Može li se pobjeda pretvoriti u Pirovu?

Proteklih dana bili smo svjedoci događanja na uzavreloj političkoj sceni u Zapadno hercegovačkoj županiji.

Politička prepucavanja u medijima oko povjerenja Vladi su iza nas. Premijer Zvonko Jurišić uspio je privoljeti 13 zastupnika u Skupštini da daju povjerenje Vladi kojoj je on na čelu.

Uslijedile su pobjedničke izjave premijera i ostalih aktera ove političke utakmice, slavilo se po poznatijim restoranima u Širokom Brijegu. Ništa neobično jer bi vjerojatno sve političke stranke ili grupacije učinile isto da su se našle u takvoj prilici, poslije jedne krize vlasti koja se završila po njih na najbolji mogući način.

No međutim ova pobjeda dvojca Jurišić - Ljubić mogla bi se pretvoriti i u pirovu pobjedu zbog vrlo lošeg stanja u pojedinim ograncima i podružnicama njihove dvije stranke u istoj županiji. Poznato je da je Jurišić morao raspustiti podružnicu stranke u Širokom Brijegu zbog revoltiranog članstva koje se protivilo koaliciji HSP-a sa NSRZB u OV Širokog Brijega. Raspustiti podružnicu politički gledano nije ništa obećavajuće za neku stranku i trebat će i vremena i političkog rada da bi vratili povjerenje svojega članstva. Isto tako u Ljubuškom vijećnici HSP-a „rade“ po svom i podupiru HDZ-ovog kandidata za predsjednika OV Ljubuški.

Što se tiče HDZ 1990 skoro ista stvar, Ljubić raspušta ogranak stranke u Širokom Brijegu, a članstvo je nezadovoljno vrhom stranke (predsjednikom Ljubićem) kojeg smatraju glavnim krivcem za loš izborni rezultat devedesetke na proteklim izborima u listopadu 2008. U Grudama ništa bolje, vijećnici HDZ 1990 u koaliciji sa HDZ BiH iako predsjednik Ljubić nije ljubitelj koalicija sa Čovićevim HDZ-om.

Ipak do sljedećih izbora ostaje li „dovoljno“ vremena da pobjednički dvojac konsolidira svoje redove jer u protivnom bi se moglo dogoditi da na sljedećim izborima i oni polome zube na tvrdom hercegovačkom kamenu, a ova nesumnjivo velika pobjeda se pretvori u pirovu pobjedu.

I na kraju iz ovog svega što smo vidjeli u proteklom razdoblju, kao i trenutnom krizom koja trese pojedine ogranke ove dvije vladajuće stranke u ŽZH, voda bi mogla otići na mlin druge dvije stranke (HDZ BiH i NSRZB) koje bi mogle iskoristiti novo nastalu situaciju i profitirati na sljedećim izborima.

ABCportal.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari