od dostupnih podataka se vidi sljedeće: dio vodovoda "Niska zona" radila je tvrtka T&D Company i vrijednost ugovora kojeg prikazujemo iznosi 1.189.853,93 KM. U članku 1. ovog ugovora stoji da će se radovi financirati iz proračuna općine i donacijama Udruge građana "Niska zona", kao korisnika usluga.

ugovorugovorugovor

Narodne uplate nisu bile donacije, već novac za priključak, kako stoji u ugovorima, kojeg je umjesto JKP uzela udruga i time prekršila zakon, jer ona nije gospodarski subjekt, udruga mora raditi prema Zakonu o udrugama, a ne prema Zakonu o gospodarskim subjektima.

Novac za priključak je mogao samo naplatiti JKP Ljubuški. Da jeste naplatio vjerojatno danas ne bi bio u ovakvom stanju. Zbog ovoga se gasi 55 narodnih radnih mjesta. Od naroda ovisi hoće li to dopustiti.

Iz prikazanih ugovora svaki čitatelj portala može zaključiti napisano i još više.

Udruga "Niska zona" uplatila je na račun poduzeća T&D Company 537.133,66 KM. Nadzornom tijelu uplaćeno je 51.000 KM. Osoba koja je obavljala nadzor za "Nisku zonu" je istovremeno bio djelatnik JKP Ljubuški. Istovremeno radio za JKP i bio nadzorno tijelo na izgradnji vodovoda Niska zona.

Na projektu "Visoka zona" nadzor je vršila tvrtka T&D Company.

Od ostalih uplata udruga izdvajamo uplate "Visoke zone" prema: poduzeću HERING za izgradnju vodospreme Grljevići 207.612,38 KM, doznajemo da od narodnog novca nije samo financiran vodovod već i kanalizacijski sustav oko kružnog toka, pa je HERINGU za te radove isplaćeno 147.186,86 KM. Narod uplatio priključke za vodu, a vlast radila kanalizaciju u gradu.

Udruga "Visoka zona" je tvrtci GRAZIT uplatila 535.429,87 KM

Fascinira sljedeća činjenica – nigdje radove nije izvodio JKP Ljubuški.

Kako je jadno i moglo kad je načelnik Nevenko Barbarić i održavanje javne rasvjete u Ljubuškom i Vitini, u ime JKP Ljubuški, dodijelio tvrtci T&D Company.

Proizlazi da poduzeću JKP ne trebaju Nadzorni odbor i Uprava, jer je tu načelnik, koji valjda zbog toga kaže da za upravljanje u JKP ne treba puno pameti, ili….

Hoće li konačno netko dati odgovor na pitanje: Tko je vlasnik skladišta od nekoliko stotina tisuća KM unutar prostora JKP, gdje se još nalaze kilometri cijevi i vodovodnog materijala koji propada?

Ovo je samo jedan od primjera na koji način je dosadašnja vlast raspolagala i raspoređivala narodni novac i kako je zaobilazila zakone i kako se, u konačnici, što vidimo iz primjera skladišta, odnosi prema vrijednostima. Propast je jedino što oni znaju proizvesti.

Udruge su radile poslove koje prema zakonskim propisima nisu smjele. Vjerojatno su utemeljenje isključivo kako bi se promijenili tijekovi novca. Udruge nikada nisu predavale financijska izvješća i prije tri godine su ugašene. Gdje je sada njihova imovina i kako su to uradile. Vodovodi "Niska" i "Visoka" zona nikada nisu pravno zatvoreni i vlasnička prava nisu prebačena na JKP. To se veoma lako dade provjeriti u sudskim spisima.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari