Zavičajnu kuću posjećuju mnogi koji zazivaju njegovu pomoć

ljubuski.info

Na Kongregaciji za kauze svetaca u Vatikanu Generalna postulatura Družbe Isusove koja vodi i kauzu za proglašenje blaženim sluge Božjega Petra Barbarića predala je poziciju o njegovim krepostima. Time je završen prvi i najvažniji dio njegova postupka za beatifikaciju koji je trajao pune 74 god., točnije od 1938. kad je u Sarajevu otvoren njegov postupak beatifikacije pa sve do danas. Dokument sadrži 968 stranica, a ukoliko izvješće svih triju skupina, povjesničara, teologa i komisije kardinala bude pozitivno, može se očekivati skoro službeno proglašenje blaženim sluge Božjega Petra Barbarića.

Veleposlanik u Božjem kraljevstvu

Tragom ovih informacija, posjetili smo zaseok Šiljevište u Klobuku gdje se nalazi zavičajni dom sluge Božjeg Petra Barbarića i njegova brata fra Marka, a kojeg je obnovio njihov najbliži rođak, unuk njihova brata, Stanko Barbarić, kojeg smo zatekli u ispijanju jutarnje kave, te nam je u ugodnom razgovoru ispričao kako je došao na ideju obnavljanja zavičajnog doma.

"Rođen sam u istoj kući gdje i sluga Božji Petar Barbarić, odnosno gdje i moj pokojni otac Boško. Roditelji su mi bili jako religiozni i svakodnevno se molilo na nakanu blaženom Petru, mada on još nije proglašen svetim. Odlazeći u svijet, sa sobom sam ponio i te navike te nikad nisam propustio ni jutarnju ni večernju molitvu te sam se uvijek obraćao Bogu preko Petra i davno sam zaključio da je on moj veleposlanik u Božjem kraljevstvu. Zbog toga sam uvjeren da sve što sam stekao u životu, postignuo sam zagovorom sluge Božjeg Petra Barbarića", kazao je Barbarić, naglašavajući kako je na ideju obnavljanja zavičajnog doma došao nakon što je sanjao da se vraća u Klobuk. To mu je, kaže, bio znak da treba nešto uraditi te je tako nastala oaza mira i ljepote, koju sve više posjećuju hodočasnici, a svakoga se četvrtka organizira molitveni skup te mnogi vjernici zagovorom sluge Božjeg Petra Barbarića traže milost od Boga. Osim zavičajnog doma, Barbarić je organizirao i obnavljanje i uređenje groba u Bojnoj pokraj Travnika.

Krepostan i milostiv

"Po meni, Petar Barbarić je stvarno svetac, pun kreposti i milosti, a Bog ga je obdario mnogim vrlinama koje obični ljudi nemaju. Koliko je se žrtvovao za Boga i evanđelje govori i podatak da su njegovi školski kolege za vrijeme ručka sjedali kraj njega, jer je najljepši dio obroka uvijek davao i dijelio s njima", priča Barbarić, dodajući kako je Petar redovito postio i molio dnevne i večernje molitve, te bio vrlo pobožan. Tijekom proteklih dana, kaže Barbarić, razgovarao je s dr. Božidarom Nagyom, koji mu je kazao kako mu sve više stiže pisama i informacija o raznim ozdravljenjima, dobivanju posla, rješavanju obiteljskih problema, a sve po zagovoru sluge Božjeg Petra Barbarića.

"Zavičajnu kuću posjećuju mnogi hodočasnici, iz okolice Zagreba, Varaždina, ali i strani hodočasnici, pa je tako jedna skupina iz Irske, njih oko 90, održala misu na engleskom jeziku", kazao je Barbarić dodajući da ako dođe do proglašenja sluge Božjeg Petra Barbarića blaženim i ako on to doživi, onda će poduzeti da se ovo mjesto proširi i stvore uvjeti za pružanje više mogućnosti onima koji budu tu dolazili.

Molitve uslišane po njegovom zagovoru

Petar Barbarić je rođen 19. svibnja 1840. Nakon izvrsno završene pučke škole pošao je u travničko sjemenište, gdje je svojim kolegama bio uzor marljiva učenja, društvene nesebičnosti, zdrave pobožnosti i apostolske revnosti. P. Josip Weissgerber, autor Petrova životopisa i doktor psihologije, napisao je za njega: "Petar je genij čuvstvene i društvene zrelosti". Njegov san da kao seoski svećenik služi svom narodu raspršila je teška plućna bolest od koje je umro u Travniku 15. travnja 1897. Pratio ga je glas svetosti, a glas svetosti potvrđuju i neprestana uslišanja po njegovu zagovoru.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari