Dug općine Ljubuški za mandata Nevenka Barbarića narastao na 18 milijuna KM!

ljubuski.info

Naš portal je u zadnjih nekoliko dana dobio više zahtjeva za objavom točnog iznosa koji općina Ljubuški u ovom trenutku duguje bankama, dobavljačima, izvođačima radova, radnicima i ostalima. Možda smo negdje nešto preskočili, ali evo brojki koje smo uspjeli posložiti iz originalne dokumentacije.

Trenutačno izravno kreditno zaduženje općine iznosi oko 3.500.000 KM. To su krediti podignuti za isplatu dobavljača i izvođača radova i kredit kod HYPO banke za vraćanje zemljišta na Bijači, za kojeg postoje indicije da je većinom potrošen, iako Odluka OV Ljubuški obvezuje načelnika Barbarića da je sukladno zakonskim propisima mora izvršiti.

2002. godine na JKP je prebačen kredit Razvojne banke F BIH od 2.091.512,14 USD. Dug po ovom kreditu trenutačno iznosi 3.045.000 KM. 2010. i 2011. godine kredit nije uredno vraćan pa je Razvojna banka bila blokirala račun JKP i pismeno upozorila načelnika Barbarića za navedeni problem na kojeg on nije bio reagirao. Neplaćene dospjele obveze sanirala je nova uprava JKP.

JKP Ljubuški ima sljedeća dugovanja: prema radnicima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje oko 1.300.000 KM i nezakonito neisplaćene plaće oko 750.000 KM. Dug prema EPHZHB iznosi 860.000 KM, od čega je 364.000 KM pred sudskom ovrhom, a ostatak duga je tekuća potrošnja. Dug ima i Gradska knjižnica, a saznajemo da je sadašnji ravnatelj Radojko Nižić zatekao stanje u kojem djelatnici nisu imali niti uredne radne ugovore.

Prema saznanjima općina ima znatna dugovanja prema privatnim tvrtkama u Hercegovini. Na dan 31.12.2011. godine imala je 178.476 KM duga najvećem izvođaču radova u općini u zadnjih 8 godina TD Company i to za izvršene radove iz 2008. i 2009. godini. Znači da nije baš uredan platiša. Znatan je dug prema tvrtkama za izvođenje asfaltnih radova.

Svemu ovome treba nadodati kredit Svjetske banke, o čijoj točnoj visini ćemo informirati javnost. Samo na dijelu radova «Niska zona» tvrtka TD Company je bila potpisala ugovor u visini od 1.189.853 KM. Na vodovodu «Visoka zona» radilo je više tvrtki: TD Company kroz nadzor i izgradnju vodosprema u visini od 285.000 KM, KONS Ljubuški kroz izgradnju vodospreme VITINA 1 vrijednost 357.896 KM, HERING je izvodio radove u visini od 1.231.990,92 KM, investicija vodovod GRAZIT je imala vrijednost 1.014.438 KM. Pri izgradnji ovih vodovoda ima još drugih troškova, koji su isplaćivani iz kredita Svjetske banke, a na naplatu dolaze 2016. godine.

Dug za sanaciju lokalnih putova se prema informaciji iz OV Ljubuški popeo se na 1 milijun KM.

Kad zbrojimo samo napisano dolazimo do fantastične brojke od oko 15 milijuna KM, kojima treba pridodati tekuća dugovanja općine, kao i dobavljače javnih poduzeća.

Koliko god željeli da je dug manji, činjenično stanje kazuje da je ogroman. Većina ovog duga je nastala u zadnjih 8 godina, osim kredita kojeg otplaćuje JKP Ljubuški.

U sljedećim desetljećima ove kredite ćemo plaćati mi i naša djeca.

Glas naroda

SBA nudi zajmove s niskim kamatama za pomoć tvrtkama i vlasnicima kuća u oporavku od proglašene katastrofe. Već sedam desetljeća SBA pomaže poduzetnicima diljem svijeta da pokrenu i razviju svoje poslovanje.

Poduzeća, poljoprivredne zadruge i neprofitne organizacije u proglašenim područjima katastrofe mogu imati pravo na zajmove za ekonomske ozljede kao pomoć u plaćanju operativnih troškova.
detalji:

•Ugovaranje savezne vlade
• SBA zajamčeni poslovni zajmovi
• Poslovni zajmovi za katastrofe
•Osigurani obrtni kapital
•Prva uplata odgođena za 12 mjeseci
• Konkurentne kamatne stope
•Do 2 milijuna eura

SBA program sada prihvaća nove prijave, zahtjeve za povećanja ili ponovno razmatranje. Prijavite se za SBA zajmove i potpore: sba.gov.loan [at] consultant.com

Dug općine Ljubuški za mandata Nevenka Barbarića narastao na 18 milijuna KM!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari