Županija Zapadnohercegovačka jedina u BiH uvela WEB-GIS aplikaciju

prezentacija

U srijedu 5.9.2012. godine u dvorani Skupštine Županije Zapadnohercegovačke održana je prezentacija projekta "Sustav strateškog upravljanja Županijom".
Županija Zapadnohercegovačka jedina je u BIH koja ima javno dostupni WEB–GIS sustav

Prezentaciji je nazočio veliki broj sudionika, predstavnika iz Općina, predstavnika županijskih tijela, predstavnika susjednih županija i drugih zainteresiranih.

Naručitelj i investitor ovog Projekta je Ministarstvo prostornog uređenja graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH. Realizaciju i prezentaciju projekta uradila je projektantska kuća "Zeljko d.o.o." iz Osijeka.

Nazočne je pozdravio Ministar Prostornog uređenja graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH gosp. Ivan Topić, te izrazio zadovoljstvo što je ovaj Projekt uspješno priveden kraju. staknuo je da je ovaj Projekt jedan od četiri zacrtana cilja ovog Ministarstva u 2012. godini, koji se privode kraju. Ostali planovi, koji se privode kraju, za tekuću godinu su:

  • aktivnosti oko adekvatne zaštite Parka prirode Blidinje, kroz oživljavanje J.P. "Park prirode Blidinje"
  • izrada prostorno planske dokumentacije kako za Županiju, tako i za općine u ŽZH
  • uređenje zakonske regulative iz oblasti građenja, komunalnih poslova i zaštite okoliša

Nakon uvodnih riječi započela je prezentacija WEB-GIS aplikacije (geografski informatički sustav). Prezentator je naglasio da ŽZH ovakvim sustavom može parirati svim ovakvim sustavima u široj regiji. Alati ove aplikacije su jednostavni za korištenje, te nije potrebno posebno informatičko znanje.

prezentacija

Neke od mogućnosti sustava su korištenje digitalnog ortofoto, korištenje registra prostornih jedinica (granice Županije, općina, granice katastarskih općina, naselja), zatim uvid u reljef namjene površina, komunalnu infrastrukturu, tipologiju naselja, šumske površine, gospodarske djelatnosti, obrazovanje, zdravstvo, vodne resurse, te ostale javne i društvene djelatnosti.

Web–GIS je naročito zanimljiv investitorima iz europskih fondova, jer imaju uvid u stanje na području Županije Zapadnohercegovačke.

Županija, lokalna zajednica i investitori mogu iz jednog takvog sustava donositi važne odluke. Kroz sustav će se ažurirati prostorne informacije.
GIS će svim građanima omogućiti pristup podacima.

GIS-u možete pristupiti putem mrežne stranice Ministarstva mpugzozzh.com.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari