Svatko tko nije stranački podoban završit će poput mene!

ljubuski.info

Iako je nastava u Zapadnohercegovačkoj županiji započela 3. rujna, 28 učenika iz OŠ Biograci u Biogracima još nije sjelo u školsku klupu, a od njihovih roditelja doznajemo da neće do daljnjeg. Riječ je o 12 učenika 4. razreda osmogodišnje i 16 učenika iz kombiniranog razreda, odnosno razreda u kojoj je zajedno smješteno 8 učenika drugog i osam iz četvrtog razreda.

Postoje dva razloga zašto roditelji koji su prije dva dana potpisivali i peticiju ne daju svoju djecu u školu. Tako roditelji 12-ero djece iz četvrtog razreda osmogodišnje žele natrag učiteljicu Josipu Ćorić koja je zbog uvođenja kombiniranih razreda postala višak u ovoj školi te nakon tri godine rada ostala bez posla. Roditelji ostalih 16-ero djece ne žele svoju djecu slati u kombinirani razred.

"Moje dijete koje je 2. razred ne želi ići s onima koji su 4., jer se pomalo i boji zato što su stariji", kazala je majka učenice 2. razreda prilikom potpisivanja peticije.

Djeca neće u školu

Podsjetimo kako je u ovoj županiji uvedena kombinirana nastava te program s devetogodišnjim obrazovanjem pomjeren je za 28. siječnja 2013., što nije naišlo na odobravanje ni roditelja ni djece, a čak 40 prosvjetnih djelatnika ostalo je na ulici, bez posla.

Iako je resorna ministrica obrazovanja govorila kako će se svim snagama boriti da niti jedan djelatnik ne ostane bez posla, ispalo je da su to bile samo prazne priče.

Jedna od onih kojoj je, kako je kazala, otet kruh iz ruku, Josipa Ćorić, rekla nam je da punih 15 godina, otkako je diplomirala, čeka svoju priliku, javlja se na natječaje te je nakon tolikih godina odlučila progovoriti.

"Svatko tko nije stranački podoban završit će poput mene", kazala je Ćorić koja je u tri godine osvojila srca svojih učenika. "Roditelji ne žele da odem, žele da djecu izvedem do kraja. Obraćali su se i ravnatelju škole koji je bio grub prema njima i kazao im da sebi otvore privatnu školu, zaposle mene i daju mi plaću", priča Ćorić. Unatoč tomu te potpisivanju peticije kojom se traži njezin ostanak te ukidanje kombinirane nastave, nisu naišli na razumijevanje.

"Nedavno je ministrica objavila jednu veliku laž na Radiju Široki Brijeg kada je kazala kako su sva djeca u županiji krenula u školu, a nije spomenula štrajk nas roditelja i da mi svoju djecu ne puštamo u školu jer se ne slažemo s tim njihovim nebuloznim odlukama", kazala je jedna majka s kojom smo razgovarali prilikom potpisivanja peticije. Svi roditelji slažu se u jednom: njihova djeca neće u školu dok se ne uvaže njihovi zahtjevi – ukidanje kombinirane nastave i vraćanje Josipe Ćorić u školu.

Sukladno zakonu

O ovom problemu htjeli smo razgovarati i s ministricom Helenom Lončar koju nismo uspjeli dobiti, međutim, njezin savjetnik Miljenko Galić je istaknuo kako, kada je riječ o organizaciji nastave, ona je provedena na razini svih škola u županiji, pa i u toj školi.

Sva organizacija rađena je sukladno zakonu, pedagoškim standardima i normativima, a to što roditelji žele nešto što nije sukladno svemu tome, to je njihov problem. Naime, postoji Zakon o osnovnom školstvu, pa neka ga lijepo pročitaju od početka do kraja. U njemu stoji kakve posljedice snose roditelji ukoliko svojoj djeci ne osiguraju pohađanje nastave. Ja sam legalist i zagovaram to, a ne da se ispunjavaju želje i zahtjevi mimo toga", poručuje Galić, koji, kako ističe, još nije vidio peticiju.

Mirela Tučić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari