Nekadašnja 'cesta spasa' pretvorila se u 'makadamski put'

Jednosatnu blokadu prometa jučer na županijskoj cesti Ljubuški - Crveni Grm organizirali su mještani Crvenog Grma. Ogorčeni nebrigom općinske i županijske vlasti te nadležnih institucija, odlučili su se na blokadu ove regionalne prometnice. Kako se radi o cesti koja spaja općinu s graničnim prijelazima za Ploče i Vrgorac i autocestom za Zagreb, ona je postala prometna "žila kucavica", ne samo Ljubuškog, već i zapadne Hercegovine, a jedna je od najlošijih u županiji.

Propusti od prije

Pored okupljenih mještana, na najavljenu blokadu prometnice stigli su i ravnatelj Uprave za ceste ZHŽ-a Vinko Romić, predsjednik Skupštine ZHŽ-a Ante Mišetić te predsjednik Općinskog vijeća Ljubuški Vice Nižić.

"Mještani s pravom prosvjeduju, ali ne bih izdvojio samo ovu cestu u ZHŽ-u. Nisu samo ceste u općini Ljubuški loše. U našoj županiji i u općini Grude imamo isti problem, a cesta Tihaljina - Klobuk je, po meni, jedna od najlošijih na ovom području", kazao je Romić. Nadalje je istaknuo da se razlozi nesanacije ovih prometnica mogu naći u propustima od prije.

"Uprava za ceste je oslonjena na proračun, a posljednjih deset godina ta sredstva su prenamijenjena, tako da je to jedan od razloga. A kod namjenskih sredstava od cestarine ili registracije vozila te izdvajanja i iz cijena goriva ta sredstva nisu dostatna za obnovu i rekonstrukciju. Od federalnih razina nije dolazilo do nikakvih "intervencija" te mislim da se u ovoj godini ne bi moglo ništa očekivati. Eventualno neke stvari koje mi možemo u ovom trenutku realizirati na razini županije", kazao je Romić.

Blokade dok se ne obnovi

Mještanin Stjepan Herceg ispričao nam je kako je nekadašnji "put spasa" iskorišten u potpunosti. "Ova cesta je napravljena još daleke 1977. godine, za vrijeme rata zvali smo je 'cesta spasa'. Ovim putem želimo upozoriti općinu, županiju i federalnu Vladu jer je ovo cesta od međunarodnog interesa te nikada nije doživjela kvalitetnu obnovu. Ako ova blokada ne uspije, mještani su spremni ustrajati i ponovno blokirati prometnicu dokle god se ona iznova ne asfaltira", kazao je Herceg.

Jedan od predstavnik MZ-a Crveni Grm Ante Pavlović Tonćo izjavio je da kao vijećnik u Skupštini ZHŽ-a već duže vrijeme apelira županijskim vlastima da učine nešto po pitanju rekonstrukcije regionalne ceste Ljubuški – Crveni Grm, no međutim, izostankom reakcija odlučili su se na jednosatnu blokadu prometnice. "Ovim mirnim prosvjedom željeli smo samo skrenuti pozornost, a u kojim ćemo intervalima nastaviti s ovim prosvjedi, mogu samo reći, ako se ništa ne poduzme, da će biti sigurno duži i češći. Ipak je ovo regionalna cesta s dva malogranična i jednim graničnim prijelazom, te je od iznimne važnosti, kako za općinu Ljubuški, tako i za Zapadnohercegovačku županiju", kazao je Pavlović.

Ružica Puljić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari