Stanko Primorac: Mi možemo bolje!

Stanko Primorac Ćane, dopredsjednik HSP BiH, iskusni je kandidat za načelnika općine Ljubuški. Besprijekorni ratnik već je dugo politički angažiran. U razgovoru otkriva zašto je upravo on vrijedan vašeg glasa.

Možete se predstaviti, gdje i s kim živite i čime se trenutno bavite?

"Stanko Primorac, u Ljubuškom i među prijateljima poznat kao Ćane, obiteljski čovjek, otac petoro djece, donedavno dopredsjednik Parlamentarnog doma skupštine FBiH, dopredsjednik Hrvatske stranke prava BiH, dragovoljac domovinskog rata, nekoliko puta ranjavan i odlikovan, ratni načelnik ljubuške brigade, trenutni kandidat za načelnika Općine Ljubuški. Običan sam čovjek s puno životnog i političkog iskustva, i, unatoč krajnjem nedostatku vremena, gotovo uvijek sam dostupan za razgovore o problemima, kako pojedinačnih građana Ljubuškog, tako i općih, koji nas sve tište."

Što Vas je potaklo na kandidaturu za načelnika općine Ljubuški?

"Svi mi koji živimo u Ljubuškom smo svjesni nagomilanih problema. Oni su vidljivi na svakome koraku. Na ulici, u kafićima, medijima, ne priča se ni o čemu osim o teškom stanju, kako u gospodarstvu, tako i u športu, a kulture odavno nemamo. Sve propada, ili se uništava, tjera u stečaj. Dosadašnja vladajuća garnitura nije poduzela ništa kako bi se lokalni problemi riješili, često su oni radili upravo suprotno, i tome mora doći kraj, i to je glavni razlog zašto sam se kandidirao."

Zašto je slika o politici i političarima toliko negativna? Osjeća li se narod izigranim i prevarenim?

"Teška su vremena i ona zahtijevaju teške odluke i maksimalnu nesebičnost kod obnašanja javnih funkcija. Nažalost, nema puno takvih. Mi smo tek zagazili u demokraciju gdje svatko ima odgovornost, kako političari tako i narod. Glasači su ti koji imaju najveću snagu i oni su ti koji moraju pozivati političare na odgovornost, ako se pokažu neuspješnim ili korumpiranim, što nije rijedak slučaj. Vaš glas kao pojedinca ima veliku težinu, on može promijeniti ili nastaviti dosadašnje stanje."

Koji su ključni problemi ljubuške općine?

"Lakše bi bilo nabrojati što u Ljubuškom nije problem. Sve što nam je priroda dala ili su generacije stvarale, u zadnjim je godinama sustavno uništavano i dovedeno na rub propasti. Imamo bogomdana prirodna bogatstva, ljepote i resurse, recimo plodnu zemlju - pa opet su nam zemljoradnici na rubu egzistencije, imamo ogromne resurse pitke vode, pa opet je ista zagađena a plaćamo najskuplju cijenu u regiji, imamo sve to i vrijedne ljude - pa opet smo najzaduženija općina u Federaciji. To, samo po sebi govori o lošem upravljanju i ono je ključni problem ljubuške općine."

Možete li ukratko predstaviti svoj program i ljude koji su vaši bliski suradnici?

"Ukratko, raditi na dobrobit Ljubuškog kao zajednice i svih njegovih građana. Ljubuški je nekada bio kotar, danas je sveden na razinu naselja, i moramo se svi trgnuti prije no što bude sveden na razinu čak mjesne zajednice. Ovdje sam naznačio neke od problema, ali smo svi svjesni kako su isti mnogobrojni i odražavaju se na kvalitetu života svakog pojedinca. Dosadašnji trend se mora promijeniti i moja program i moja obveza je raditi na razvoju, kako bi Ljubuški, nakon stoljeća postojanja, postao Grad sa svim sadržajima koji grad čine Gradom."

"Brojni su intelektualci, akademski, sportski i društveni djelatnici već uključeni u kreiranje programskih ciljeva a isti će, kada postanem načelnik i raditi na realizaciji istih. Istaknuo bih samo prof. dr. Miljenka Brkića, prof. dr. Marka Matića, pa i bivši predsjednika Mladeži HDZ BiH Zdenka Lučića, te brojne druge. Istaknuo bih i potporu koju sam dobio od izbornika Hrvatske reprezentacije Igora Štimca i njegovoga pomoćnika Alena Bokšića, što će, vjerujem pomoći NK Slogi, koju smo obnovili nakon što su je ugasili 1992. godine. Na listi kandidata za OV HSP Ljubuški je dao povjerenje brojnim mladim i školovanim članovima koji pokazuju veliko znanje i volju i ne sumnjam u to kako ćemo ostvariti predizborni slogan "Mi možemo bolje"!"

panorama

Imate li u planu pokretanje ili ostvarenje nekih kapitalnih projekata u općini? Kako mislite otvoriti nova radna mjesta?

"Kapitalni projekti nisu stvar Općine nego šire društvene zajednice, ali je tu ključ lokalna inicijativa. Neki od projekata su već u realizaciji, koje smo osigurali na razini Vlade FBiH. Trenutno završavamo Dom za stare i nemoćne, koji će se financirati iz federalnog proračuna i gdje će biti otvoreno 50-ak radnih mjesta. Takvim se stvarima druge političke opcije ne mogu pohvaliti. Ljubuški je sustavno uništavan i na djelu je politika oporezivanja ili čak kamatarenja investitora. Mi ćemo to promijeniti. Imamo gospodarsku zonu na Bijači koja, uz malo truda i pameti, može postati generator razvoja šire regije, i tamo ćemo, umjesto naplate, ponuditi znatne poticaje i olakšice te smo uvjereni kako ćemo time privući brojne poslovne ljude i projekte.

A i sada novaca ima, samo je pitanje kako se isti troši. Evo vam nedavnog primjera, Županijska je vlada doznačila općinama iznos od 700.000 KM za "kapitalne projekte". Recite mi, molim vas, koji je to kapitalni projekt pokrenut u Ljubuškom? Farbanje pješačkih prijelaza oko zgrade Općine?"

Što zamjerate aktualnoj ljubuškoj vlasti? Je li se moglo više učiniti?

"Nažalost, dosadašnja vlast bi više učinila za Ljubuški da nije ništa radila, Katastrofalan odnos kako prema prirodi tako prema ljudima i onome što su oni svojim trudom stvorili je nešto preko čega se ne može prijeći. Govorili smo ranije o odgovornosti, sustavna otimačina i opće propadanje je rezultat dosadašnje vlasti i oni se stoga moraju pozvati na odgovornost, Ljubuškom ne treba stečajni upravitelj kojemu će glavna zadaća biti zbrinjavanje stranačkih poslušnika ili donatora, Ljubuškom treba neopterećeni čovjek s vizijom i voljom da uveže vrijedne ljubušake u cilju osiguranja boljih uvjeta života i pravednije raspodjele."

Ima li sredstava za kulturne sadržaje? Što je s kinom?

"Sredstava ima, i bude ih bilo. Kultura je ipak nešto što politika ne može proizvesti, kultura je rezultat općeg stanja društva i pojedinca, a isto sada nije dobro i rezultat je apatija. Zadaća pozitivne politike je stvarati uvjete za sveukupni razvoj, koji, kada se postigne, rezultira nadogradnjom, tj. proizvodnjom kulture. Mi smo ipak daleko od toga. Moramo prvo prihvatiti kulturu kritike i samokritike, kulturu međusobnih odnosa i uzajamnog poštovanja, kulturu odnosa spram prirode, kulturu rada, kulturu različitog mišljenja i, ponavljam, kulturu odgovornosti. To je, s obzirom na sadašnje stanje, dugotrajan proces, ali sam uvjeren kako će osjetljivost općinskih vlasti za kulturu biti znatno veće no što je to bila do sada, kada je glavna kulturna manifestacija bila "Ljubuško silo" i "Večer Ljubušaka".
Kino je složen problem, ali ipak minoran u odnosu na ostale. Kino, i kada bi ga sutra napravili sigurno neće zadržati mlade u Ljubuškom, ili riješiti pitanje negativnog nataliteta. Svjesni smo kako i veće sredine, primjerice Mostar, nije imao kino do otvaranja trgovačkog centra. Budući da je Ljubuški najzaduženija općina u Federaciji, ima se problema i s financiranjem tekućih obveza. Nužno je prekinuti negativne trendove i osigurati uvjete za iniciranje prosperiteta, nužno je poplaćati dugove a potom raditi na razvoju općine kako bi ista postala Grad. A Grad podrazumijeva brojne sadržaje, među kojima je i kino."

Jeste li spremni boriti se protiv korupcije? Zašto u ljubuškoj općini osoba mora biti najprije politički podobna da bi dobila posao?

"Korupcija i nepotizam su dodatni problemi koje opterećuju naše cijelo društvo, i rješavanje istoga je preduvjet kako bi uopće došli u poziciju pozabaviti se drugim problemima. Osobno sam pokrenuo niz kaznenih prijava i tu ću borbu nastaviti."

Postoji li mogućnost suradnje s ostalim kandidatima nakon izbora?

"Ja sam se obvezao biti načelnik svih građana općine Ljubuški i moja će dužnost bti surađivati sa svima, bez obzira na političku pripadnost, u korist dobrobiti Ljubuškog kao cjeline i boljeg života građana, kao pojedinaca. Dužnost načelnika mora biti nadstranačka, to je funkcija posvećena zajedničkom boljitku i ja jamčim kako ću prekinuti dosadašnju praksu gdje je stranka bila važnija od zajednice."

Koje su glavne odlike osobe koja bi trebala postati načelnik općine Ljubuški?

"Iskrenost, razumijevanje, dostupnost, posvećenost boljitku zajednice, sve ono što dosadašnja vlast nije bila."

Govorite li neki strani jezik? Imate li hobije?

"Govorim njemački jezik a od hobija se bavim lovom i ribolovom. Jedan od hobija koji mi pričinjava veliko zadovoljstvo je moj angažman u HNK Sloga, kojega smo obnovili nakon 20 godina."

Koja je Vaša poruka biračima? Zašto biste upravo Vi bili vrijedni njihovog glasa?

"Očekujem kako će građani Ljubuškog pokazati odgovornost, izaći na izbore, dati mi povjerenje za načelnika Općine a ja ću to povjerenje prihvatiti kao obvezu za razvoj Ljubuškog i odgovornost koju građani imaju pravo tražiti od mene."

"U najtežim vremenima bio sam Načelnik Ljubuške brigade, uz potporu Ljubušaka ću biti i načelnik Općine. Ono što mogu jamčiti je da ću biti načelnik svih građana Ljubuškog, za razliku od drugih koji su bili načelnici samo uskom krugu ljudi."

radisici.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari