Vlast na kredit

O novom angažmanu MMF-a u BiH i novom zaduženju sukobljena su mišljenja. Treba li, ionako zadužena država, još jedan visoki kredit od MMF-a, od kojeg se već traži mogućnost reprogramiranja za uzete novce od u "starom aranžmanu" ili se treba okrenuti potpno novom načinu "financijskog spašavanja BiH?

Susjedna Hrvatska svim silama se borila protiv MMF-ovih kredita želeći, uz bolne rezove, pokrenuti vlasitim snagama gospodarstvo. BiH se uporno "krije" iza kredita, no jamac istih je građanin BiH, kao i sama država BiH okovana u "financijske okove".

Bevanda: Treba nam MMF-ov kredit ili ćemo propasti

"Ako Bosni i Hercegovini ne bude odobren novi kreditni aranžman od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), entiteti, kantoni i općine naći će se u bezizlaznoj situaciji", izjavio je u intervjuu za "Dnevni avaz" Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

On je pojasnio da je zasjedanje Odbora MMF-a je 24., a do 7. rujna rok bh. vlastima da donesu rebalans proračuna. "To je strukturalna odrednica i rebalanas mora biti donesen, jer bez tog uvjeta nema novaca. Entiteti su se obavezali da će do ovog roka u parlamentu usvojiti rebalanse, koji su već doneseni u vladama. Požari haraju BiH i nanose velike štete, suša uništava usjeve, prijete nam nestašica hrane i poskupljenja", dramatično je pojašnjenje predsjednika Vijeća ministara BiH.

Njegovo "prizivanje MMF-a" u potpunoj je kontradiktornosti upozorenja koje je i sam dao da će "2013. i 2014. biti teške godine, jer moramo vratiti prvu tranšu ranijih kredita MMF-a". Podsjetimo, upravo je Bevanda bio federalni ministar financija koji je odigrao značajnu ulogu u lobiranju za dobivanje tog MMF-ovog kredita. Naime, u pismu namjere potpisanog s MMF-om, kako bi se kredit dobio, tadašnji dužnosnici u Federaciji su i prihvatili prioritete, a to su: revizija branitelja i nositelja socijalnih i braniteljskih prava, strategija reforme mirovinskog sustava, uštede na plaćama i naknadama, i to umanjenjem od 10 posto na bruto-plaće svih proračunskih korisnika, smanjenje regresa na 50 posto prosječne plaće s vrijednosti 75 posto plaće pojedinca te uvođenje gornje granice od 1 posto prosječne plaće za naknadu toplog obroka itd.

Podsjetimo da je u travnju 2010 odobrila kredit Federaciji BiH u iznosu 66,6 milijuna američkih dolara ili 60 posto ukupnog iznosa za BiH. Cjelokupan kredit za BiH iznosi 111 milijuna američkih dolara, od čega je 66 milijuna dolara IDA (Međunarodna razvojna agencija) sredstava, a što znači s nula posto kamate i 45 milijuna dolara IBRD sredstava (Međunarodna banka za obnovu i razvoj) po kamatnoj stopi euro-libor koja iznosi oko jedan posto. Republici Srpskoj je pripalo 44,4 milijuna USD kreditnih sredstava.

Kasumović: Ako kredit ne budemo vraćali, BiH će morati vraćati svojim dobrima

Međutim, njegovo mišljenje nikako ne dijeli i zamjenik ministra financija BiH Fuad Kasumović koji je, u razgovoru za Agenciju Anadolija, kazao da će novi 'stand by' aranžman BiH s Međunarodnim monetarnim fondom u iznosu od oko 400 milijuna eura biti nova omča oko vrata za sve bh. građane. Kasumović je izričito protiv novog 'stand by' aranžmana s MMF-om jer posljedice, kako upozorava, po zemlju mogu biti ozbiljne.

"Ako i MMF želi dobro državi, ne treba nam dati novi kredit, već prolongirati dug koji dospjeva 2013. Jer novo zaduženje predstavlja novu omču oko vrata svim građanima BiH. Svako tko građane uvjerava da je to dobro i da nam to treba, ne govori istinu. MMF nam treba odgoditi, to jest reprogramirati kredit, a ne nas dodatno zaduživati. To je vrlo opasno", kazao je Kasumović. On kaže da svi ekonomski pokazatelji u BiH padaju, te da jedino raste vanjski dug zemlje.

"Dvije godine od izbora vlade oba entiteta, nisu uradile ni jedan konkretan potez da bi pomogli realnom sektoru. Sve se svelo na to kako izdati nove obvznice, kako se zadužiti kod drugih međunarodnih institucija i, na kraju, napraviti aranžman s MMF-om. Građani BiH moraju znati da se aranžman s MMF-om, koji se predstavlja kao neki grant ili pomoć, vrlo opasan i težak kredit, koji dospijeva u roku od tri godine", ističe Kasumović za AA.

"Država BiH nije se zadužila nijednu marku. To su radili entiteti i oni trebaju vratiti te novce. No, ni jedna vlast ne poduzima ništa da bi se neke stvari pokrenula s mrtve točke. Sva je, zapravo, suština izdržati do sljedećih izbora i dodatno zadužiti državu. Pazite, BiH je 2008. godine, zajedno s predratnom dugom, koji je naslijedila Zakonom o sukcesiji bivše Jugoslavije, te svim zaduženjima nezavisne BiH, imala obaveze od 2,6 milijardi KM. No, u ovom trenutku dug je već 7 milijardi! Za četiri godine nastala je, dakle, razlika od pet milijardi maraka. Sve kredite koje uzmemo od MMF-a, država BiH će morati vrati u svojim dobrima ako ne bude mogla financirati obaveze novcem", upozorava Kasumović.

Nadalje, ističe da državi nedostaje 700 milijuna KM na godišnjoj razini da bi financirala ogromni birokratski aparat, što je nedopustivo.

"Jednostavno, dalje se ne smijemo zaduživati za javnu potrošnju. Moramo se zaduživati za otvaranje novih radnih mjesta i infrastrukturne projekte. Ali, nitko neće to da čuje. Nitko u BiH ne priča o realnom sektoru i ekonomiji. Sve se svodi na to da li će dvije ili tri stranke biti u vlasti ili ne. Gospodarstvo koje se podiže iz pepela i građani ne mogu financirati ovoliki državni aparat. Jer, svake godine će vanjsko zaduženje rasti. Na razini entiteta postoje apsolutno nepotrebne agencije, direkcije... I zato entiteti svoje institucije i kapacitete moraju smanjivati. Drugog izlaza nam nema. Jedino država BiH i njene entitete može odvesti može u EU i NATO, pa institucije države ne smiju biti ugrožene", zaključuje Kasumović.

Cenić: MMF pomaže ovoj vlasti da ostane na sceni

Ekonomska analitičarka i bivša ministrica financija Republike Srpske Svetlana Cenić na predavanju na temu 'Država, financije, proračun', održanom u srpnju, između ostalog, je kazala: "Imamo najplaćenije poslovnike i izabrane osobe u regiji s najmanje učinka i s najmanjim brojem radnih sati. Iz današnje krize, izaći ćemo kada sve propadne i tada će se glasači početi pitati za svoje novce. Na žalost, to je naš mentalitet i zato molim Boga da to bude što prije, ne bismo li što prije počeli nešto novo praviti. MMF će također pomoći ovoj vlasti da do daljnjeg ostane na sceni, zato što tri godine traje 'grace period'. Tako ćemo prekoračiti one druge sljedeće opće izbore, jer će se iskrpiti neke rupe po proračunima, a kada to bude trebalo vraćati oni će već biti ustoličeni i ovako kao i danas mijenjati koalicije", rekla je Cenić.

Republika

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari