Pravni kaos u strukturama općine Ljubuški ?

Za 29. siječnja zakazano je zasjedanje novog saziva OV Ljubuški. Ljudi bi rekli – ništa nova, vijećnici će se pričati, birati i nadjačavati, te kao i obično razići s izabranim Odborima i Povjerenstvima.

Jedna doza znatiželje me nagnala da pogledam već pripremljenu dokumentaciju i vidim kako to funkcionira zakonski proceduralno. Prijenosa sjednice neće biti, a niti vjerujem da bi vijećnici, pravno neiskusni, primjetili zakonske nepravilnosti, koje im servira pravna služba i čelništvo općine Ljubuški, a kako bi to onda primjetila ljubuška – sedma sila.

Da napomenem, kako je u Ljubuškom na snazi koalicija HDZBiH – HSPĐ-J.

Po dokumentaciji koju sam pregledao, vidim birati će se odbori i povjerenstva i u njima šarenilo imena. Stranke su , po običaju, navrat – nanos, morale predložiti kandidate, a kako pojedine nisu imale visokoobrazovanih , predložene su osobe izvan OV-a.

Pa ću nabrojati neke:

  • Povjerenstvo za izbor i imenovanje – predsjednik Petar Majić, koji je ujedno i u Odboru za gospodarstvo i ekonomska pitanja, čime se odmah nalazi u sukobu interesa.
  • Odbor za gospodarstvo i ekonomska pitanja – predsjednik Tihomir Kvesić. Ovo je jedno od najznačajnijih odbora, ali ne znam koliko je Tihomir Kvesić referentna osoba koja bi ga trebala voditi. Kvesić je član HDZ BiH. Tu čitam i ime mr. Ante Markića – direktora županijske Agencije za privatizaciju ispred HDZ1990, koji je za razliku od Kvesića puno jača osoba u Odboru.
  • Odbor za društvene djelatnosti – predsjednik profesorica Renata Mikulić.
  • Odbor za proračun i financije – predsjednik Jadranka Marinović.
  • Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja u kojem su Ivan Bebek – predsjednik, Nevenko Barbarić, Ivo Nuić, Alfred Petrović, fra Miro Šego, Drago Vukojević, Stanko Primorac – Ćane.

Mimo važećih zakonskih propisa u ovo su povjerenstvo predloženi Ivan Bebek i Nevenko Barabarić. Ajde pomislih pa to je samo povjerenstvo za priznanja, pa odoh prelistavati dalje i dođoh do znakovitih saznanja.Tako se na sjednici treba razriješiti staro, te imenovati novo Povjerenstvo za provedbu natječaja za dodjelu na korištenje neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Općinskom vijeću, šest članova povjerenstva je predložio načelnik općine i u njemu su isključivo općinski državni službenici.

Međutim, vijećnici moraju razriješiti staro povjerenstvo u kom se nalazi sadašnji načelnik Nevenko Barbarić, čime saznadoh da je on godinama, kao dužnosnik , protivno zakonima ŽZH i F BiH bio član ovog Povjerenstva za dodjelu na korištenje neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Uz to nalazio se u sukobu interesa. Za imenovanje ovog povjerenstva općinski pravnici se pozivaju na članak 48. Zakona o građevinskom zemljištu F BiH, članak 9. Odluke o uvjetima i načinu dodjele građevinskog zemljišta u društvenom vlasništvu, kao i na članak 103. stavak 2 Statuta općine Ljubuški. Ovi nabrojani članci nemaju nikakve veze s imenovanjima članova povjerenstva.

Ovo znači da Statut općine Ljubuški nije usklađen s Ustavima Županije i F BiH, kao i sa Zakonima o načelima lokalne samouprave, te Zakonom lokalne samouprave, iako se na njih pozivaju.

Zakonski je jasno kako načelnici općina i predsjednici Općinskih vijeća ne mogu biti članovi bilo kakvog odbora ili povjerenstva, jer su imenovani dužnosnici.

Ovako brzo imenovanje novog Povjerenstva me navodi na poražavajući zaključak , da će općina ubrzano krenuti ka novoj prodaji općinskog zemljišta, kao i da će ova prodaja biti glavni izvor novca za općinski proračun.

Prošlogodišnji proračun je iznosio 11 milijuna KM, ali je nepoznanica je li uspješno izvršen. U njegovo neizvršenje navodi činjenica , da je polugodišnji deficit 2008. godine iznosio nešto više od 500.000 KM.

Znakovito je saznanje da zapravo Propisi i Zakoni nisu poštovani godinama u službama općine. Ovakva indolentnost, bez pravne discipline, samo je ekonomski štetila općinskim strukturama, a vrijeme je za temeljite promjene.

Sada se postavlja i pitanje odnosa stranaka u vladajućoj koaliciji HDZBiH i HSP Đ-J, čija većina s obzirom na vrijednost naobrazbe i diploma, ne ulijeva povjerenje u napredak, te kako će reagirati oporba HDZ1990 – NSRZB i HDU.

Najtežu poziciju po meni ima HSPĐ-J, koji organiziranošću stranke ne smije biti sukrivac za preslikavanje rada stare na novu vlast.

Oporba ima veliku priliku da političkom mudrošću na greškama suparnika izgradi snažnu stranku. Hoće li to znati iskoristiti?

M.J.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari