Policajci i carinici najkorumpiraniji

Nedostatak političke volje kao i vrlo malo dokaza o kažnjavanju korupcijskih djela glavni su nedostaci i prepreke koje i dalje onemogućuju bh. društvu odlučnije se uhvatiti u koštac s korupcijom. Istodobno, zabrinutost zbog korupcije koja ne jenjava u institucijama policije, carine i nizu ministarstava i dalje prevladava među građanima koji su razočarani nesposobnošću javnih tijela učinkovito se izboriti s ovim problemom. Ovo su grubi zaključci izvješća koja su izradili Centar za demokratske studije (CSD) iz Sofije i Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva. Ove dvije udruge su jučer predstavile procjenu korupcijskog i protukorupcijskog razvoja u BiH za razdoblje od 2001. do 2011. godine.

Izvješće je predstavljeno na Antikorupcijskom forumu organiziranom u okviru projekta "Osnaživanje organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini za borbu protiv korupcije: novi alati i razmjena regionalnog iskustva", a koji financira Europska unija (EU).

Pod pritiskom

Rezultati izvješća prilično su zanimljivi, pogotovo u dijelu u kojem su građani davali ocjene o korumpiranosti javnih profesija, pri čemu za svaku od njih postoji veći stupanj percepcije korupcije nego prije deset godina. Policijski službenici se smatraju najkorumpiranijim, što predstavlja značajnu promjenu u odnosu na 2001. godinu kada se policija našla na devetom mjestu od 19 promatranih institucija po razini korupcije. Carinski službenici i njihovi kolege se također doživljavaju kao visoko korumpirani i rangirani su na drugom mjestu. S druge strane, učitelji i novinari se još uvijek doživljavaju kao najmanje korumpirani, kao i 2001. godine.

Na pitanje koji su glavni uzroci rasta korupcije u BiH u 2011. godini, više od polovice ispitanika je kao dva glavna uzroka navelo nepostojanje zakona i osobno bogaćenje vladajuće elite. Nedovoljna primanja u javnom sektoru više se ne smatraju ključnim čimbenikom korupcije u zemlji, no ono što posebno zabrinjava jest činjenica da se pravni sustav smatra manje učinkovitim nego što je bio prije deset godina.

U usporedbi s 2001. godinom, manji broj ispitanika je osobno iskusio korupciju, no unatoč činjenici da je izravan dodir građana s korupcijom neznatno smanjen, percipiran je opći porast pritiska iz javne uprave na građane da se uključe u korupciju. Oni ispitanici koji su tijekom protekle godine bili u kontaktu sa službenicima javnog sektora su češće bili pod pritiskom osigurati dodatni novac, darove ili usluge kako bi riješili svoj problem. Ovo se posebno odnosi na policiju i liječnike. U 2011. godini malo je smanjena podložnost korupciji, međutim, kada bi imali sredstva na raspolaganju, više od petine ispitanika je izjavilo da bi bilo spremno platiti da bi završili neki posao.

Nema odlučnosti

Komentirajući ovo istraživanje, Holger Schroeder, šef operacija pri Izaslanstvu EU-a u BiH, kaže kako je Unija vrlo zabrinuta zbog razine korupcije u Bosni i Hercegovini.

"Još nismo vidjeli potrebnu odlučnost u suzbijanju korupcije, a BiH nema vremena za gubljenje, upozorio je Schroeder, koji je podsjetio kako EU svejedno podržava BiH u namjeri provođenja protukorupcijske mjere kroz instrumente za predpristupni proces".

Istodobno, Leila Bičakčić, direktorica CIN-a, napominje kako ovo izvješće samo potvrđuje nalaze do kojih je CIN došao u svojim pričama i temama tijekom dosadašnjeg rada. Da se u proteklih deset godina zaista nije mnogo napravilo, svjedoči i činjenica da je u 2011. godini još više ljudi korupciju identificiralo kao drugi najveći problem u zemlji (50 posto ispitanika). Naime, iako su Tužiteljstva napokon počela podizati optužnice za navodne slučajeve korupcije, uočljiv je mali broj sudskih predmeta protiv visoko pozicioniranih političara ili pripadnika organiziranog kriminala, a i kada takav slučaj dobije sudski epilog i sud donese presudu, osuđenici bivaju pomilovani i pušteni iz zatvora bez služenja kazne.

Neadekvatne institucije

Postavlja se potanje zbog čega je korupcija tako snažno prisutna i unatoč dvjema strategijama i nizu zakona. Odgovor leži u dijelu izvješća u kojem se posebno upozorava na činjenicu da su protukorupcijske mjere u BiH usvojene zapravo pod utjecajem međunarodnih inicijativa, bez prilagođavanja lokalnim prilikama. Problem je i to što je zadatak provođenja protukorupcijskih mjera često povjeravan neadekvatnim domaćim institucijama, a čak i danas ove mjere predstavljaju više izolirani pokušaj promjene stvari nego dio sveobuhvatne nacionalne politike i strategije.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari