Prljavo rublje Federalne televizije

Aktualnu dramu na Federalnoj televiziji može okončati samo pravosuđe i zatvor za aktere "udruženog zločinačkog projekta" u režiji Durakovića i Kukića!

Bivši generalni direktor Federalne televizije Jasmin Duraković napravio je katastrofalnu grešku kada se zamjerio uredniku u redakciji Dokumentarno-suvremenog programa Šukriji Omeragiću, zaslužnom za Durakovićev munjevit uspon na čelo FTV-a.

Omeragić je potom, odlučio "progovoriti" o dugogodišnjem kriminalu u FTV-u i za samo nekoliko dana u "Sivom domu" sve se okrenulo naopačke.

Sindikat traži smjenu menadžmenta, a administracija panično sklanja sve dokumente koji bi mogli doći u posjed Financijske policije. Prema saznanjima Slobodne Bosne, Duraković je naprasno odustao i od prvog posla koji je njegova privatna producentska kuća DEPO trebala realizirati sa FTV-om.

Naime, dva dana uoči dogovorenog početka emitiranja dokumentarnog serijala Tito, crveno, crno, realiziranog u produkciji DEPO-a, izvršnom direktoru programa FTV-a Zvonimiru Jukiću stiglo je priopćenje iz DEPO-a da odustaju od posla.

"Zbog medijskih napada koji su nanijeli veliku štetu ovom projektu... obavještavamo vas da DEPO, nakon konsultacija sa našim partnerima, povlači ponudu za emitiranje ovog serijala u programu FTV-a".

Tako je Durakoviću propao prvi posao, prodaja Federalnoj televiziji, na brojnim televizijama u regiji već prežvakanog serijala Tito, crveno, crno, za koji je materijal kupljen od beogradske producentske kuće Nira, dok je Duraković bio generalni direktor FTV-a. Materijal, međutim, završava u arhivu njegove privatne producentske kuće DEPO, a nakon što je napustio FTV, krajem prošle godine, Duraković se pojavljuje i u ulozi producenta serijala.

Nakon pisanja Slobodne Bosne o načinu na koji je Duraković realizirao projekat, u DEPO-u se odlučuju "povući". Vjerovatno su tako olakšali posao Financijskoj policiji FBiH, koja ovih dana analizira opsežnu dokumentaciju o poslovanju FTV-a. Početkom siječnja neke od dokumenata inspektorima su proslijedili Šukrija Omeragić i predsjednik Sindikata Javnog RTV servisa u tranziciji Mirza Huskić. Nije poznato da li će, osim "velikih" ugovora, na red za kontrolu doći i "sitni" dokazi za rasipanje novca, poput priznanica o uplaćenim mjesečnim honorarima od 2.500 KM voditeljicima emisije Pozitiv, ili dokument koji bi potvrdio da li je zaista, kako tvrde u FTV-u, obustavljena uplata 36.000 KM za finansiranje školovanja v.d. izvršnog direktora Federalnog radija Adija Sarajlića.

Akcija Sindikata uslijedila je tek nakon što je Huskić nedavno smijenjen sa mjesta urednika Deska i nakon sukoba menadžmenta sa Omeragićem, što baca sumnju na motive "pobunjenika", no u istjerivanju pravde spremni su ići do kraja. Omeragić je nedavno izjavio za medije da bi uskoro "netko mogao završiti i u zatvoru".

FTV-a godinama pravda neravnopravnom raspodjelom dobiti od marketinga, po kojoj federalnom emiteru pripada samo 25 posto zarade. Međutim, daleko je najviše novca potrošeno na kupovinu programa iz nezavisne produkcije. Milijune su Federalnu televiziju koštale emisije Pozitivna geografija, Viza za budućnost, Crna hronika, projekat Operacija Trijumf... Najviše je novca, navodno, završilo u kasi neovisne produkcije FIST, u kojoj je za vrijeme sklapanja ugovora o kupovini bila uposlena Durakovićeva supruga. Ugovorom iz 2004., dogovorena je kupovina emisija Pozitivna geografija po cijeni od 8.450 KM za svaku emisiju.

Vjeruje se da će nakon lavine koju je pokrenuo Sindikat, u ruke financijskih inspektora konačno doći i ugovori o kupovini serije Viza za budućnost. U svibnju 2002. od nezavisne producentske kuće MEBIUS FILM, za 1.025.000 KM, FTV je otkupila prvih 50 epizoda. Ugovorom se FTV obvezala financirati proizvodnju emisija, a MEBIUS FILM je imala status izvršnog producenta. Tri godine kasnije, uslijedio je još jedan ugovor o kupovini 100 novih epizoda Vize, ovaj put sa nezavisnom producentskom kućom DIRECT Media. Ugovor potpisan 29. travnja 2005. Federalnu je televiziju koštao 1,7 milijuna KM! Iste je godine, 6. lipnja, potpisan još jedan ugovor sa producentskom kućom MEBIUS FILM. Federalna televizija 2,1 milijun KM plaća za 220 epizoda emisije Crna hronika.

Tako su za samo nekoliko projekata potrošeni milijuni, a u međuvremenu su sklapani i "sitni» ugovori, poput sufinanciranja projekta HEFT produkcije, filma Nebo iznad krajolika Nenada Đurića sa 150.000 KM. Đurić je inače uposlenik FTV-a, ali i jedan je od producenata serijala Tito, crveno, crno. Projekat koji je također bio jedan od Durakovićevih načina da se zahvali što je u magazinu Dani, u vrijeme kada je FTV neplanski trošila najviše novca, bilo nemoguće pročitati kritički tekst o FTV-u. Posebno nakon kupovine propalog projekta Pećnica, koju je uređivao glavni i odgovorni urednik Dana Senad Pećanin. Produkciju emisija radio je Media centar (i njen nezavisni šef Boro Kontić) a ugovor o kupovini 17 emisija, u kolovozu, 2005., koštao je FTV 62.000 KM.

Godinu dana ranije, FTV spašava Pećaninovu izdavačku djelatnost i kupuje 1.300 knjiga (po 50 primjeraka, 26 naslova) tiskanih u izdanju magazina Dani.

Kako će se svi ugovori o poslovima, kojima je malo tko imao pristupa, uskoro naći pod lupom financijskih inspektora, razloga za brigu više od Durakovića ima samo predsjednik Upravnog odbora Slavo Kukić. Svaki je raniji pokušaj javne polemike o katastrofalnom poslovanju FTV-a i dugovima naraslim do nevjerovatnih 30 milijuna KM, Kukić redovno u medijima tumačio kao pokušaj politizacije reforme javnih emitera. Razlog za Kukićevu šutnju posljednja dva mjeseca je, prema saznanjima Slobodne Bosne, nesnalaženje u novoj situaciji. Naviknut na poziciju "nedodirljivog" u "Sivom domu", čiji je posao bio da amenuje Durakovićeve odluke, tek se u posljednjih nekoliko dana našao na udaru brojnih zahtjeva Sindikata. Trebalo bi da odgovori da li su imenovanja Džemala Šabića i Adija Sarajlića bila zakonita, a 23. siječnja Sindikat je zatražio smjenu direktora za ljudske resurse Mirsada Ćatića, inače Durakovićevog prvog suradnika i prijatelja.

Za Ćatića se također prije nekoliko mjeseci špekuliralo kako skupa s Durakovićem odlazi iz FTV-a, jer se planira posvetiti režiranju svog prvog filma. Međutim, i dalje je (po ugovoru četiri sata dnevno) izvršni direktor za ljudske reurse, a ostalih četiri sata je direktor Centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo (odnedavno sjedištu Durakovićevog DEPO-a).

Slavo Kukić se našao pred teškim zadatkom, da razmatra proceduru imenovanja svojih prijatelja i zakonitost odluka koje je s Durakovićem osobno donosio. Zauzvrat je godinama uživao mjesto na kojem gotovo da ništa drugo nije ni radio osim mjesečno naplaćivao 2.000 KM za rad u Upravnom odboru, te za svaki boravak u Sarajevu ubirao 40 KM dnevnice, 250 KM za noćenje u hotelu Holiday Inn i dio novca za benzin potrošen na relaciji Posušje-Sarajevo. Kukić najbolje zna koliko je koštao Federalnu televiziju a, kako se saznaje, ovih je dana u panici i, na sastancima sa Durakovićem i Šabićem u jednoj od koševskih kafana, rezimira "koliko bi njega sada mogla koštati" Federalna televizija.

Nakon što su Financijskoj policiji proslijedili opsežnu dokumentaciju o poslovanju FTV-a, Sindikat je za 3. veljače najavio prosvjed svih zaposlenika javnog RTV servisa. Podsjetimo, početkom siječnja, menadžmentima FTV-a i BHRT-a dali su rok da do 31. siječnja riješe međusobne probleme. Riječ je, između ostalog, o dugovanjima FTV-a prema državnom emiteru koja su dostigla 7 milijuna KM, zbog čega su u posljednje vrijeme zategnuti odnosi zaposlenika dva emitera. Jedan od zahtjeva menadžmentima je hitno donošenje akata potrebnih za formiranje Korporacije, odnosno početak uspostave jedinstvenog Javnog RTV sistema BiH.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari