Na lokalne izbore će izaći samo 23 posto građana!

Većina građana u BiH nezadovoljna je lokalnim vlastima koje je izabrala na izborima prije četiri godine te ističu da imaju potrebu ove godine izabrati odgovorniju i nekorumpiranu lokalnu vlast, jedan je od zaključaka istraživanja koje je proveo Centar za humanu politiku.

Centar je istraživao lokalne probleme i analizirao dostavljene izborne programe političkih stranaka i kandidata za načelnike općina i gradova te odbornika i vijećnika za lokalne izbore u BiH 2012. godine u 14 općina i gradova, koje je danas u Sarajevu prezentirano novinarima.

Istraživanje je pokazalo da je samo osam posto građana zadovoljno lokalnom vlašću, da je 17 posto građana imalo priliku razgovarati sa svojim načelnikom i odbornikom (vijećnikom) te da su predstavnici lokalne vlasti posjetili samo 37 posto mjesnih zajednica u prethodne četiri godine.

Predsjednik Centra za humanu politiku Momir Dejanović kazao je na današnjoj konferenciji za novinare da su ispitanici kao svoj osnovni problem identificirali razvoj i zapošljavanje i to u 83 posto slučajeva.

Ističe da taj problem ipak nije u isključivoj nadležnosti lokalnih vlasti, nego je nadležnost podijeljena između lokalne, županijske, entitetske pa čak i državne razine, međutim, građani su svoje nezadovoljstvo izrazili i zbog korumpirane vlasti, neadekvatne raspodjele proračuna, a najmanji postotak nezadovoljstva imaju u oblastima urbanizma i bespravne gradnje.

Istraživanje je provedeno u srpnju i kolovozu, a tada je samo 23 posto građana izjavilo da će izaći na ovogodišnje lokalne izbore, 36 posto će vjerojatno izaći na izbore, 23 posto da vjerojatno neće, dok 18 posto građana sigurno neće izaći na izbore.

Ranko Stjepanović, sudionik u ovom istraživanju, ističe da su za 95 posto građana izborni programi važni i potrebni, dok bez obzira na tu činjenicu samo oko 30 posto kandidata za načelnike općina i gradova ima izborni program.

Na kraju građani smatraju da će imati problem u većini općina i gradova da ove godine izaberu vlast koja će na zadovoljavajući način zastupati njihove interese i rješavati lokalne probleme i to najviše zbog visoke korumpiranosti političkih stranaka, nepoštenih izbora, nezadovoljavajuće izborne ponude i nepostojanja ili neusklađenosti izbornih programa s potrebama građana.

FENA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari