ALBA na putu uništenja JKP Ljubuški!?

Prošlog petka na subotu nekoliko djelatnika poduzeća ALBA je općina angažirala na kosidbi i čišćenju zelenih površina grada. Svoj su posao odradili površno i ostavili su pokošenu travu i smeće na travnjacima. Slika nimalo lijepa u prljavom gradu za kojeg mnogi kažu da je oaza prirode u hercegovačkom kršu.

Još prije tri godine ALBA je preuzela odvoz smeća iz grada. Dobila je veliko tržište za pružanje svojih usluga i prema ugovoru s općinom, kojeg je portal ranije objavio, ne pridržava se odredbi sporazuma, inkasira velike prihode na koje općina dodatno uplaćuje približno 400 tisuća KM, kao extra dodatak na učinjeno, točnije odvoz smeća. Zar nije u cijenu koju plaćaju građani uračunat odvoz smeća, kojeg ALBA odvozi jedanput tjedno iako je dogovoreno da to radi dva puta u tjednu?

Posao odvoza smeća oduzet je od JKP Ljubuški, koji grca u gubicima gotovo istovjetnima koliki je prihod ALBE za protekle tri godine, nešto višim od 3 milijuna KM. Ondašnji direktor Gordan Bradvica nije prijavio JKP na natječaj, jer je posao bio već dogovoren na relaciji općina – ALBA, tako da njemačka tvrtka nije imala konkurenta za dobivanje posla.

ALBIN prihod od približno 3 milijuna, jednak je gubitku JKP Ljubuški od 3 milijuna KM.

Gubitak se sastoji od duga prema radnicima i duga prema EPHZHB kojoj se struja nije plaćala u posljednje tri godine.

Izgleda da najavljivani posao stoljeća nije uspio. Općina potrošila ogroman novac, svoje poduzeće JKP Ljubuški dovela do propasti, a grad postaje sve čuveniji po nečistoći.

O ovoj temi ovih dana nitko nije davao izjave, načelnik općine Nevenko Barbarić niti direktor ALBE Vlado Jerkić. Unatrag nekoliko mjeseci predsjednik NO JKP Ljubuški Tihomir Bradvica je rekao da je zadatak poduzeća vratiti sve djelatnosti koje je imalo.

Na prijašnjim sjednicama OV-a načelnik je kazao kako nije zadovoljan provedbom sporazuma s ALBOM. Negodovali su i vijećnici, a Jerkić je odugovlačio na obraćanje vijećnicima.

S internet stranice ALBE za BiH može se pročitati da ALBA ima za cilj akvizicije komunalnih poduzeća. Osim u općini Ljubuški u Hercegovini nije napravila veći poslovni uspjeh. Zapravo uspjeh ALBE uzimanjem djelatnosti od JKP Ljubuški dovelo je ovo javno poduzeće na sam rub propasti.

Po općinu Ljubuški ovaj posao je donio samo probleme: nesigurnu sudbinu 55 radnika JKP, neriješene komunalne probleme i još prljavije ulice.

Gdje je izlaz iz situacije?

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari