Slijede nove tužbe protiv ministra Zukana Heleza

HVIDRA HNŽ-a prije nekoliko dana je podnijela kaznene prijave protiv federalnog ministra za pitanja branitelja Zukana Heleza i njegovih pomoćnika, a kako doznajemo, ovaj primjer će slijediti i braniteljske udruge s područja srednje Bosne. I dok je HVIDRA HNŽ-a kaznenu prijavu podnijela zbog vraćanja u prava stotina civila koji se sada vode kao pripadnici Armije BiH, udruge iz srednje Bosne će federalne dužnosnike tužiti zbog mijenjanja okolnosti stradavanja u ratu.

Mijenjanje povijesti

"Ljudi se izvode iz prava tako što im se izmjenjuju okolnosti stradavanja, što je suprotno zakonu i svim međunarodnim konvencijama. Tako npr. hrvatski logoraši nisu bili u logorima Armije BiH nego su bili u zatvorima, što je nedopustiva kategorizacija. Pokušava se promijeniti povijest, a mi to nećemo dopustiti. Zbog toga kompletiramo dokumentaciju, a kada završimo krećemo s podizanjem kaznenih prijava protiv onih koji su odgovorni za ovakav način rada", rekli su nam u braniteljskim udrugama s prostora srednje Bosne.
Sa sličnim prigovorima jučer su otvoreno pismo ministru Helezu poslale i braniteljske udruge iz Čapljine. U pismu se ističe kako se ne mogu poništiti prava koja su bivši branitelji i logoraši dobili na prvostupanjskim i drugostupanjskim povjerenstvima.

Sporni pomoćnici

"Ako smatrate da imate neograničeno pravo činiti to što činite, negirati žrtvu na ovoj ili onoj strani, od vas tražimo da iz svoje revizije isključite one koji su stradali od vaših pomoćnika jer vam barem tu dokazi nisu potrebni. Jasno nam je da bezdušno provodite politiku kojoj pripadate, ali morate znati da su branitelji HVO-a bili temelj obrane BiH, nisu dvojili da svoj život stave na raspolaganje kako bi obranili BiH", stoji između ostaloga u pismu Helezu koje je uputila Koordinacija braniteljskih udruga s prostora općine Čapljina.

Najavljeno je kako će iskoristiti sva demokratska sredstva kako bi se borili protiv nepravde koja im se nanosi, te kako se samovolja federalnog ministra za pitanje branitelja i njegovih pomoćnika mora zaustaviti.

Hrvatski logoraši već duže vrijeme upozoravaju na tiraniju koju im priređuje Federalno ministarstvo branitelja, ali stara praksa se nastavlja.

Marko Karačić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari