HDZ BiH planira Čavaru ili Hercega za predsjednika Federacije

Kandidati HDZ-a za predsjednika F BiH u novoj, rekonstruiranoj federalnoj vladi birat će između Marinka Čavare, potpredsjednika HDZ-a i predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ili Nevenka Hercega, bivšeg HDZ-ovog federalnog ministra okoliša.

Iako nove koalicijske partije, SDP i dva HDZ-a, do rekonstrukcije federalne vlade imaju još puno posla, ali i vremena, već počinju "curiti" informacije o mogućim kandidatima za ministarske fotelje u koje bi zasjeli kadrovi iz dva HDZ-a nakon, kako ih se naziva, "letećih" iz HSP-a i NSRZB-a.

Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović kazao je da za HDZ-ove želi pet ministarskih mjesta i predsjednika Federacije, upravo onoliko koliko je traženo i prilikom dugotrajnih pregovora oko uspostave nove federalne vlade, nakon izbora 2010. Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija tada je kazao da je to nemoguće, a nakon formiranja Vlade F BiH komentirao je da bi "Dragan volio vratiti vrijeme unatrag, ali da je prekasno". No, kako sada stvari stoje između Čovića i Lagumdžije, kasno jest, ali nije i prekasno.

Dakle, prema planovima oko nove kadrovske križaljke u Vladi F BiH, Čavara ili Herceg zamijenili bi Živka Budimira, a HDZ-u BiH pripala bi još tri ministarstva. Kao budući ministri u Federalnoj vladi spominju se Lidija Bradara, predsjednica HDZ-a BiH Srednjobosanske županije, Dragan Vrankić zastupnik u Parlamentu BiH te Herceg ili Čavara, ovisno koji bude pretendent na mjesto predsjednika Federacije.

HDZ 1990, pretendira na dva ministarska mjesta koja bi popunili Srećko Boras, bivši predsjednik Vlade HNŽ-a, a danas zastupnik u Parlamentu F BiH i Vjekoslav Bakula, bivši ministar financija u Vladi ŽZH-a. Dva, eventualna, ministarska mjesta 'Devedesetke' tako su u omjeru s ministarskim pozicijama i izbornim legitimitetom HSP-a BiH.

republikainfo.com

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari