Političko-medijski kartel SDP-SBB BiH

ljubuski.info

Sukob SDP-a i SDA uvodi državu u najdublju parlamentarnu krizu nakon rata, koja bi mogla potrajati sve do narednih parlamentarnih izbora

Šestorici stranačkih lidera bilo je dovoljno samo četiri mjeseca da rasture parlamentarnu većinu koju su sklapali punih 18 mjeseci! Za oba neslavna rekorda najveće zasluge pripadaju lideru SDP-a Zlatku Lagumdžiji, koji se naprije mjesecima protivio ulasku u vlast upravo onih partija (dva HDZ-a) koje danas priziva u vlast i preko kojih pokušava prekomponirati parlamentarnu većinu na razini države i Federacije BiH.

Lagumdžijina potraga za novom parlamentarnom većinom, u kojoj neće biti mjesta za njegove dojučerašnje favorite, dakle SDA, Lijanoviće i HSP-a, mogla bi potrajati mjesecima. Posve je naime izvjesno da se ni jedna od tri spomenute partije neće bez otpora povući iz vlasti i ustupiti mjesta Lagumdžijinim novim koalicionim favoritima - Savezu za bolju budućnost i HDZ-ima.

Kao što se i očekivalo, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda neće pokrenuti rekonstrukciju Vijeća ministra BiH sve dok njegova partija, HDZ, ne dobije čvrste garancije da će preuzeti sve hrvatske pozicije u Vladi Federacije BiH koje su zaposjele dvije Lagumdžijine marionetske partije - Radom za boljitak i HSP.

A jedinu garanciju koju će prihvatiti lider HDZ-a Dragan Čović jesu potpisi dvije trećine, odnosno 66 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, koji bi podržali smjenu aktuelnog predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH, Živka Budimira i Mirsada Kebe, čime bi bio otvoren put za rekonstrukciju federalne Vlade. Štoviše, Čović insistira da se najprije rekonstruira federalna Vlada a tek potom Vijeće ministara BiH!

Od potrebnih 66 glasova, Lagumdžija ima osiguranih 57 (SDP, SBB, HDZ, HDZ 1990. i SNSD) a preostalih 9 nedostajućih glasova, mogao bi obezbijediti samo pod uvjetom da nekako uspije uvjeriti čelništvo HSP-a i Radom za boljitak da glasaju protiv vlastitih kadrova u izvršnoj vlasti, odnosno da glasaju u korist kadrova iz reda dva HDZ-a!

Čak ni u tom slučaju, smjena Budimira i Kebe ne bi bila izvjesna jer bi konačnu reiječ morao dati Ustavni sud Federacije BiH.

A predsjednik i dopredsjednik Federacije BiH prilično su zaštićeni: njihova smjena na Ustavnom sudu BiH moguća je samo pod dva uvjeta: ako se dokaže da su prekršili datu zakletvu ili ako liječnici utvrde njihovu mentalnu neuračunljivost!

Kako trenutno stvari stoje, gotovo je izvjesno da slučaj neće ni dospjeti na Ustavni sud Federacije BiH, i da će najavljena rekonstrukcija izvršne vlasti zapeti već na prvoj prepreci - kod prikupljanja dvotrećinske većine zastupnika.

Doduše, ne treba posve isključiti mogućnost zakulisne trgovine u kojoj bi Lijanovići i HSP-e pod određenim uvjetima ipak napustili vlast, naprimjer, ako bi zauzvrat dobili odgovarajuće "obeštećenje" u vidu eksploatacije nekog izdašnog resursa kakav je primjerice Razvojna banka FBiH, HT Eronet, ili Elektroprivreda HZHB.

Majstor kombinatorike Zlatko Lagumdžija smislio je još jedan plan koji se u ovom trenutku čini najmanje izglednim: da se buduća četveročlana parlamentarna većina u Federaciji BiH (SDP, SBB, HDZ i HDZ 1990) proširi za još dva člana - Radom za boljitak i HSP!

Iz vlastitog iskustva Lagumdžija zna da su u politici i neprijateljstva i savezništva prolazna a da su samo interesi vječni. Na isti način kako je preko noći okrenuo leđa Tihiću i prigrlio novog partnera Radončića, Lagumdžija očekuje da i čelnici dva HDZ-a, Čović i Ljubić, izglade odnose s "izdajnicima hrvatskog roda", Jurišićem i Lijanovićem!

Koju god varijentu da izabere, rekonstrukcija izvršne vlasti na državnoj i federalnoj razini potrajat će mjesecima, s velikim izgledom da raspored snaga u Vladi Federacije BiH i Vijeću ministara ostane nepromijenjen do naredneih parlamentarnih izbora i da se cijela priča okonča promjenom vlasti u pet županija s pretežnom bošnjačkom većinom, u kojima će SBB preuzeti pozicije SDA.

Upućeni tvrde da je cijelu priču oko rekonstrukcije vlasti Lagumdžija pokrenuo kako bi do krvi zavadio i oslabio svoje glavne izborne rivale, SDA i SBB, koji se zajedno s SDP-om bore za naklonost istog (bošnjačkog) biračkog tijela.

Predstojeće lokalne izbore SDP dočekuje s krajnje mršavim rezultatima dvogodišnje vlasti. Ništa što je obećao SDP nije uspio realizirati, ni jedan naslijeđeni negativni trend nije preokrenut tokom protekle dvije godine, dapače, svi su ekonomski pokazatelji danas neuporedivo lošiji nego što su bili prije dolaska SDP-a na vlast.

Vrh SDP-a s pravom se plaši ishoda predstojećih lokalnih izbora i to je glavni razlog zbog kojeg je Lagumdžija odlučio na svoju stranu po svaku cijenu pridobiti najjaču opozicionu partiju SBB Fahrudina Radončića, a njegovu medijsku batinu - Dnevni avaz - usmjeriti na glavnog izbornog rivala, SDA. Tijekom narednih nekoliko mjeseci, i SBB i Dnevni avaz će svu energiju trošiti u dokazivanju da je SDA najveći i jedini krivac za katastrofalno stanje u državi i da SDP s takvim koalicijskim partnerom nije ni mogao ostvariti bolje rezulatte.

Model je već testiran prije dvije godine, kada je u bjesomučnoj medijskoj kampanji Dnevnog avaza i Federalne televizije teško stradala Stranka za BiH i njen lider Haris Silajdžić. Identičan plan Lagumdžija je "osmislio" i za SDA i njenog lidera Sulejmana Tihića.

Asim Metiljević | Slobodna Bosna

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari