Gripa stigla u Hercegovinu

Virus gripe u zadnjih nekoliko dana stigao je i u Mostar te je tako, prema prvim podacima federalnog Zavoda za javno zdravstvo, u Mostaru dosad zabilježen 21 slučaj, a na području Hercegovačko-neretvanske županije registrirano je 25 slučajeva oboljelih od gripe.

U ambulantama Obiteljske medicine u gradu, kao i mostarskom Domu zdravlja, ovih dana zabilježene su gužve te povećan broj pacijenata kako odraslih, tako i djece sa simptomima gripe.

Kako je kazala šefica Odjela školske medicine mostarskog Doma zdravlja dr. Senada Vuica, pojava virusnih oboljenja među školskom djecom je povećana, te da ne mogu još sa sigurnošću tvrditi radi li se o virusu gripe ili o prehladi, jer laboratorijskih pretraga kojim se dokazuje virus gripe nema, te da se jedino na osnovi simptoma i pretpostavki može odrediti radi li se o virusu gripe ili ne.

“Primjetan je porast djece sa simptomima visoke temperature do 40 stupnjeva, bolovima u kostima, kao i jakom glavoboljom, što su sve simptomi gripe”, kazala je dr. Vuica, dodavši kako je gripu potrebno preležati, jer ukoliko se ne liječi, može biti praćena različitim komplikacijama. Najčešće su to naknadne bakterijske infekcije koje su najteže ako zahvate pluća.

Konzumirati više vitamina C

Inače, gripu i prehladu prate gotovo isti simptomi, ali se razlikuju po intenzitetu. Liječnici naglašavaju kako su i gripa i prehlada virusne infekcije koje se šire kapljičnim putem, i to tako da udahnete sitne kapljice virusa oslobođene kašljanjem i šmrcanjem inficiranih osoba ili prijenosom virusa trljanjem očiju, nosa ili usta.

Kao prevenciju građanima se preporuča konzumiranje veće količine vitamina C te izbjegavanje kontakta sa zaraženim osobama. Kažimo i to kako, prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, u europskim zemljama u kojima se vrši izolacija i tipizacija virusa, najviše je prisutan virus gripe tip A (H3N2), dok se u Federaciji ne vrši izolacija virusa.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari