JKP - politika ispred društvenog interesa

U JKP Ljubuški kriza upravljanja i rada je na vrhuncu. HDZ ponovno priželjkuje stečaj, koji bi tako "izbrisao" sva krivična djela, u koja je inkorporirana sadašnja općinska vlast na čelu sa načelnikom Nevenkom Barbarićem i bivše uprave.

Što se događa? U JKP je ponovno aktualizirana tema - stečaj i samo stečaj! Iz sindikata poduzeća doznajemo kako će se od OV Ljubuški zatraži suglasnost za pokretanje stečajnog postupka za što su se navodno stekli uvjeti, a to su višemjesečna blokada poduzeća, dugovanja i ostalo. Važno je kazati da se u posljednjih mjesec dana NO sastao samo jedanput, da nema viziju svog rada niti poslanja u JKP, te je svojim zadnjim odlukama i nesposobnošću inicirao kaos u JKP Ljubuški. Štoviše, javno je poznato da su njihova politička opredjeljenja ispred društvenog interesa.

Međutim, od stečaja neće biti ništa, a trenutačna politika će morati odgovarati, jer doznajemo da se u Tužiteljstvu ZHŽ nalazi još veći broj krivičnih prijava, koje će biti objedinjene i istražene kroz rad Revizijskog tima, čije se formiranje očekuje u narednom vremenu.

Zanimljivo je kazati da se na političkim skupovima HDZBiH, JKP Ljubuški uopće ne spominje, kao da ne postoji ili u njemu nema problema. Zna se da je "poglavar", što potvrđuju svi dokumenti, u JKP bio sadašnji načelnik Nevenko Barbarić, da su Uprave činile puno toga na štetu JKP i općine. Pojedinci su imali ogromna primanja, a među njima ima onih koji su naplatili dugovanje za plaće kroz blokadu računa poduzeća, bez obzira što su u samo tri godine inkasirali više godišnjih plaća, radeći nezakonito poslove na štetu JKP.

Takva je bila politika HDZBiH. Znakovito je da se radovi na izgradnji vodovoda na Humcu i Crnopodu, te kanalizacijskim zahvatima ponovno žele dati privatnim tvrtkama uz opravdanje da to JKP ne može odraditi, što nije istina. Inicijalna sredstva od strane županije su stigla na račun općine, ali od radova nema ništa (vodovod Humac 30.000 KM, vodovod Crnopod 45.000 KM i više desetina tisuća KM za kanalizacijski sustav). Od toga za JKP, kroz radove, je 0 KM i na kraju sve će dobiti privatnici.

HDZ1990 tek sada najavljuje izradu sanacijskog plana, kao da već nije napravljen. Važno je kazati da je JKP nakon polugodišnjeg obračuna poslovalo pozitivno uz činjenicu da je općina od početka godine za izvršene radove uplatila samo 65.000 KM, što je samo 50% od urađenog. Ova stranka javno priznaje kako vlada kroz NO, neodgovorno sudjeluje u agoniji ovog poduzeća, jer nema način izlaska iz sadašnje situacije, niti za sada osobe kompetentne da upravljaju istim. Već od ranije je poznata suradnja sa ekonomistom Milodragom Petrovićem, koji bi trebao biti navodni stečajni upravitelj, što je malo izvodljivo, jer stečaj znači financijski kolaps općine.

Za očuvanje radnih mjesta i stabilizaciju rada JKP jedino se pozitivno izjasnio HSP, sa planskim smjernicama za očuvanje ovog javnog poduzeća, stavljajući ovaj problem među prioritete. U zadnjih godinu dana ostali su na tragu dosljednosti i nikako ne podržavaju stečaj, već stabilizaciju JKP.

Očito je kako nesposobna politika utječe na sve društveno, unazađujući konkretno javno gospodarstvo, i sve to bez odgovornosti, jer je naša javnost još uvijek strašljiva i nije uzela stvari u svoje ruke da takvu politiku kazni, što radi protiv interesa naroda.

Nadzorni odbor će zbog svoje nesposobnosti i nekompetentnosti trebati dati ostavku i nova će vlast morati uraditi velike rezove kako bi istjerala lošu politiku i neznanje iz ovog poduzeća, te ga postaviti na zdrave gospodarske noge.

TB

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari