Uskoro pojačane kontrole rada na crno

Prema izvješću o radu Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije, za prvih šest mjeseci ove godine izvršena su 884 inspekcijska pregleda, od čega se 408 pregleda odnosi na fizičke osobe, a 476 pregleda na pravne osobe.

Doneseno je 288 rješenja, od toga 271 o uklanjanju nedostataka i 17 rješenja o zabrani rada.

Potrebna bolja suradnja

Prema riječima Nikice Tomasa, ravnatelja županijske Uprave za inspekcijske poslove, inspektori su izdali 89 prekršajnih naloga, što u novčanoj vrijednosti iznosi 57.850 maraka. Realizacija izvršenja novčanih kazni po prekršajnim nalozima je oko 36 posto, odnosno 21.260 maraka. Ono što se također planira provesti je pojačana kontrola rada na crno, gdje će se inspektori više bazirati na objekte koji rade u noćnim satima, kao što su pekarnice i svadbeni saloni. Što se tiče rada na crno, kaže Tomas, kod nas je, nažalost, stanje takvo da zakonska regulativa njima kao Upravi za inspekcijske poslove ne omogućava da naprave nešto posebno.

"Mi možemo otići kod pravne ili fizičke osobe, vršiti kontrolu, tamo zateći ili jednu ili više osoba koje rade na crno. Mi takav objekt ne možemo zapečatiti, to može raditi samo porezna inspekcija. Naši inspektori izdaju prekršajni nalog koji je po zakonu minimalan", kazao je Tomas, dodajući kako bi bila potrebna bolja suradnja s mirovinskim osiguranjem, budući da većina poslodavaca nakon izdavanja prekršajnog naloga prijavi radnike na mjesec dana, a ne dostavljaju se informacije o njihovoj odjavi.

Nedostatak osoblja

Ove ljetne sezone sanitarni inspektori su uzimali uzorke u slastičarnicama i ugostiteljskim objektima. Uzeto je 66 uzoraka zbog ispitivanja mikrobiološke ispravnosti, s tim da je 41 uzorak bila hrana, a 25 uzoraka su bili brisevi šankova, pribora za jelo i ruku djelatnika. Od uzetih 66 uzoraka, dva su proglašena neispravnim, što je naknadno otklonjeno, a ostali uzeti uzorci su bili u redu. Isto tako, po traženju županijskog Ministarstva gospodarstva odrađena je akcija kontrole rada mesnica po pitanju oblikovanja mesnih proizvoda, koju su proveli veterinarski i tržni inspektori. Ta je akcija što se tiče tržne inspekcije završena, a veterinari kontroliraju izvršenje rješenja.

Na upit koja inspekcija najviše radi, odnosno koja izdaje najviše prekršajnih naloga, Tomas ističe kako je to tržna inspekcija. Zatim slijedi radna inspekcija, građevinska, vodoprivredna i sanitarna.

Problem s kojim se Uprava također susreće u svom radu je nedostatak zaposlenika, budući da ih po sistematizaciji treba biti 49, a radi ih dvostruko manje, odnosno 21.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari