Jure Čuvalo: Uživao sam u svakoj minuti

ljubuski.info

Legendarni kanadski boksač hercegovačkih korijena, George Chuvalo, proslavio je u srijedu, 12. rujna, svoj 75. rođendan.

"Hercegovački kamen", "čovjek-stijena", "najveća brada u povijesti boksa" nikad nije pao u ringu, a i na polovici svog osmog desetljeća životom korača snažno i ponosno iako je tijekom njega primio brojne udarce u ringu, ali i izvan njega.

Povodom rođendana jednog od najvećih boksača u povijesti, kojem je 18. prosinca prošle godine u Ljubuškom otkriven i spomenik, jedne od najvećih boksačkih priča, njegovog meča protiv Muhammeda Alija u kanadskom Maple Leaf Gardensu u Torontu 29. ožujka 1966., prisjetio se i američki Sports Illustrated, magazin koji tjedno ima više od 23 milijuna čitatelja.

"On je poslije tog meča završio u bolnici, tjednima je poslije mokrio krv, a ja sam iste večeri otišao na ples sa svojom suprugom."

Kultna je to Chuvalova izjava poslije meča koji je Sylvestrea Stallonea nadahnuo na pisanje scenarija za legendarni film Rocky, koji je doživio pet nastavaka.

Te čudesne noći u Torontu, gdje se Ali borio jer je u SAD-u dobio zabranu zbog bojkota Vijetnamskog rata, Chuvalo je dobro pretukao Alija, tada još uvijek kao Cassiusa Clayja, ali je najveći boksač svih vremena na kraju ipak slavio sudačkom odlukom, kao i šest godina kasnije, u posljednjoj velikoj borbi Chuvalove karijere. Ipak, ostalo je upisano kako je beskompromisni Chuvalo postao prvi protivnik koji je s "najvećim" izdržao svih 15 rundi u ringu.

"Pogrešno ste to shvatili. Nisam ja izdržao 15 rundi s njim. On je izdržao 15 rundi sa mnom, rekao je Chuvalo Greigu Murrayju, novinaru Sports Illustrateda, koji ga je telefonski kontaktirao u Caledonu, njegovom domu u Ontariju. Ni sa svojih 75 godina ne radi korak unatrag, ne priznaje poraz…

Sljedeće godine svjetlo dana će ugledati i Chuvalova autobiografija, u kojoj se jedan od najvećih boksača iz "zlatne ere" boksa prisjeća svoje karijere, mečeva s Alijem i velikih životnih borbi koje je preživio i ostao jak unatoč gubitku supruge i tri sina.

"Chuvalo je tada bio jedan nevjerojatno čvrsti gad. Bili smo sretni što smo napustili Toronto u jednom komadu", rekao je prošle godine, nešto prije svoje smrti (1. siječnja 2012.), legendarni Angelo Dundee, Alijev trener i jedan od najslavnijih likova u boksu ikada.

"Poslije tog meča rekao sam novinarima da je Georgieja možda jedino moguće srušiti pomoću dinamita. Najstrašnije od svega? To što je i dan-danas jednako tako žilav", rekao je tada Dundee.

Chuvalo je ostao zapamćen i kao najveći boksač koji nikad nije postao svjetski prvak. Ali borio se s najvećima, Alijem, Georgeom Foremanom, Joeom Fraizerom, Jerryjem Quarryjem, Floydom Patterson… – i nikad nije pao. Zbog toga je njegova priča možda još i veća, zbog toga je njegova aura možda i još sjajnija.

"Imam li neispunjenih snova? Da, ali imao sam svojih 'pet minuta'. Mnogi dečki su rano prekinuli karijeru, pa znaju govoriti 'da sam bar napravio ovo' ili 'trebao sam napraviti ono'. To nisam ja. Borio sam se protiv šest svjetskih prvaka, punio Madison Square Garden devet puta i borio se u 'zlatnoj eri' boksa s najvećim boksačima svih vremena. U svemu tomu sam dao dobar doprinos i uživao sam u svakoj minuti", zaključio je Chuvalo.

U teretanu i u osmom desetljeću

S Georgeom Chuvalom smo razgovarali i nekoliko puta prije i za vrijeme postavljanja njegovog spomenika u Ljubuškom, a nemalo iznenađenje pripremio nam je kad smo ga prvi put telefonski kontaktirali. U prvoj rečenici poslije uvodnog pozdrava otkrio nam je tajnu svoje i dan-danas zavidne forme.

"Evo, upravo sam stigao iz teretane. Išao sam malo vježbati. Osjećam se super", rekao je tada.

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari